Jezte jako Japonky! Budete štíhlé, mladé a krásné!

  • Jezte jako Japonky! Budete štíhlé, mladé a krásné!
    6. června  2017 
     06:00

    Japonci jsou nejštíhlejším a nejzdravějším národem. V Japonsku se přitom jí celý den! Specifická japonská strava má pozitivní vliv nejen na štíhlý pas, ale také na dlouhověkost, dobrou paměť, zdravé vlasy a zdravé nehty. Co tedy Japonky jedí, aby si udržely štíhlou postavu?

  • Rýže

     

    ...
    Autor: profimedia.cz

    Rýže je pro japonskou kuchyni základ jakéhokoliv jídla v jakoukoliv denní dobu. Používá se místo většiny příloh a nahrazuje i jiné potřebné potraviny. Jako hlavní japonské jídlo si asi každý z nás představí sushi, ale rýže se v Japonsku hojně spotřebovává i pro výrobu rýžové mouky. Je nízkokalorická, neobsahuje lepek, a je proto lehce stravitelná. Je také výborným zdrojem bílkovin, tuků i sacharidů, je bohatá na vlákninu a rychle zasytí. Díky kombinaci vitaminů a minerálů je rýže ideální pro zdravé vlasy, nehty, kůži i kosti.

    Video se připravuje ...
    Lada Nosková je výživová poradkyně, díky které víme, jak to je s japonskou kuchyní a sushi • VIDEO: Tereza Kovářová

  • Zelenina

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zelenina je hlavní složkou japonské kuchyně, která je z velké části syrová – a proto i zelenina je zde málokdy tepelně upravována. Na rozdíl od čínské kuchyně, kdy je zelenina často smažená na oleji, japonská kuchyně zeleninu maximálně tak griluje nebo dusí, což je zdravější a dietnější způsob úpravy. Pro japonskou kuchyni jsou typické bambusové výhonky, jarní cibulka nebo avokádo. Známý je u nás dnes i například daikon – bílá ředkev, která obsahuje množství vody a je nízkokalorická. V japonské kuchyni jsou hojně používány i houby. Nejznámější u nás jsou houby shitake, které jsou také nízkokalorické a obsahují vysoké množství vlákniny a vitaminů B a D.

  • Mořské plody a ryby

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mořské plody a rybí maso se do japonské kuchyně zařazují výrazně častěji než do západních kuchyní. Konzumují je jak syrové, tak tepelně upravené. Ryby obecně obsahují méně kalorií než jiné maso a jejich tuk je zdravější. Obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, hořčík, selen a vitaminy skupiny B. Nejžádanější ryby jsou hlavně losos, tuňák, makrela, sardinky nebo sleď. V hojném množství se jedí také krevety, škeble i různé chobotničky.

  • Sója

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Sója se v japonské kuchyni hojně konzumuje ať už v podobě sójových bobů nebo jako sójové mléko, jogurty nebo tofu. Sója obsahuje vysoké množství bílkovin, nenasycených mastných kyselin a lecitinu. Významné je i vysoké množství vlákniny. Popularita sóji se dnes hojně rozšířila i v západním světě. Kvůli náhražkám ze sóji si ale vytvořila i mnoho odpůrců. Sója totiž obsahuje také látky, které omezují využití vitaminů a minerálů ze stravy.

    Zajímá vás, jak zhubnout bez diety? Čtěte o intuitívním stravování na mojezdravi.cz.

  • Zelený čaj

    ...
    Autor: isifa.com

    Zelený čaj v Japonsku bývá upravován velice šetrně tak, aby se v něm uchovaly veškeré zdraví prospěšné vitaminy a minerální látky. Látky, které jsou obsaženy v zeleném čaji, zrychlují metabolismus a pročišťují zažívací trakt. Japonci ho popíjejí před každým jídlem. Vedle získání antioxidačních látek, které do sebe tak dostanou, se jim podaří i zaplnit si žaludek tekutinou.

    Čtěte také, které další potraviny vám pomohou zhubnout?

  • Mořské řasy

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Mořské řasy jsou výbornou zeleninou využívanou předně v japonské kuchyni. Obsahují přibližně patnáctkrát více vitaminů, minerálů a antioxidačních látek než klasická zelenina. Řasy zbavují tělo toxických látek, zlepšují průchodnost cév a zabraňují stárnutí buněk. Jsou plné kvalitních, dobře využitelných a lehce stravitelných bílkovin a mají schopnost rozpouštět tuky.

    Zajímá vás 8 důvodů, proč jíte, i když nemáte hlad?

  • Alkohol

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na štíhlou postavu krásných drobných Japonek nemá vliv jen to, co jedí, ale také to, čemu se vyhýbají. Velké množství Japonců trpí intolerancí vůči alkoholu, a tak se ho dotknou jen zřídkakdy. Na Západě je konzumace alkoholu zcela běžná a někteří z nás si dobrou večeři bez skleničky vína nedokážou ani představit. Alkohol je přitom plný cukru a Japonky to moc dobře vědí. A tak si jen ze slušnosti po večeři připijí saké.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji