7 překvapivých důvodů, proč nehubnete. Tohle možná vůbec netušíte!

  • 7 překvapivých důvodů, proč nehubnete. Tohle možná vůbec netušíte!
    8. května  2017 
     06:00

    Ráno vstáváte s prvním paprskem slunce a posilujete stehna, počítáte kalorie a nedovolíte si kamarádce z talíře uzobnout ani jeden hranolek? Proč tedy ani tak nehubnete? Odpověď může být skryta ve zdánlivě nesouvisejících zlozvycích, které děláte každý den. Na první pohled se může zdát, že na vaši dietu nemohou mít vliv, ale určitě sabotují vaše nejpilnější úsilí.

  • Příliš se soustředíte

    1
    Autor: Shutterstock.com

    Jíte skutečně zdravě? U každého jídla počítáte kalorie a s každým soustem si plánujete další pokrm? Večer uléháte do postele a přemýšlíte nad tím, co všechno jste snědli a co budete jíst zítra? Ve vašem těle se může odehrát zajímavá věc, pokud příliš pečlivě uvažujete nad svým jídelníčkem, tvrdí studie Yaleovy univerzity. Tělo začne produkovat hormon zvaný ghrelin. “Ghrelin způsobí, že se začnete cítit méně nasyceni, a vyšle signál vašemu metabolismu, aby zpomalil,” říká autorka studie doktorka Alia Crumová.

    “Chcete-li udržet ghrelin v rovnováze, nestresujte se nad tím, kolik, kdy, co a jak jíte. Jezte v klidu a pohodě. Jezte více zeleniny a uvařte si tak, aby vám především chutnalo,” dodává doktorka.

  • Platíte všechno kartou

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nosit u sebe bankovky se vám může zdát jako z minulého století, ale studie prokázala, že kreditní karta ovlivňuje vaše nakupování. Lidé, kteří v kapse mají “neomezené” finance, nakupují více nezdravého jídla, jídlo s vysokým obsahem tuku a cukru a obecně nakupují více než ti, kterým v kapse cinkají drobné.

    “Přestože lidé věděli, jaký má nezdravé jídlo negativní dopad na jejich tělo, v momentě, kdy necítili žádný nátlak v peněžence, snadněji se nechali ovlivnit a nakoupili nezdravá jídla,” vysvětluje spoluautor studie Kalpesh Desai, profesor marketingu na univerzitě v Binghamtonu.

  • Přemýšlíte, že půjdete cvičit

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Přemýšlíte, že když máte dnes volno, mohli byste si jít zacvičit? Existuje jedna francouzská studie, která ukazuje, že i to může být důvod, proč stále nehubnete. Jenom přemýšlení nestačí! A ještě škodí. Proč? Lidé předpokládají, že pokud půjdou cvičit, budou potřebovat nasvačit se, "nabýt více síly". Nebo si po cvičení dát lehkou ovocnou šťávu. Když ale k žádnému extra cviku nedojde, může se stát, že sní o 50 % více jídla, než by snědli normálně.

  • Sedíte v zaměstnání

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vědci z Univerzity Missouri-Columbia zjistili, že pokud celý den v práci sedíte a nehýbete se, tělo přestane vyrábět enzym nazývaný lipáza, který má za úkol rozkládat tuky. Studie říká, že pokud se každou hodinu zvednete a protáhnete se, váš metabolismus zrychlí až o 13 %. Když se budete celý den vrtět, poskakovat, jednoduše řečeno nezůstanete ani chvilku v klidném sedu, zrychlíte spalování tuku až o 54 %.

  • Málo spíte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nedostatek spánku vystaví vaše tělo potřebě uchovávat si v sobě dostatek energie v podobě tuku, aby přežilo energetický deficit. To tvrdí Dr. Michael Breus, Ph.D., autor knihy Dietní plán spánku. Jeho studie zjistila, že lidé, kteří spí méně, přes den snědí průměrně o 300 kalorií a 21 gramů tuku více než lidé dostatečně odpočatí. Abyste zjistili, kolik hodin spánku skutečně potřebujete, zkuste toto: choďte celý týden spát přesně sedm a půl hodiny předtím, než potřebujete vstát. Pokud se probudíte před zazvoněním budíku, jste odpočati dostatečně. Pokud se ale s budíčkem neprobudíte, vaše tělo potřebuje osm až devět hodin spánku každý den.

  • Stresujete se

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Hektický denní plán, náročná práce, problémy v rodině nebo zdravotní potíže. Cokoliv vás stresuje, může být příčinou toho, že se vám nedaří zhubnout. Vše je způsobeno stresovým hormonem zvaným kortizol, který může zvýšit množství tuku, které vaše tělo ukládá.

  • Jíte příliš mnoho průmyslově zpracovaných potravin

    Video se připravuje ...
    Pár tipů, jak se zbavit stresu • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

    Máte pocit, že jíte zdravě, když místo chleba jíte rýžové krekry? Rafinované potraviny v přehnané míře nejsou dietní. Rafinovanými potravinami se myslí bílý cukr, bílá mouka nebo loupaná rýže. Rafinace způsobuje to, že se ztrácí důležitá součást živin. Mouka a rýže ztrácejí rafinací většinu své dietní vlákniny a vitaminů B. Tento proces výrobku prodlužuje jeho trvanlivost. Všechny tyto nezdravé potraviny zvyšují zánět v těle, říká Kate Pattonová, dietoložka na Klinice Cleveland. “Převážně tuk na břiše je spjat s tímto zánětem v těle. Pokud budete jíst příliš mnoho zpracovaných potravin, budete bránit svému tělu zbavovat se tuku na břiše,” říká.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji