9 letních dobrot, kterým se vyhněte! Jsou nezdravé, a ještě po nich přiberete

  • 9 letních dobrot, kterým se vyhněte! Jsou nezdravé, a ještě po nich přiberete
    29. května  2017 
     06:00

    Jsou chutné , mnohdy i osvěžující, a většina z nás si bez nich léto nedokáže představit. Přesto i malé množství těchto potravin může mít neblahé účinky na zdraví. Nebo na postavu. Případně obojí! Nabízíme seznam deseti jídel, kterým byste se měli, nejen v létě, vyhýbat. 

  • Grilované maso a ryby

    Autor: Shutterstock.com

    Živočišné bílkoviny pečené nebo vařené při vysokých teplotách (tj. na otevřeném plameni na grilu nebo na pánvi) vytvářejí chemikálie, které zvyšují riziko výskytu rakoviny. Čím delší je doba pečení, tím více škodlivých látek se do těla dostává.

    Ani pro hubnutí to není žádná výhra - grilovaný kuřecí steak nebo ryby budiž, ale krkovička a klobásy? Nebo hermelín? Pokud je doplníte pečivem, nebo dresinkem, případně obojím, přijmeteběhem večera klidně více kilojoulů než předtím za celý den. U grilu navíc snadno ztratíte přehled o tom, kolik jste toho vlastně snědli.

  • Párky a jiné uzeniny

    Autor: Blesk.cz

    Zpracované maso, jako jsou párky, může být pro tělo ještě škodlivější než grilované. Konzumace těchto výrobků může zvýšit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Kromě párků se toto upozornění vztahuje také na salámy, paštiky nebo klobásy. Utěšujete se, že je to také maso, a tudíž bílkoviny, které se hodí pro zdraví i hubnutí? Tak se podívejte na složení, někde ho je sotva půlka. Bezpečnější volbou pro tělo budou nezpracovaná kuřecí prsa nebo rybí filé.

  • Ledová tříšť

    Osvěžte se!
    Autor: Shutterstock.com

    V horkých letních dnech nás tyto pochoutky sice osvěží, ale to je všechno, co pro tělo mohou udělat. Ledové tříště často obsahují nevhodná sladidla. Tyto jednoduché cukry nás sice nabijí energií, ale potlačují chuť k opravdovému jídlu. Raději sáhněte po nanuku nebo zmrzlině.  

    A jak je to se zmrzlinou? To se dozvíte ve videu

    Video se připravuje ...
    Proč je smetanová zmrzlina lepší než ovocná a jaký nanuk vaše dieta snese? • VIDEO: Vím, co jím

  • Mražené koktejly

    Autor: profimedia

    Pokud je ledová tříšť špatná, koktejly jsou ještě horší. Dokonce i ty, které jsou vyrobeny z čerstvého džusu, který obsahuje přidané cukry a spoustu kalorií. Alkohol obecně zvyšuje chuť k jídlu, zpomaluje metabolismus, potlačuje vstřebávání živin a vede ke špatnému stravování. Pokud se však nedokážete těchto koktejlů vzdát, doporučujeme je nahradit čistou vodkou nebo ginem s vymačkaným citronem. 

  • Balené koktejly

    Autor: iStock

    Ani pěkná růžová etiketa neskryje přísady, které tyto nápoje obsahují. Ve většině případů se jedná o umělá barviva, která nejsou šetrná k našemu zdraví. Proto si místo těchto nápojů raději dejte čistou vodku s čerstvým ovocem, které váš drink provoní a dodají mu pravou ovocnou chuť.  

  • Vařená kukuřice

    Autor: Shutterstock.com

    Kukuřici bychom měli ze svého jídelníčku vynechat či ji omezit kvůli vysokému obsahu kalorií a sacharidů. Pokud se nemůžete této pochoutky vzdát, sáhněte raději po popcornu. Porce sice vypadá mnohem větší, ale ve skutečnosti obsahuje mnohem méně kalorií a cukru. 

  • Ovoce

    Autor: Shutterstock

    Bojíte se, že ovoce a zelenina, které běžně kupujeme v supermarketech, obsahuje množství pesticidů, které mohou přispívat k hormonálním poruchám a vývojovým problémům? Není to tak hrozné. 

    Ale ovoce každopádně obsahuje dost cukru, a pokud to s jeho konzumací přeženete, na vaší váze se to projeví. Sníst na posezení kilo meruňek je zkrátka horší než sníst kilo okurek. 

  • Uměle slazené nápoje

    Autor: Shutterstock.com

    Uměle slazené nápoje sice nemusí obsahovat kalorie, to však ale neznamená, že nemají neblahý účinek na tělo. Výzkumy potvrzují, že umělá sladidla zvyšují naši toleranci ke sladkému. To znamená, že si tělo na tato sladidla zvyká, což vede k nárustu hmotnosti. I přestože máme tyto nápoje rádi, neměli bychom zapomínat pít čistou vodu. 

    Sladké nápoje škodí i dětem - podívejte se jak!

    Video se připravuje ...
    Pozor! Dětská pitíčka jsou plná cukru. • VIDEO: Adam Balažovič

  • Sugar-free dezerty

    Autor: Shutterstock.com

    Dezerty bez cukru způsobují podobné potíže jako uměle slazené nápoje. Obsahují cukry sorbitol a xylitol, které mohou zapříčinit trávicí problémy. Navíc si o nich myslíme, že neobsahují skoro žádné kalorie, a proto jich sníme víc. Jenže ony sice neobsahují cukr, ale ze vzduchu také nejsou. 

/
Autor: Aneta Pařízková
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji