Zhubněte i po 50! Recept pro snídani, která pomůže proti návalům a pocení!

Zhubněte i po 50! Recept pro snídani, která pomůže proti návalům a pocení!
29. dubna  2017 
 06:00

Menopauza může ženám přinášet spoustu nepříjemností, jako jsou návaly horka, problémy s klouby, váhový přírůstek či zvýšený krevní tlak. A nejjednodušší způsob, jak dostat menopauzu pod kontrolu, je jídelníček ušitý na míru. Správně zvolené potraviny pomůžou zmírnit většinu nepříjemných příznaků tohoto období. Inspiraci najdete v knize Zdravá a chutná strava pro ženy 50+.

Knihu vydalo nakladatelství CPress a jde o velmi zdařilého rádce pro ženy v přechodu. Najdete zde příklady jednotlivých potravin a jejich vlivu na konkrétní symptomy menopauzy a samozřejmě také spoustu zajímavých receptů. Kniha je rozdělena do kapitol podle jednotlivých částí dne – na snídaně, polévky a předkrmy, lehké obědy, hlavní jídlo, večeře a také sladké tečky. V každé kapitole najdete několik receptů, které vás nasměrují a ukážou vám, jak je možné i chutně v tomto období hubnout nebo si udržet váhu. Celkem je v knize 120 receptů, ze kterých si určitě vyberete.

Zdravá a chutná strava pro ženy 50+
Autor: CPress

Nejlepší rada autorky Elaine Myers pro období menopauzy zní: Jezte především rozmanitou stravu, nesnažte se být moc hubená, protože po menopauze ženský organismus produkuje malé množství estrogenu, který je ale více vyráběn v tukové tkáni než ve vaječnících. Pokud byste byla moc hubená, estrogen by vám chyběl a bohužel by hrozilo vyšší riziko vzniku osteoporózy a dalších komplikací.

Jezte pokrmy, které si ideálně připravíte sama z čerstvých surovin, jezte hodně ovoce, zeleniny a používejte celozrnné suroviny, které mají ještě slupku (je bohatá na vlákninu), nezapomínejte na přílohy (tmavá rýže, těstoviny, celozrnný chléb nebo cereálie), jež spolehlivě regulují množství cukrů v krvi a zajistí, že vás nebude honit mlsná. Určitě by u žádného hlavního jídla neměly chybět zelenina, bílkoviny.  Potraviny s vysokým obsahem tzv. fytoestrogenů pomohou v boji s příznaky menopauzy. Knihu koupíte zde.

Ukázka z knihy:

Snídaně: Jarní bylinková frittata

Španělská omeleta s dokonalou chutí čerstvých bylinek – ideální proti návalům horka nebo nočnímu pocení. Stačí přidat šalvěj, která obsahuje látky napodobující estrogen.

Budete potřebovat: 50 až 75 čerstvých bylinek (použijte směs například bazalky, majoránky, šalvěje, rukoly, fenyklu, šťovíku a celerové natě), 3 vejce, 25 ml mléka, ½ čajové lžičky mletého pepře, 10 g másla. Recept je pro 2 osoby.

Postup:

Umyjte koření a odstraňte všechny tvrdé stonky a stopky. Vše kromě šalvěje nahrubo nakrájejte. Šalvěj nechte vcelku. Připravte mísu a ušlehejte v ní dohromady vejce, mléko a pepř.

Na malé pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo tak, dokud nezačne pěnit. Máslo by mělo pokrýt celé dno pánve. Přidejte bylinky a chvíli povařte. Pokud použijete šalvěj, vložte listy na pánev o 5 minut dříve než ostatní bylinky.

Směs vajec, mléka a pepře vlijte na pánev a pečte tak dlouho, až bude spodní část frittaty hnědá. Nahněte pánev a frittatu nechce sklouznout na talíř. Pak talíř nad pánví obraťte tak, aby frittata dopadla horní částí. Jakmile jsou obě strany hnědé, vytáhněte omeletu z pánve a nechte ji trochu vychladnout. Před servírováním nakrájejte na trojúhelníčky.

Ke správnému jídelníčku je nutné samozřejmě také cvičit - a klidně i u gauče:

Video se připravuje ...
Cvičení pro gaučové povaleče: Jak na pohovce posilovat prsní svaly? • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji