Takhle se pozná, že vám dieta škodí! Na co si dát pozor?

  • Takhle se pozná, že vám dieta škodí! Na co si dát pozor?
    16. května  2017 
     06:00

    Jste natolik pohlceni vidinou své vysněné postavy, že už nevnímáte signály, které vám vaše tělo vysílá? Myslíte pořád na jídlo, a přesto nejste nikdy dost sytí? Podívejte se, jak vám tělo dává najevo, že mu dieta nesvědčí.

  • Myslíte nepřetržitě na jídlo

    ...
    Autor: shutterstock.com

    “Až dojím tu vaječnou omeletu, mohl/a bych si dát jahodový puding.” Přemýšlíte pořád o jídle, a dokonce si i podle jídla plánujete den? Očividně je něco špatně! Základní pravidlo jakékoliv diety je, že vy jste pánem svého jídelníčku a ne naopak. Pokud budete mít připravený dostatek jídla na celý den, nemůže vás náhlý hlad překvapit. 

    Video se připravuje ...
    4 zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.com/ccmixter.org

  • Bolí vás hlava

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jste ze dne na den ze svého jídelníčku vyřadili veškerý cukr, vaše hlava vám to dá zaručeně pocítit. Vaše tělo potřebuje ke svému fungování dostatek energie v podobě sacharidů. Pokud vás bolí hlava, je vám na omdlení nebo se cítíte malátní, dejte si jablko, banán nebo jakýkoliv nejrychlejší zdroj fruktózy. Po kterém ovoci a zelenině sahnout, pokud chcete hubnout, čtěte zde.

  • Nemáte měsíčky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se vám rozhodí menstruační cyklus nebo se některý měsíc vůbec nedostaví, může to také znamenat, že se vám nedostávají potřebné živiny. Tělo může na základě toho omezit produkci ženských pohlavních hormonů, především progesteronu, ale i estrogenu.

  • Máte neustále chutě

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud máte konstantní chutě, tělo se vám jednoznačně snaží říci, že mu něco chybí. Zkuste ho vyslechnout! Pokud máte chuť na konkrétní potravinu, jako je maso, zelenina nebo ovoce, měli byste se zamyslet, jestli mu můžete v rámci své diety vyhovět. Jestli toužíte po něčem sladkém a napadají vás jen čokolády a bonbony, pak si vaše tělo na dietu očividně ještě nezvyklo. Zkuste ho oklamat ovocem nebo kostičkou hořké čokolády. Další krok už je jen otázka vaší vůle.

  • Nemáte náladu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud na sobě dlouhodobě pozorujete, že jste bez nálady nebo že často reagujete podrážděně, může se stát, že je to nesprávnou dietou. Pokud se vám dlouhodobě nedostává některých živin, může vaše tělo jednoduše strádat. Zkuste se zamyslet nad svým jídelníčkem a obohaťte ho o suroviny, které jste si dlouho nedopřáli.

    Které potraviny vám pomohou zhubnout? Čtěte na mojezdravi.cz.

  • Jste pořád unavení

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zavírají se vám víčka uprostřed dne, přestože jste spali svých dříve obvyklých sedm hodin? Únava může být zapříčiněna i nedostatkem kalorií ve vašem organismu. Vaše tělo prostě potřebuje více energie a možná je nejvyšší čas, abyste se plnohodnotně, i když pořád dietně, najedli.

  • Nemáte radost z jídla

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud už čtvrtý den přežvykujete salátové listy a prokládáte to brokolicí bez chuti, není divu, že se na další porci salátu netěšíte. Jídlo má být především zábava a o dietě to platí dvojnásob. Pořiďte si novou kuchařku a rozhlídněte se po nové inspiraci. I dietní jídlo může být pestré a plné chutí i vitamínů.

    Víte, jak zhubnout bez diety? Vsaďte na intuitivní stravování!

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji