Dvě kila za týden dole? Ano, když se nenecháte oklamat falešným hladem!

  • Dvě kila za týden dole? Ano, když se nenecháte oklamat falešným hladem!
    5. dubna  2017 
     06:00

    Pořád koukáte do ledničky, co byste ještě snědla, i když večeře byla před pár minutami? Pokud nejste těhotná nebo po náročném cvičení, na vině je falešný hlad, který vám nedovolí zhubnout. Poradíme vám, jak falešný hlad odhalit a oklamat. 

  • Odhalte důvod vašeho hladu

    ...
    Autor: Shutterstock
    Skutečný hlad zná ve vyspělých zemích naštěstí málokdo. Ten falešný, který se někdy těžko odlišuje od toho „když nás honí mlsná“, asi každý. Právě tyhle návyky vám překážejí v tom, abyste zhubla nebo udržela správnou váhu. Přitom pokud byste odhalila pravý původ svého hladu a vyřešila ho, můžete zhubnout až o dva kilogramy za týden. Tady jsou tři nejčastější důvody hladu:

  • Nejíte pravidelně

    ...
    Autor: Shutterstock
    Jestliže přeskakujete svačiny, čeká vás večer vlčí hlad a přiberete hezky rychle. Snažte se, aby mezi jídly neuplynuly více než čtyři hodiny, a nasnídejte se nejdéle do jedné hodiny po probuzení. Nevystresujte si tělo zbytečným hladem, který způsobí jen to, že se vám každá snědená potravina hned uloží na bocích. 

  • Jíte příliš rychle

    ...
    Autor: iStock.com
    Znají to zejména maminky s malými dětmi. Jídlo do sebe musíte naházet dostatečně rychle, než se váš potomek probudí nebo začne brečet. Některým tenhle zlozvyk zůstane už napořád. Dalším peklem pro váš žaludek je rychlý oběd u počítače, kdy ani nevnímáte, co jíte. Pokud se najíte příliš rychle, do vašeho mozku nestíhá doputovat signál ze žaludku, že už je plný, včas. To znamená, že jíte a jíte, i když už jste dávno sytá. Žvýkejte pomalu a udělejte si z každého jídla malý rituál, kdy nebudete spěchat a bude to jen váš čas. Kromě pozitivního účinku na vaši váhu vám to pomůže i odbourávat stres. 

  • Jíte málo tuků

    ..
    Autor: iStock.com
    Některé redukční diety omezují tuk na minimum. Ale tuk je pro naše tělo nezbytný, dodává energii a rozpouští se v něm většina tělu potřebných vitaminů. Konzumujte ale ty zdravé – například v ořeších nebo v avokádu. Ty vás zasytí a neztloustnete.

    Dalších pět důvodů falešného hladu a rady, jak ho přelstít, najdete na mojezdravi.cz.

    Na potraviny, které vám pomohou k hezčímu břichu, se můžete podívat na našem videu:

    Video se připravuje ...
    Šest potravin, které vám pomohou vytvarovat "pekáč buchet" na břiše. • VIDEO: Jiří Sládeček / BPŽ



/
Autor: Kateřina Erbsová
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji