5 nápojů na žízeň, které jsou horší než limonády, ačkoli vypadají zdravě

  • 5 nápojů na žízeň, které jsou horší než limonády, ačkoli vypadají zdravě
    14. června  2017 
     06:00

    Pokud chcete zhubnout, je ideálním nápojem obyčejná voda dochucená jenom mátou nebo citronem. Na druhou stranu – chcete zhubnout, ale nehodláte dát svým chuťovým buňkám doživotní volno? Někdy byste si chtěli dát něco, co má jednoduše řečeno chuť? Pozor, abyste nesáhli moc vedle! Které nápoje se tváří jako zdravé, ale jsou horší než obávané limonády? 

  • Ledová káva a čaj

    Malinový ledový čaj
    Autor: archiv Blesku
    Myslíte, že ledový čaj a káva z obchodu jsou tou správnou volbou? Pak jste na omylu. Ty výrobky, které si koupíte v obchodě, jsou stejně sladké jako limonáda. Mnohdy i sladší. Schválně se podívejte na etikety a na obsah cukru a na kalorickou hodnotu.

    Tip: Ledový čaj i kávu si jednoduše vyrobte sami doma. Pokud vám samotné nechutnají, dodejte do nich lžičku cukru – pořád to bude méně než u výrobků z obchodu. Čaj dochuťte citronem nebo bylinkami, kávu mlékem.

  • Smoothies

    ...
    Autor: iStock.com
    Moderním hitem pro hubnutí jsou nápoje smoothies. Někteří na ně nedají dopustit, jiní poukazují na to, že jejich obliba také může stát za nárůstem obezity ve vyspělých zemích.

    Smoothie je obecně zdravé pití: do těla se dostanou vitaminy a také vláknina. Někteří lidé dávají přednost této formě konzumace ovoce a zeleniny, a pokud by jinak nesnědli nic, pak je smoothie lepší. Na druhou stranu je ale potřeba vědět dvě následující věci: ovocná smoothies  jsou výrazným zdrojem cukru. Pokud nepijete jen zeleninové varianty, musíte počítat s tím, že vaše tělo dostane kalorickou nálož. Což obecně mají lidé u smoothies tendenci podceňovat.

    Navíc smoothie zvýší hladinu cukru v krvi mnohem více, než kdybyste ovoce snědli v přirozené formě. A poslední věc – většina lidí si posléze dopřeje energeticky bohatší jídlo. Proto mají někteří oprávněný pocit, že smoothie se příliš neslučuje s "hubnoucím režimem".

  • Kokosová voda

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Kokosová voda je "hubnoucím hitem" mezi celebritami. V poslední době se u nás dá koupit nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i v supermarketech. Pozor – nejedná se o mléko, které je tučné. Jde skutečně o pravou vodu z mladého kokosu. Díky svému složení pomáhá snižovat špatný cholesterol, zrychlovat metabolismus, a tím i hubnout.

    Kde je tedy problém? V ceně – ona totiž samotná kokosová voda je docela drahá. Výrobci ji tedy ředí vodou a pro zvýraznění chuti použijí pochopitelně – cukr. Pak se z výrobku stává spíše kokosová limonáda a na hubnutí můžete zapomenout.

     

  • Džusy

    Při nákupu ovocných džusů sledujte hlavně složení, konkrétně jaká umělá sladidla a cukry jsou do nápojů přidávány.
    Autor: Shutterstock.com
    Poučení už vědí – pokud si koupíte jiný než 100% džus, nedostanete z něj nic jiného než cukr. Podle lékařů je doporučená denní dávka cukru 35 gramů, u žen je to ještě o něco méně. To odpovídá přibližně sedmi až osmi čajovým lžičkám. Ve 330 ml ovocného džusu je právě osm lžiček cukru. Znamenalo by to tedy, že si přes den můžete dát maximálně jednu skleničku – a pak už žádné další jídlo.

    Kromě způsobování obezity také sladké džusy narušují zubní sklovinu. A ani stoprocentní džus není taková výhra – i samotná ovocná šťáva obsahuje cukrů dost, ale protože v ní chybí vláknina, nápoj vám dodá velké množství kalorií, ale nezasytí vás.

    Tip: Pokud se džusu nechcete vzdát, je dobré ho ředit vodou.

     

  • Alkohol

    ...
    Autor: iStock.com
    Pokud vám cola s rumem přijde jako kalorická bomba a dáte si večer raději gin s tonikem, moc kalorií neušetříte. Tyhle nápoje vyjdou nastejno. Nemluvě o tom, že pokud chcete zhubnout, je potřeba alkohol vynechat úplně.

    Tip: Tak trochu přijatelný je v tomto směru vinný střik. Ale maximálně dva za večer!

    Chcete vědět, které další nápoje vám zaručeně pokazí dietní snažení? Přečtěte si více na mojezdraví.cz

     

     

/
Autor: redakce Moje zdraví

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji