Zázračné fazole! Pomohou vám zhubnout a taky zvýší chuť na sex

  • Zázračné fazole! Pomohou vám zhubnout a taky zvýší chuť na sex
    27. června  2017 
     06:00

    Fazole jsou často opomíjenou potravinou. Jejich zdraví prospěšné látky jsou ale pro tělo nezbytné. Pokud chcete zhubnout, měly by luštěniny ve vašem redukčním jídelníčku zaujmout jednu z hlavních pozic. Že vás fazole nadýmají? Nesmysl! Musíte jen vědět, jak na to!

  • Fazolová dieta

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Velkým zastáncem fazolové diety je Angličan James Skeates, který se do fazolí absolutně zamiloval. Přestože jeho představa o dietě, která spočívala v jedení dvou plechovek fazolí v rajčatové omáčce denně (a to přímo z konzervy), není úplně dobrým příkladem pro zdravé hubnutí, James odhadl význam této potraviny. Přestože jsou často opomíjené, jsou luštěniny skutečně významnou potravinou, a to nejen pro redukci váhy.

  • Skutečná dieta

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Dieta je vždy možná, pokud si uvědomujeme, co, kdy a v jaké kombinaci jíme. A proto dlabat dvě konzervy denně není nejzdravější způsob, jak se zbavit přebytečných kilogramů. Luštěniny jsou ale díky množství bílkovin, vlákniny a nízkému obsahu tuků skutečně dietní surovinou. “Luštěniny jsou výborným zdrojem vlákniny, která i přes svůj nízký kalorický obsah dokáže na dlouhou dobu zasytit,” říká výživová poradkyně Kateřina Adámková. “Jsou dobrým zdrojem komplexních sacharidů, obsahují vysoký podíl proteinů. A právě díky bílkovinám pomáhají budovat a ochraňovat svalovou hmotu, což je při redukci váhy důležité. Více svalové hmoty znamená více spálené energie, což znamená výraznější redukci.”

  • Zdraví

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Z luštěnin jsou u nás nejčastěji konzumovány hrách, fazole, čočka a sója. “Při konzumaci luštěnin spolu s obilovinami, jako například s rýží, tortillou nebo chlebem, navíc tělo všechny podstatné látky lépe využije,” radí specialistka Adámková. Ať už luštěniny dáváte do salátu nebo z nich pečete sladké koláče, všechny mají něco společného. Obsahují velké množství aminokyselin, vitaminů, především vitamin C, minerálů a kyselinu listovou. Díky tomu posilují srdce a cévy, snižují riziko působení rakovinotvorných látek, pomáhají lepšímu trávení a vyprazdňování, a dokonce zpomalují stárnutí.

    Video se připravuje ...
    Videorecept: Čočka na kyselo, kterou zvládne každý • VIDEO: Recepty.cz

  • Pro lepší náladu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Fazole pomáhají nejen naší fyzické stránce, ale i naší psychice. “Luštěniny jako takové podporují produkci serotoninu, což je vlastně takový hormon dobré nálady, který přispívá k celkové pohodě a spokojenosti. Častá konzumace luštěnin podporuje produkci dopaminu, to je neuropřenašeč, který kontroluje mozková centra slasti, což způsobuje, že se dobře soustředíme, máme dostatek motivace a jsme jednoduše v pohodě,” s úsměvem radí Adámková.

  • Pro lepší sex

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pořád jsme vás ještě nepřesvědčili, že jsou luštěniny podstatnou surovinou pro zdraví a spokojený život? Tak nyní už jejich chuti neodoláte. Fazole mohou ovlivnit i váš sexuální život. “Fazole obsahují velké množství zinku a ten je nutný pro správný vývoj rozmnožovacího ústrojí. V dospělosti pak jeho nedostatek může vést až k neplodnosti, ztrátě tvorby spermií a ztrátě libida,” říká Kateřina Adámková.

  • Konzervy

    ...
    Autor: Shutterstock
     

    Jediné minus, které by se dalo fazolím vytknout, je jejich komplikovaná příprava. Zdlouhavému namáčení a proplachování se ale můžete vyhnout. Pokud koupíte fazole v konzervě, nepřijdete ani tak o podstatné živiny. “Konzervované luštěniny velmi usnadní práci a jejich výživová hodnota je srovnatelná s doma uvařenými luštěninami. Doporučuji je po vyndání z konzervy pořádně propláchnout pod tekoucí vodou, a zbavit je tak slizu se zbytky hliníku a přebytečné soli,” radí Adámková. “Pokud se přece jen chcete vyhnout konzervám, doporučuji svým klientkám uvařit si luštěniny doma na celý týden dopředu a nasáčkovat je do mrazáku. Hodí se pak jako doplněk do salátů, na pečení koláčů, muffinů nebo jako příloha.”

  • Nadýmání

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jedním z nejčastějších důvodů, proč se většina lidí vyhýbá luštěninám, jsou problémy s nadýmáním. Správnou přípravou ale můžete nadýmání omezit nebo se ho úplně zbavit. Stačí jen vědět, jak na to! “Poté co jste luštěniny namáčeli, důkladně je propláchněte ve studené vodě. Při vaření vody seberte pěnu, která se na hladině vytvořila, a dolijte studenou vodu. Fazole solte až těsně před podáváním, ne během vaření,” radí Adámková. “Do hrnce můžete také přidat kmín nebo kousek zázvoru, estragonu, majoránky nebo řasy kombu. Všechny tyto potraviny totiž podporují trávení luštěnin.”

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji