Jak úspěšně zhubnout, i když vůbec nemáte čas cvičit

  • Jak úspěšně zhubnout, i když vůbec nemáte čas cvičit
    4. května  2017 
     00:00

    Ráno vždycky vstáváte tak, že jste rádi, že si stihnete vyčistit zuby? Představa, že po čilém vyskočení z postele děláte sedy-lehy, se vám zdá nepravděpodobná? Víme, jak shodit pár kil, a přitom zásadně nezměnit zaběhlý rytmus. Podívejte se na zaručené tipy, kterými si usnadníte pracné hubnutí.

  • Pijte vodu

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Naše tělo je ze sedmdesáti procent jen voda. Je proto nutné a zdravé ji během dne do svého organismu dostatečně doplňovat, a tím napomáhat jeho přirozenému očištění. Denně bychom měli vypít dva až tři litry vody. Sklenička vody ráno po probuzení pomáhá tělu nastartovat metabolismus. Stejně tak pomůže vypít sklenici vody před jídlem. Pomůžete tak trávení a budete se cítit nasyceni po menším množství snědeného jídla. Mimo jiné pití vody napomáhá proti vysokému cholesterolu, působí proti únavě a zabraňuje předčasnému stárnutí buněk.

  • Zažeňte chutě

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Máte pocit, že nabíráte kila převážně průběžným celodenním zobáním sladkého? Máte pravdu. Průměrně můžete kvůli celodennímu mlsání přijmout až 2000 kilojoulů, což je energetická hodnota lehčího oběda. Pokud se vám podaří zahnat chutě na sladké, ušetříte si tak zbytečné kilojouly navíc.

    Znáte 8 důvodů, proč jíte, i když nemáte hlad? Čtěte na mojezdravi.cz.

    Nejsnadnějším způsobem je vždy u sebe mít balíček peprmintových žvýkaček, které vám zaženou chuť na sladké. Jinou alternativou může být také hřebíček, který díky svým anestetickým schopnostem jemně znecitliví dutinu ústní, zbaví vás tak chuti na sladké, a navíc udrží váš dech svěží. Důležité ale je si uvědomit, že chuť na sladké je stejný zlozvyk jako chuť na cigaretu. Buďte proto silní a naučte se s tím bojovat. Tělo se vše pak časem samo odnaučí.

  • Jezte pomalu

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Pokud na jídlo skutečně nemáte čas a kvůli vytížení v práci nebo stresu z okolí musíte jíst rychle, počítejte s tím, že děláte vašemu tělu to nejhorší, co můžete. Jídlo je potřeba důkladně prožvýkat, a připravit ho tak pro rychlé a snadné trávení. Pomalým jedením a důkladným prosliněním každého sousta ušetříte práci a čas svému tělu.

    Znáte deset způsobů, jak jíst o 500 kalorií za den méně? Čtěte na mojezdravi.cz.

  • Hýbejte se

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Pokud nemáte čas chodit ráno běhat nebo po práci ještě do fitka, je potřeba pohyb zakomponovat do běžného denního režimu. Choďte do schodů a vyhýbejte se výtahům. Pokud máte sedavé zaměstnání, pořiďte si místo kancelářské židle cvičicí míč. Stůjte v tramvaji, i když můžete sedět. Místo sezení u televize choďte odpočívat do přírody při procházkách. A cvičte v pohodlí domova, ušetříte tak čas i peníze za návštěvy posiloven.

  • Odpočívejte

    ..
    Autor: iStock.com

    Dostatek spánku je základ zdravého životního stylu. Pokud nespíte a neodpočíváte dostatečně, vaše tělo se cítí vyčerpaně. Samo vás pak žádá o doplnění energie v podobě sladkých nebo tučných jídel, která vás na chvíli nastartují, ale dlouhodobě unaví.

    Video se připravuje ...
    Podívejte se na deset tipů, jak se lépe vyspat • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

    Věřte tomu, že vaše tělo je dostatečně inteligentní na to, aby si zapamatovalo moment, kdy se cítilo unaveno, a snažilo se mu příště předcházet. Vytváří si proto zásoby energie v podobě podkožního tuku, ze kterých chce v podobných situacích čerpat. Spánek je proto důležitý nejen pro každodenní dobití energie, ale i pro dlouhodobé zdraví.

  • Nejezte po šesté

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pravidlo, které jste již možná slyšeli, ale důležité je, abyste ho i dodržovali. Proč? Po šesté hodině večerní byste neměli jíst z několika důvodů. V době před večerem se snižuje váš výdej energie. Snižuje se vaše fyzická aktivita, a proto se ukládá tuk v problémových partiích. V noci se metabolismus zásadně zpomaluje a vaše tělo odpočívá. Jídlo, které sníte v pozdních hodinách, tedy tělo během odpočinku zpracovává složitěji. Během noci metabolismus nepracuje tak efektivně jako přes den, a proto živiny, které ve večerních hodinách sníte, vaše tělo přijímá komplikovaněji a spíše je ukládá v podobě tuku do podkoží.

  • Pochvalte se

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Zbavte se pocitu "všechno hned, nebo nic". Buďte rádi za každý krok, který pro své tělo a vytouženou postavu uděláte. Není nutné se za každou snědenou kostičku čokolády trestat a za každý sed-leh se dostatečně nepochválit. Buďte pyšní na to, co pro své zdraví děláte, a práce vám pak půjde snadno od ruky.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji