Hubnutí v páru je mnohem lepší, říká odborník. Víme proč!

  • Hubnutí v páru je mnohem lepší, říká odborník. Víme proč!
    23. května  2017 
     06:00

    Chtěli byste s partnerem nebo partnerkou začít společně hubnout? Dva dokážou mnohem více než jeden, tvrdí výživový specialista Martin Škába. Známe důvody, proč se do toho pustit společně.

  • Ve dvou se to lépe táhne

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    „Pokud se rozhodnou muž se ženou měnit životní styl, to znamená učit se jíst nové potraviny a jejich nové kombinace, cvičit a také jistým způsobem změnit své uvažování
    a svou mysl, pak to, že se podporují, je hlavní motor,” říká výživový specialista Martin Škába, odborník na zdravé hubnutí a očistu těla.

  • Kdo si hraje, nezlobí

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Martin Škába pracuje jak s jednotlivci, tak páry a tvrdí, že celkový výsledek je v případě párů trvalejší a rychlejší. „Když se starám o páry, pak dosáhne daných nových návyků
    a cílů 90 % z nich. Pokud se ale starám o jednotlivce, a hlavně: pokud druhý s jejich snahou nesouhlasí, výsledky se dostaví jen u 60 % lidí.”

  • Muž spaluje rychleji

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    „Faktem je, že muž má obecně víc svalové hmoty než žena. Díky tomu má i vyšší bazální metabolismus (spalování v klidovém stavu – pozn. red.). Dnes je hlavně potřeba rozlišovat, jak mají oba nastavený metabolismus. Zda sacharidový, nebo tukový,” říká odborník. Rozlišení metabolismu na sacharidový, proteinový nebo kombinovaný je důležité pro sestavení jídelníčku.

  • Žena ráda zkouší nové věci

     

    ...
    Autor: iStock

    Přestože muž je hnací motor a více se žene do sportu, žena je obvykle ta, která vymýšlí nové dietní recepty a ráda zkouší nové věci. „Žena je více geneticky zaměřená na emoce, proto by měla zajišťovat motivaci, rodinnou pohodu, mapovat pocity z dosažených výsledků a využívat jich k větší aktivitě a povzbuzení. V neposlední řadě se většinou stará o přípravu jídel a nákupy zdravých potravin, dovede u obojího lépe vytvořit příjemnou atmosféru. Ženě je bližší si z hubnutí udělat hru,” zmiňuje Škába na svých stránkách.

    Video se připravuje ...
    4 zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.com/ccmixter.org

  • Jak to dát dohromady?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Protože stavba těla a rychlost metabolismu jsou u každého pohlaví rozdílné, je důležité
    v páru nesoutěžit a spíš si udržet společný cíl. „Pár by se neměl mezi sebou srovnávat. Každý by si na začátku měl stanovit své cíle. Jak co se týče procenta tuku, tak obvodu pasu, návyky v jídle, rozsah a frekvenci cvičení,” radí Škába.

  • Přizpůsobte se

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Protože každý potřebuje jiné tempo a každému jde něco lépe a něco hůře, je důležité umět dělat kompromisy i během diety. Je nutné akceptovat partnerovy chutě a jeho fyzičku. „Je dobré když pár cvičí společně. Jen je potřeba vycházet z toho, v jaké kondici každý je,” doporučuje Škába.

  • Ušetříte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nejenže je hubnutí v páru efektivnější a rychlejší, navíc utratíte méně. Poradci totiž většinou nehledí na to, zda radí jednotlivci, nebo páru, a proto ušetříte slušnou částku za odbornou pomoc, na vstupenkách do fitek, bazénů a na hřiště. Nemluvě o jídle, kterého teď budete kupovat určitě méně.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji