10 potravin, které musíte mít v ledničce, abyste konečně zhubli!

  • 10 potravin, které musíte mít v ledničce, abyste konečně zhubli!
    1. května  2017 
     06:00

    Jestli jste právě ve fázi, kdy začínáte shazovat přebytečné kilogramy, pomozte si tím, že vyměníte obsah ledničky na zdravější. Tím, že budete mít po ruce opravdu jen to, co je zdravé a nízkokalorické, půjde vám to líp a nepodlehnete pokušení. Těchto deset potravin byste měli mít vždycky poblíž a vaše váha půjde rychle dolů.

  • Ořechové máslo

    Ořechové máslo
    Autor: Profimedia

    Můžete si ho vyrobit sami doma ze semínek nebo ořechů (mandlí, vlašských ořechů, arašídů apod.) pouhým mletím, dokud nevznikne hladká a hustá pasta. Tahle másla jsou bohatá na bílkoviny, esenciální mastné kyseliny a vlákninu. Krásně jím jde nahradit klasické máslo, margarín nebo smetanový sýr – jsou totiž zdravější a v přiměřené míře prospívají našemu tělu. Mazat si ho můžete na celozrnný toust k snídani, přidat do smoothie nebo jím potřít na plátky nakrájená jablka.

  • Čerstvé ovoce

    Ovoce
    Autor: Profimedia

    Bez ovoce se při dietě neobejdete. Pravda, na rozdíl od zeleniny je potřeba ovocem „šetřit“ a dobře vybírat jednotlivé druhy, protože některé jsou až moc sladké. Ovšem i tak byste je měli mít v lednici. Ideální je samozřejmě čerstvé ovoce, hlavně bobuloviny, pomeranče, jablka a hrušky. Stačí po nich sáhnout a máte zdravou svačinku.

     

    Víte, jaké druhy ovoce si při dietě můžete dovolit? Podívejte se na naše VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Ovoce a dieta: Kolik a jaké druhy si můžeme dovolit, a které nikoliv? • VIDEO: Vím, co jím a piju

     

     

  • Bílkoviny

    Tofu
    Autor: Profimedia

    Jestliže hubnete, může vás honit samozřejmě mlsná. Zabraňte tomu tím, že budete mít v lednici bílkoviny, které jen strčíte do pusy, a zaženete hlad. Nepropadnete pak záchvatům přejídání či konzumaci nezdravých snacků. Navíc vám předem připravené bílkovinné potraviny zrychlí přípravu třeba večeře. Ideální je mít nakrájené třeba tofu na kostky, uvařené vejce natvrdo a podobně. Tofu je téměř univerzální polotovar, se kterým lze vykouzlit skoro cokoli.

     

     

  • Nakrájená zelenina

    Zelenina
    Autor: Profimedia

    Není nic jednoduššího než mít v lednici v krabičce nakrájenou nejrůznější zeleninu – mrkev, řapíkatý celer, okurku či papriku. Ať už budete chtít jen tak zobat u televize nebo potřebujete rychle zahnat chutě, je dobré mít vše už připravené a nakrájené. Večer tyhle zeleninové chipsy oceníte a stačí k nim jen připravit tvarohový dip, do kterého je budete namáčet.

     

  • Citrony

    Citron
    Autor: Profimedia

    Nechutná vám samotná voda? Není nic jednoduššího, než když místo klasického přeslazeného sirupu použijete citron. Je skoro bez kalorií a hlavně je vynikající pomocník při detoxikaci, a tím pádem i při hubnutí. Můžete si připravit do lednice na každý den džbán s vodou, citronem, zázvorem a okurkou a budete mít po ruce zdroj energie i hydratace.

     

  • Řecký jogurt

    Řecký jogurt
    Autor: Profimedia

    Chytáte se za hlavu a říkáte, proč právě řecký jogurt, který je obvykle několikanásobně tučnější než jiný? Nebojte se, nejde o překlep ani dietní tabu. Nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví říká, že záleží na druhu a konzistenci. Ty, které mají nízké procento tuku, jsou v pořádku. Tento typ jogurtu má totiž jedno velké plus: obsahuje vysoké množství bílkovin, které se vám při hubnutí budou hodit. Navíc je to skvělá náhražka za zakysanou smetanu či máslo.

  • Vejce

    Vejce
    Autor: Profimedia

    Ještě nedávno byla vejce téměř zakázaná, protože prý zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Nebojte se jich, jedno nebo dvě vejce denně vám neuškodí, navíc obsahují málo kalorií (asi 300 kJ), hodně vitaminů (A, B1, B2, B6, D, E a K), minerálních látek a lipidů (hlavně fosfolipidů s nenasycenými mastnými kyselinami včetně omega-3) a taky hodně bílkovin (jedno vejce pokryje asi 14 % denního příjmu bílkovin). Takže, mějte pořád několik uvařených vajec v ledničce, hodí se nejen ke snídani, ale klidně i k odpolední svačině, případně je můžete přidat do zeleninového salátu.

  • Hummus

    Humus
    Autor: Profimedia

    Hummus je pomazánka z cizrny, která si své místo našla už i u nás. Je rychle a snadno hotová, zasytí a dá se skvěle kombinovat. Jde vlastně o rozmixovanou cizrnu ochucenou sezamovou pastou. Obsahuje spoustu živin, které podporují trávení a celkový chod organismu. Je samozřejmě kaloričtější, ale obsahuje zároveň spoustu bílkovin, které napomáhají pomalejšímu trávení a v kombinaci se zeleninou udrží vaše chutě na uzdě.

     

  • Baby špenát

    Baby špenát
    Autor: Profimedia

    Baby špenát má na rozdíl od toho klasického menší listy. Je nabitý živinami, má nízký obsah kalorií a tuku. Jedna porce čerstvého špenátu obsahuje jen 30 kJ a 1 gram vlákniny. Baby špenát má taky hodně vitaminu A, vitaminu K a kyseliny listové. Mít ho v lednici je doslova výhra – můžete ho přidat do téměř všech jídel. Hodí se na pizzu, těstoviny, sendviče či do polévek nebo smoothie.

  • Mandlové mléko

    Mandlové mléko
    Autor: Profimedia

    Je to ideální všestranná náhrada kravského mléka, které má méně kalorií i tuku. Můžete ho přidávat do smoothie, k cereáliím nebo k masu. Máte-li smoothie maker, můžete si vyrobit mandlové mléko sami doma. Při dietě je vhodné, protože neobsahuje cholesterol ani laktózu. Mandlové mléko má vysokou nutriční hodnotu a zároveň nižší kalorickou hodnotu. Zlepšuje trávení, snižuje hladinu tuků v těle, hladinu cholesterolu v krvi a odkyseluje organismus.

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji