Letní nápoje: Které pít, abyste nepřibrali? A kterým se vyhnout?

  • Letní nápoje: Které pít, abyste nepřibrali? A kterým se vyhnout?
    26. června  2017 
     06:00

    Pít musíte, abyste pokryli každodenní ztráty tekutin. Zvláště pak v létě, kdy je horko. Existují ovšem nápoje vhodné a méně vhodné zejména pro ty, kteří se snaží držet dietu nebo nechtějí přijet z dovolené o pár kilo těžší. Ano, i když u moře jíte zdravě, ale zároveň si dopřáváte sladké drinky s alkoholem, jen těžko můžete zhubnout. Co tedy pít a co raději ne?

  • Kokosová voda

    Autor: Profimedia

    Voda z mladých zelených kokosů je osvěžující alternativa, kterou můžete bez obav v létě pít. Díky ní si doplníte do těla elektrolyty, zvláště ideální je po cvičení nebo po horkém dni na pláži. Kokosová voda obsahuje více draslíku a méně kalorií než sportovní nápoje, nemá přidaný cukr a žádná barviva. Kokosová voda je taky super vyprošťovák na kocovinu, protože hydratuje a dodává tělu esenciální minerály a antioxidanty, které jste ztratili díky alkoholu. Jak ji konzumovat? Kokosová voda se dá koupit v prodejnách zdravé výživy nebo si můžete koupit kokosový ořech a otevřít si ho sami. Pijte ji samotnou nebo ji lze přidat do smoothies.

    Chcete rychleji zhubnout? Zvyšte pitný režim! Podívejte se na naše VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin! • VIDEO: Igor Hellebrandt

     

  • Domácí ledový čaj

    Autor: Profimedia

    Ne ať vás napadne pít kupované ledové čaje! Jsou plné cukrů a po nich tedy rozhodně nezhubnete! Léto je ideální čas, kdy si můžete vychutnat všechny léčivé vlastnosti bylinných čajů v jejich osvěžující podobě – přirozeně ochucené čerstvými bylinkami a medem – to když budete toužit po sladkém. Naprosto úžasný je mátový nebo heřmánkový čaj. Stačí přidat šťávu z čerstvého citronu nebo lžičku medu. Vhodný je také rooibos, který je bez kofeinu a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Ovšem skvěle chutná i ovocný čaj, který ochutíte mátou a vychladíte.

  • Džusy a čerstvé šťávy

    Autor: Profimedia

    Čerstvě vymačkaná šťáva z ovoce vám dodá okamžitě spoustu energie, je plná vitaminů a minerálů. Obsahuje také antioxidanty, což platí hlavně pro džusy výrazných barev. Nevýhodou je poměrně vysoká energetická hodnota (džusy mají zhruba 170 – 290 kJ/100 ml), takže s jeho konzumací velmi opatrně. Pokud tedy potřebujete shodit nějaké to kilo nebo nechcete zbytečně nabrat, džusy si řeďte obyčejnou vodou (1:1). A pokud chcete méně kalorickou variantu, dopřávejte si šťávy zeleninové, například okurkové, do kterých můžete přidat zázvor, citron a kousek zeleného jablka. Ideální start do nového dne.


    Když sportujete, můžete si dopřát i slazené nápoje. Odpovědi najdete v našem VIDEU:

    Video se připravuje ...
    Pavel Suchánek: Klidně si při sportu dejte slazené nápoje • VIDEO: Igor Hellebrandt

     

  • Voda

    Autor: Profimedia

    Naprosto nejlepší je hydratovat s pomocí obyčejné kohoutkové vody. Ideální je kombinace vody, citronu, okurky a bylinek, například máty nebo bazalky. Skvěle chutná i kombinace vody, maliny, máty a limetky.

     

  • Víno a pivo

    Autor: Profimedia

    Pokud jedete někam na dovolenou k moři, je jasné, že si chcete dopřát i nějaký alkohol. Václava Kunová, která se zabývá léčbou obezity, říká, že ze zdravotního hlediska je mírné požívání alkoholu přínosné (u žen asi 2 dl vína). Víno například obsahuje antioxidanty a stilbenoly, které brání vzniku krevních sraženin. Energetická hodnota bílého vína je 280 – 290 kJ/100 ml a 270 – 320 kJ/100 ml u červeného. Pokud držíte dietu, pak pijte „jen“ bílý vinný střik. Pivo je populární nápoj, zvláště v horkých dnech. Má vitaminy (hlavně to nefiltrované), ovšem taky obsahuje látky, které zvyšují chuť k jídlu. Máte-li snahu zhubnout, pak pivo raději nepijte. Energetická hodnota piva je 134 – 215 kJ/100 ml.

     

  • Míchané drinky

    Autor: Profimedia

    Chutnají vám? Tak s nimi velmi opatrně, pokud hubnete. Kaloricky nejhůř je na tom mojito, které obsahuje velké množství třtinového cukru. Když ho redukujete, snížíte kalorickou hodnotu koktejltu. Jedna porce mojita obsahuje 1300 kJ, což je dost. Cuba libre je na tom líp – ovšem zase má v sobě více alkoholu a také coca-coly. Jedna porce však činí „jen“ 780 kJ. Sex on the beach je kaloricky velmi podobný mojitu – může za to vodka a taky brusinkový likér. Sympatičtější je daiquiri, ten má kolem 500 kJ na porci. Velmi podobně je na tom margarita, v ní je navíc kromě alkoholu taky likér triple se. Tequila sunrise je na tom hůř než mojito, a to kvůli tequile. A proč se zásobovat prázdnými kaloriemi? Překvapivě dobře na tom je piňa colada, ta má na 100 ml jen 140 kJ. Nebezpečí ovšem číhá v tom, že jakmile se pustíte do míchaných nápojů, nepřestanete s nimi – jsou totiž silně návykové. Chcete-li tedy hřešit koktejly, pak jedině piňa colada! A jen jedna, maximálně dvě za večer!

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji