Dieta podle DNA. Jak zhubnout, když jste zdědila silná stehna nebo velký zadek?

  • Dieta podle DNA. Jak zhubnout, když jste zdědila silná stehna nebo velký zadek?
    1. června  2017 
     06:00

    Také máte pocit, že za vaše široké boky nemůže ani tak to, co jíte, ale spíš to, co jste zdědila? A že to, že jste nemehlo v jakémkoliv sportu stejně jako máma nebo táta, prostě nemůže být náhoda? Geny skutečně do velké míry ovlivňují, jakou máme postavu. Tak co je takhle využít při hubnutí ve svůj prospěch? 

  • Náš osobní kód

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    DNA je nukleová kyselina, která je nositelkou genetické informace. Pro život je zásadní látkou, která má v sobě zakódován program, který předurčuje vývoj a vlastnosti našeho organismu. DNA v sobě neskrývá jen informaci o barvě našich vlasů nebo o tom, jaké máme hudební vlohy. Pomocí DNA testů můžeme zjistit i to, pro jaké sporty máme větší dispozice, a konečně i to, jaké potraviny bychom měli jíst, abychom zhubli.

  • Za všechno můžou geny

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jestli máte pocit, že za vaše široké boky nese vinu vaše maminka, nejste tak daleko od pravdy. “Udává se, že geny se na vzniku obezity podílí zhruba z 20 až 40 procent. Vždy se pravděpodobnost zvyšuje dle toho, zda je obézní v rodině jeden rodič, nebo oba. Takže genetika hraje významnou roli. Dědičnost bývá však většinou výmluvou, abychom nemuseli pro změnu našeho stavu nic dělat,” říká Pavlína Dostalíková, zakladatelka NutriCentra, které se zaměřuje na DNA diagnostiku.

  • Test DNA

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jste vyzkoušeli všechny možné diety a máte pocit, že žádná nefunguje, můžete získat jídelníček postavený na míru. Je nutné podstoupit test DNA, jehož cena se pohybuje v rozmezí 10 až 15 tisíc korun. Z odběru slin a buněk uvnitř úst vám odborníci otestují DNA. Na základě výsledků určí, jaký typ metabolismu máte, a jaký jídelníček by k vám tedy lépe seděl.

  • Metabolický typ

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Existují dva metabolické typy a jejich třetí kombinace. Vysokosacharidový typ lépe metabolizuje cukry, a proto je jeho dieta založena na vysokém příjmu ovoce a zeleniny. Tukový typ naopak lépe zpracovává tuky a třetí zónový typ potřebuje pestrý jídelníček s kombinací tuků i sacharidů. “Pokud jste metabolický typ tukový, můžete si dovolit jíst tuk ve větším množství, ale větší příjem cukrů způsobuje vaše nadbytečné tukové polštáře. Naproti tomu vysokosacharidový typ by měl být na pozoru v příjmu tuků, ale může si dovolit větší množství sacharidů a nevadí mu občas nějaký sladký hříšek,” vysvětluje Pavlína Dostalíková.

    Video se připravuje ...
    Proteinová dieta: Škodí, nebo je to naopak zaručená a zdravá cesta ke zhubnutí? • VIDEO: Tereza Kovářová

  • Jídelníček na míru

    ...
    Autor: iStock

    Na základě zjištění, který ze tří uvedených typů strávníka jste, získáte představu o tom, jaké potraviny byste měli upřednostňovat, a které naopak omezit. “Individualita jídelníčku ale není dána pouze DNA analýzou. Pro to, aby byl jídelníček skutečně na míru, je nutné zjištění celé řady dalších souvislostí. Roli hraje nejen samotná DNA, ale i povolání, životní styl, prostředí, ve kterém žijeme, a také diagnostika složení těla,” rozvíjí Dostalíková.

  • Co s tím?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jste třeba už zjistili nebo jen tušíte, že jste nezdědili ty nejlepší geny, zůstaňte klidní. “Někteří odborníci tvrdí, že nedědíme postavu, ale špatné rodinné návyky, a to jak stravovací, tak pohybové,” říká Dostalíková a dodává, že není zásadní to, s jakými geny se narodíme, ale to, co se naučíme. Každý z nás má totiž zažité stravovací návyky, které mají silnější vliv než naše DNA. A co s tím teď?

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji