Trápíte se pitím ovocných smoothies? Děláte největší dietní omyl!

  • Trápíte se pitím ovocných smoothies? Děláte největší dietní omyl!
    27. dubna  2017 
     06:00

    Žijete v přesvědčení, že čím více ovocných džusů a smoothies vypijete, tím rychleji zhubnete? To je ale bohužel omyl. Pokud se trápíte takovou dietou, u které se těšíte, až něco skutečně rozžvýkáte, a budete se tak cítit zasyceni, trápíte se zbytečně.

  • Krabice nebo fresh...

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Příroda a zemská nespravedlnost tomu tak určily, že ne vždy to, co je zdravé, musí být zároveň dietní. V případě ovocných šťáv a džusů to platí zaručeně. Ovoce je totiž plné sacharidů. Na množství kilojoulů nemá velký vliv ani to, zda vypijeme šťávu z krabice nebo z čerstvě vyšťaveného ovoce.

    Chcete pití z manga? A jak poznáte, že je zralé? 

    Video se připravuje ...
    Jak poznát zralé mango a jak z něj dostat co nejvíc • VIDEO: Adam Balažovič

  • Všude samý cukr

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Krabicové džusy mají přibližně stejné množství cukru jako balené limonády. Fresh džusy jsou na tom podobně. Jedna sklenice (3 dl) čerstvě vylisované ovocné šťávy má zhruba 600 kilojoulů, což je přibližně jeden rohlík. Pokud vypijete litr takovéto ovocné šťávy, vypili jste energeticky přibližně třicet kostek cukru. Což je podobné, jako kdybyste vypili litr coly.

  • Zeleninová smoothies

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zeleninové šťávy jsou pro dodržování zdravého stravování podstatně vhodnější alternativa. Přesto ale nejsou ani ovocné, ani zeleninové džusy vhodné pro dietu. Kromě nadměrného množství cukru z ovocných šťáv můžete pocítit také nedostatek bílkovin a minerálních látek. Pokud na pití šťáv chcete postavit svou dietu, můžete po chvíli pocítit i neukojitelný hlad. Pocit sytosti totiž přichází i díky pečlivému kousání potravy.

  • Rizika

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se s pomocí metody pití pouze ovocných a zeleninových šťáv snažíte detoxikovat tělo při jarní očistě, zpravidla po dvou až třech dnech můžete pocítit malátnost, slabost, závratě a ztrátu energie. Pokud tuto metodu zvolíte jako způsob diety, mohou se vám pocity nevolnosti vracet opakovaně. Navíc pravděpodobně nikdy nezhubnete do vytoužených kalhot.

  • Jak na dietu se šťávami?


...
Autor: Shutterstock

Konzumace ovocných a zeleninových šťáv může naše tělo bezpochyby obohatit o množství vitaminů, minerálů a zdraví prospěšných látek. Pravidelné popíjení těchto šťáv při jarním nebo podzimním detoxu nemůže našemu tělu nijak uškodit. Pokud ale chcete zhubnout, měli byste dodržovat určitá pravidla. Čerstvé šťávy byste měli postavit pouze do role doplňku a zpestření vašeho jídelníčku. Ze šťávy nedělejte dlouhodobě hlavní zdroj přijmu potravy. Při pocitech nevolnosti a malátnosti z hladu byste měli určitě dát na zdravý rozum.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji