Detoxikujte a nastartujte hubnutí! Jaké potraviny vám pomůžou?

Detoxikujte a nastartujte hubnutí! Jaké potraviny vám pomůžou?
22. května  2017 
 06:00

Detox není nic tak složitého, jak by se mohlo zdát. Znamená v podstatě to, že se budete vyhýbat jedům a udržovat detoxikační systém. Získáte pevnou postavu, protože nebudete nafouklá, dobrou náladu, protože vaše tělo bude produkovat více serotoninu. V neposlední řadě se vám zlepší střevní mikroflóra, takže budete štíhlejší a začnete správně hubnout. Jak na to?

 

Hodně pijte

Jedy z těla vyplavují tekutiny, takže hodně pijte, dva až tři litry neperlivé vody denně podpoří ledviny. Můžete si do ní přidat citron, můžete pít zelený čaj – rozhodně ne limonády, pivo, tvrdý alkohol a podobně. Pozor, v týdnu, kdy budete detoxikovat, nepijte ani ovocné džusy. A jak je to s kávou? Kávu můžete, ale pak pijte dvakrát tolik vody.

 

Žádný cukr ani hotová jídla

Cukr a pšenice tělo zatěžují, vyvarujte se také dochucovadel, aromatických látek, konzervantů a sladidel, takže rozhodně nejezte hotová jídla! Platí to i o ovoci, bohužel v případě detoxikace patří ovocný cukr na černou listinu také. A to proto, aby došlo k odlehčení jater. Jakmile detoxikujete, neměli byste jíst žádné ovoce, maximálně dvě kyselá jablka denně nebo čerstvé bobule (například rybíz a borůvky).

 

Opatrně s chlebem, rýží a těstovinami

Nedá se nic dělat, ale pokud chcete odlehčit organismus a nastartovat zdravé a přirozené hubnutí, musíte na týden zapomenout na chleba. Po prvním týdnu je povoleno vše ze špaldy (bez kvasnic) a žitného kvásku, zrna jen semletá. Pšenici se vyhýbejte několik týdnů, hlavně bílé mouce. Těstoviny z pšenice nahraďte špaldovými nebo semolinovými – v prvním týdnu bude ale prospěšnější, když je z jídelníčku vynecháte. Rýži jezte jen v přírodní podobě a brambory jen dva malé kousky denně.   

 

Zkuste jalovec, fenykl a koriandrové pesto

Ideální je jalovec a fenyklová semínka, která podporují ledviny a odvodňují. Rozmarýn zase nastartujte játra. Koriandr v kombinaci s česnekem dává jedům v těle opravdu zabrat a vyvádí je ven! Doporučuje se užívat 3x denně koriandrové pesto, které lze zamíchat do polévky nebo jím ochutit zeleninu.

Jak ho připravíte? Dva svazky koriandru omyjte, osušte a otrhejte. Oloupejte česnek a vše dejte do mixéru. Přidejte 50 g loupaných mandlí, 50 g pekanových ořechů, 200 ml olivového oleje a 100 g nastrouhaného sýra, mořskou sůl a trochu pepře. Z tohoto pesta si pak dejte každý den 3 velké polévkové lžíce, které můžete přidat do jogurtu, polévky nebo zeleniny.

Jezte zeleninu, plané byliny a jedlé květy

Myslíme tím nejen klasickou zeleninu, ale také nejrůznější rostliny, které rostou kolem vás. Jak říká biokuchařka Hanka Zemanová, i plevel se dá jíst! „Plané byliny jsou největší zásobárnou minerálních látek, které žádný potravní doplněk ani umělý vitamin nenahradí. Podle mě jsou to české mořské řasy a přirozené superfoods. Jde o všechny jedlé natě, lístky, pupeny či kořínky, které nacházíme ve volné přírodě. Mimo jiné aktivizují játra a žlučník, podporují dobré trávení a silnou imunitu,” říká. Konzumovat můžete například kopřivu, řebříček, lístky pampelišky, ptačinec žabinec, sedmikrásku nebo lichořeřišnici. Ty všechny lze přidat do polévky nebo salátu!

Recept na zeleninu s pampeliškou

Kořeny pampelišky řádně umyjte, očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Orestujte v olivovém oleji, zalijte trochou zeleninového vývaru, ochuťte rozdrceným česnekem, solí a pepřem. Hodí se k masu, tofu nebo obilným pokrmům.

 

 

 

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji