Zhubla jste, ale celulitida zůstává? Takhle s ní zatočíte

  • ...
    Foto: Shutterstock.com
    30. května  2017 
     06:00

    Protože se letos nosí miniaturní šortečky, ukazování stehen je na řadě víc než jindy. Přestože jsou nohy opálené, oholené a blýskavě naolejované, stejně  na nich bývá k vidění ledacos nepěkného. Celulitida. A nemusí to být jen estetická vada. Co když je dolíčkovatá kůže známkou nemocných nohou?

  • Kde se to v nás vzalo?

    ...
    Autor: Profimedia.cz

    Ženy, které mají málo pohybové aktivity, sedavé zaměstnání nebo jsou často vystaveny stresu, mohou být k tvorbě pomerančové kůže náchylnější. Celulitidu ovlivňují ale i nedostatečný pitný režim, kouření, alkohol nebo nezdravé stravování. “Nikdy za celulitidu nemůže jen jedna příčina, ale bývá to ovlivněno kombinací všech těchto faktorů. Celulitida může být zčásti ovlivněna i geneticky. U žen může svou roli hrát i hormonální antikoncepce,” říká Iveta Novotná, poradkyně pro zdravý životní styl.

  • A co muži?

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Celulitida se bohužel spikla proti ženám, protože mužská kůže není tak pružná a poddajná. Muži navíc mají jiné uspořádání vazivových vláken, které zabraňuje tvorbě tukových polštářků. “Celulitida postihuje více ženy než muže, protože v partiích, kde se celulitida nejvíce objevuje, to je na břiše, stehnech, bocích a hýždích, se ženám ukládá více tuku,” dodává Novotná.

  • Za všechno může tuk!

     

    ...
    Autor: profimedia.cz

    Podstatný pro vznik pomerančové kůže je přebytek tuku. “V tukové tkáni dochází k zvětšení objemu tukových buněk, ty dlouhodobě tlačí na drobné cévky, a tím způsobují, že se v nich zhorší průtok krve, dojde k úniku tekutiny do mezibuněčného prostoru a cévky se začnou vazivově přeměňovat. To je potom patrné na vzhledu kůže,” vysvětluje dále odbornice. Celulitida vzniká kvůli poruše krevní a lymfatické cirkulace v tkáni.

  • Máte nemocná stehna?

     

    ...
    Autor: fotobanka imagio.cz

    Celulitida má několik forem. Obecně řečeno – nejhorší forma celulitidy je zdravotně riziková, protože při ní dochází k nedostatečnému prokrvení končetin, k otokům a k velkým bolestem. “Celulitida není jen estetický problém, ale řadí se mezi civilizační onemocnění,” vysvětluje Novotná. Proti dolíčkům v kůži je nutné bojovat okamžitě, jak se objeví. Samy totiž nikdy nezmizí.

    Více o jednotlivých stupních celulitidy a možnostech, jak se jich zbavit, čtěte zde.

  • Jak se zbavit celulitidy?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pro prevenci nebo léčbu celulitidy je nutné vytvořit zdravý jídelníček. “Hlavní je dostatek tekutin! Zároveň potřebujete stravu bohatou na vitaminy A, B, hlavně B6, který má močopudný účinek a pomáhá odstraňovat zadržovanou tekutinu v tkáních. Zároveň jezte vitamin E, protože podporuje krevní oběh. Také hořčík a zinek.” Do jídelníčku tedy zařaďte množství ovoce a zeleniny, celozrnné pečivo, semena a ořechy. Nezapomeňte na pravidelný pohyb.

    Krémy a gely určené pro boj s celulitidou sice neudělají zázraky přes noc, ale v kombinaci s výše zmíněnými radami mohou být napomocné! Z jakých produktů si můžete vybrat? Podívejte se do fotogalerie:

  • Jak pečovat o svá stehna?

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I o svá stehna byste měla umět správně pečovat. “Pokud dodržujete správný jídelníček a dostatečně se hýbete, můžete léčbu celulitidy podpořit i saunou, otužováním, lymfatickou masáží nebo hřejivými zábaly,” doplňuje Iveta Novotná a dodává: “Pohyb a správná strava rovná se pevné zdraví – a hlavně stehna.”

    Buďte chytřejší než celulitida! Další tipy, jak se jí zbavit, najdete zde.

    Video vám poradí, jak na pevnější nohy a zadek:

    Video se připravuje ...
    Zjistili jsme, jak mít pevnější bříško, dekolt i zadeček a jak se zbavit celulitidy a strií • VIDEO: Adam Balažovič

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji