Hubněte a uzdravte se! Co jíst, když máte alergii, depresi nebo špatně spíte?

Hubněte a uzdravte se! Co jíst, když máte alergii, depresi nebo špatně spíte?
8. července  2017 
 06:00

Už Hippokrates kdysi dávno řekl, že strava by měla být naším lékem a léky by měly být naší stravou. I když existují stovky nejrůznějších léků a léčebných metod, výživa by měla být na prvním místě. Máte-li nějaký problém a chcete k tomu ještě zhubnout, podívejte se do knihy Jak se léčit vhodnou stravou, kterou vydalo nakladatelství CPress.

Každý jsme jiný, a pro nikoho tedy neplatí univerzální rada vhodná pro hubnutí nebo léčbu nějaké nemoci. Někdo propaguje pití zeleného čaje, další středomořskou dietu, konzumaci sóji nebo mořských řas. Ovšem je to právě pro vás konkrétně to nejvhodnější? Autor knihy Jak se léčit vhodnou stravou tvrdí, že není důvod myslet si, že globalizace potravy je pro nás dobrá. Proč by nám měla vyhovovat eskymácká dieta? Nebo popíjení čaje s buvolím máslem? Stejně tak středomořská dieta – v západní Evropě působí denní dávka zeleninové stravy plovoucí v olivovém oleji jinak než na lidi na Krétě nebo Sardinii, kteří jsou na tyhle pokrmy zvyklí po staletí. Naše strava by tedy měla odpovídat našim potřebám. Co se tedy v knize dozvíte?

Autor: CPress

Najdete v ní příklady nemocí a neduhů seřazené od A do Z a spoustu zajímavých rad, díky kterým můžete tyhle neduhy vyřešit správnou stravou. Dozvíte se, co můžete se svým problémem podniknout, které potraviny musíte vypustit, které naopak do jídelníčku přidat. Přestavba vašeho jídelníčku se dá podle autorů provést jednoduše, aniž byste museli složitě hledat, kde potraviny koupíte. Není totiž třeba pokaždé změnit jídelníček od podlahy – někdy stačí jen některá jídla vypustit a některá omezit.

A co konkrétně radí autor v případě poruch spánku?

• Žádné maso a žádné salámy k večeři! Dávejte přednost jídlům s vysokým podílem sacharidů, jako jsou nudle, jablka, mango, banány a celozrnné výrobky (především žitné).

• Před spaním vypijte uklidňující koprový odvar.

• Při poruchách spánku způsobených prací ve směnném provozu užívejte rakytníkový sirup a každý den snídejte vejce.

• Denně snězte hrst ořechů! Zejména důležité jsou burské a lískové ořechy, mandle, pekanové ořechy, piniová a slunečnicová jádra.

Nálev z koprových semen (léčebný prostředek americké lidové medicíny)

Budete potřebovat: 1 čajovou lžičku koprových semen, 200 ml vody, 1 čajovou lžičku medu

Postup: Koprová semena roztlučte v hmoždíři nebo mlýnku na koření a zalijte vařící vodou. Nechte 10 minut louhovat, pak přeceďte a zamíchejte do čaje med. Pijte 2 šálky denně, poslední krátce před spaním.

Jaké nemoci se týkají spíše žen a jaké spíše mužů? Podívejte se na naše video:

Video se připravuje ...
Jaké nemoci se týkají spíše žen a které mužů? • VIDEO: Adriana Krátká

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji