Jak nahradit lepek v jídelníčku: 5 tipů, které fungují!

  • Jak nahradit lepek v jídelníčku: 5 tipů, které fungují!
    17. května  2017 
     06:00

    Proč bychom neměli jíst lepek, říkáte si... Lepek ve velkém množství tělu škodí, tvrdí přinejmenším část odborníků na výživu. Lepek navíc obsahují potraviny, které samy o sobě jsou většinou kalorickou bombou. Proto když ho v jídelníčku omezíte, poměrně rychle, a navíc trvale zhubnete. Ale co jíst, když bílé pečivo je zcela tabu? Nabízíme pár rad, čím lepek nahradit.

  • Vyměňte mouku


    Bílé pečivo může ohrožovat vaši imunitu.
    Autor: Shutterstock.com
    Lepek, neboli gluten, najdete ve všem, co běžně jíte: v mouce, pečivu, těstovinách, knedlících, sušenkách. Je to totiž látka obsažená v běžných obilovinách – produktech z pšenice, ovsa, ječmene a žita. Alergii na lepek se někdy nesprávně říká celiakie. Celiakie je přitom nevyléčitelné autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Lepek v těle nemocného způsobí reakci imunitního systému, která vede k zánětu a vyhlazení klků sliznice tenkého střeva. V důsledku toho dochází k poruše vstřebávání živin, to způsobí poruchy krvetvorby, onemocnění kloubů a kostí, jater, žaludku i mozku.

    Chcete-li se lepku vyhnout a nevzdat se pečiva, musíte si vybrat jinou mouku: například kukuřičnou. Upečete z ní i chleba nebo dort.

    Zajímá vás, jaké pečivo je vhodné, pokud chcete zhubnout? Podívejte se na naše video.

    Video se připravuje ...
    Tmavé pečivo se hodí k hubnutí? Zapomeňte! Je to složitější • VIDEO: Vím co jím


  • Polysacharidy nahraďte ovocem


    Ananas
    Autor: shutterstock.com
    Jakmile se bavíme o náhradě lepku, mluvíme o náhradě sacharidů – obiloviny totiž obsahují především polysacharidy. Ty se dají nahradit zeleninou a ovocem. Pozor ale na přílišné množství ovoce a džusů – obsahují monosacharidy, které se podílejí na rychlém příbytku váhy! Člověk, který jí hodně ovoce, může časem vyhledávat přirozeně sladší potraviny; jeho rozlišování chutí se tím ovšem změní. Bezlepková dieta tak může v první fázi vést k přibírání na váze.


  • Vsaďte na luštěniny


    Salát s luštěninou
    Autor: shutterstock.com
    Pokud chcete nebo potřebujete vynechat lepek, musíte se naučit jíst jinak. Začněte jíst více luštěniny: čočku, hrách, fazole, cizrnu. Obsahují hodně minerálních látek, vitaminů a bílkovin, tělo zasytí a energii uvolňují postupně. Navíc nabízejí možnost pestré úpravy: pomazánky, saláty nebo kaše.


  • Pohanka nahradí i maso


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pohanka je skvělá při bezlepkové i jiné dietě, protože je nízkokalorická. A díky vysokému obsahu bílkovin a aminokyselin nahradí v jídelníčku maso. Navíc obsahuje minerály, jako jsou selen, zinek, měď a mangan, snižuje hladinu cholesterolu a zvyšuje imunitu.


  • Rýže je nejlepší hnědá


    Rýže
    Autor: Shutterstock.com
    Rýže lepek neobsahuje, ale na hubnutí je dobrá hlavně ta hnědá, neloupaná, která na rozdíl od bílé varianty není průmyslově zpracovaná. To způsobuje vyšší obsah vitaminů, minerálů a vlákniny.
    Zapomenout nemusíte ani na brambory, maso, vajíčka, sóju, med, cukr, kávu nebo kakao. Mléko je také v pořádku, složení si kontrolujte u jogurtů.
    Zajímá vás, čím nahradit ve stravě další potraviny, například mléko nebo oříšky? Čtěte v článku na mojezdravi.cz

/
Autor: Kateřina Erbsová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji