Vykašlete se na diety! Zhubněte tak, jak vám říká tělo!

  • Vykašlete se na diety! Zhubněte tak, jak vám říká tělo!
    26. dubna  2017 
     06:00

    Máte dost diet s neustálými jo-jo efekty a přejídáním zejména z emocionálního zoufalství? Začněte poslouchat svoje tělo. Nikdo jiný to za vás neudělá. Příjemným výsledkem bude, že zhubnete natrvalo a budete se cítit dobře i psychicky. Jak na to? Jezte intuitivně!

  • Respektuj svoje tělo

    ...
    Autor: Shutterstock
    S dietou nedietou přišel doktor Steven Hawks, profesor Brigham Young University z Utahu. Sám býval obézní a vyhladovělý neustálým střídáním různých diet a nešťastný z jo-jo efektů. Metoda, k níž pod tlakem situace nakonec došel, mu pomohla shodit 22 kilo a hlavně si váhu dlouhodobě udržet.
    Takzvané intuitivní stravování přitom vychází z jednoduchého pravidla: dej tělu přesně to, co si přeje, naslouchej mu a bude spokojeno.

  • Jezte jen když máte hlad


    ...
    Autor: Shutterstock
    Nejpodstatnější myšlenkou celé diety nediety je fakt, že se naučíte jíst jenom tehdy, když máte hlad a budete své jídlo plně vnímat. V důsledku toho se vám změní nejen postava, ale i se podstatně zlepší zdraví a odolnost vůči stresu.


    Jak poznat, že máte falešný hlad a jak s ním zatočit si můžete přečíst na mojezdravi.cz

  • Zlepší se zdraví i psychická kondice


    ...
    Autor: Shutterstock
    Pozitivní psychické a zdravotní změny, způsobené osvojením intuitivního stravování, publikoval před třemi lety americký časopis Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Autoři článku vycházeli ze všech dosud publikovaných vědeckých studií zabývajících se tímto fenoménem ve zdravém stravování.

    Studie dokazují, že lidé trpící nadváhou nebo obezitou, kteří se naučili jíst intuitivně, zaznamenali nejen výrazné snížení váhy, ale nebyl pro ně problém si nižší váhu dlouhodobě zachovat. Zároveň se zjistilo, že u těchto lidí se podstatně snížilo riziko kardiovaskulárních chorob a celkové množství cholesterolu. Další sledovaní pacienti, kteří drželi různé diety, se nezlepšili ani v jednom z těchto parametrů.

  • Detoxikujte tělo od diet


    ...
    Autor: Shutterstock
    Intuitivní stravování má však v počátcích jeden háček. Lidé, kteří jsou zvyklí jíst podle kalorických tabulek a neustále se v jídle omezovat, mají zpočátku problém najít se svým tělem „stejnou řeč“. Jejich tělo už totiž neumí dát najevo, kdy je hladové a kdy jí jen ze zvyku. Je proto dobré udělat malý přechod mezi dietami a intuitivním stravováním a na den až dva si naplánovat jídelníček skládající se z šesti malých svačinek bohatých na bílkoviny, aby se tělo dostalo do pohody a začalo mít zase přirozené potřeby.

    Šest pravidel intuitivního stravování si přečtěte na mojezdravi.cz.




/
Autor: Kateřina Erbsová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji