Muž (50) vážil 120 kilo, nedokázal si zavázat boty. Zakázali mu bůček, colu i víno

Jiří Blaha se rozhodl zhubnout
Foto: Archiv Jiří Blaha/FTV Prima
13. března  2017 
 06:00

Sympatický elektroúdržbář se nikdy netajil vášní pro nezdravá jídla, a tak se pojídáním bůčku a jemu podobných pokrmů dostal na váhu, která už přímo ohrožovala jeho život. To se rozhodl změnit i pomocí televizního pořadu, v jehož rámci mu výživový specialista Petr Havlíček naordinoval dietu, ačkoli to obvykle nedělá. 

Jiří Blaha (50) bydlí v Kunovicích v rodinném domě s obrovskou zahradou. Na ní s manželkou Růženou pěstují mnoho druhů zeleniny. Jedna, Jirkova nejoblíbenější, ale podle něj chybí: maso. Stodvacetikilový Jiří je velký milovník vaření a blízko k němu mají i oba jeho synové, kteří se dokonce dali na dráhu kuchařů. Vedle toho je jeho další vášní divadlo, kterému se amatérsky věnuje, a píše i scénáře k divadelním hrám.

A k tomu všemu se rozhodl zhubnout. Jak to dopadlo? To uvidíte v dalším díle premiérové sedmé řady oblíbeného pořadu Jste to, co jíte již dnes, v pondělí 13. března ve 21.30 na Primě.

Video se připravuje ...
Kolik toho Jiří snědl a vypil, než začal hubnout?

Problémy s nadváhou Jiří kdysi neměl, ještě na vojně byl jako tyčka. Přibírat začal až po svatbě. Vážnost svého zdravotního stavu zpočátku zlehčoval, postupně si jej ale uvědomil. Kvůli problémům podstoupil i operaci kolene, a zhubnout tak musel. "Chtěl bych se dostat na nějakou rozumnou váhu. Už si pomalu nezavážu tkaničky a stříhání nehtů v mém případě připomíná potápěče – nadechnout, ustřihnout, vydechnout,“ popisuje Jiří. V jeho snažení ho podporuje nejen manželka, se kterou jsou spolu 27 let, ale také pět sourozenců. Ty přitom Jiří poznal teprve před pár lety – jako adoptovaný si dlouho myslel, že je jedináček, než své příbuzné našel.

Vzhledem ke zdravotním výsledkům, které kromě odborné poradkyně – lékařky Alice Hauptové – vyděsily i samotného Jiřího, měl tak hned od začátku nastavený přísný režim. Kromě všeho nezdravého – od uzenin, omáček, párků přes bílé pečivo až po colu, které byl schopný vypít i 2 litry denně – měl zcela zapovězený alkohol. Chutě začal Jiří zahánět kysaným zelím. 

Video se připravuje ...
Jaké sporty si Jiří při hubnutí oblíbil? • VIDEO: FTV Prima

Se sportováním musel ale kvůli prodělané operaci počkat. Fitness trenérka Hanka Kynychová mu doporučila pokračovat v rehabilitačních cvicích, zvýšila mu jen počet opakování a postupně přidala protahování páteře a pohybovou aktivitu na spalování kalorií – chůzi, kolo, plavání.

K překvapení všech se z Jiřího stal nadšený sportovec. Ve svých 50 letech začal poprvé dokonce chodit třikrát týdně i do posilovny, kolo se stalo jeho běžným dopravním prostředkem a rotoped příjemnou kratochvílí. Aby Jiří dodržel doporučené stravování, začal doma navíc vařit sám, včetně pečiva či domácí šunky a sestavování týdenních jídelníčků.

Teď má dole 27 kilo, a jeho váha tak klesla pod sto kilo. Obstojí ale při nečekané zkoušce od kamarádů, ochotníků z kunovického divadla, kteří na něj nastražili past v podobě uzenin, brambůrků a dalších lahůdek? A stane se jedním z nejdisciplinovanějších účastníků za celou historii pořadu?

Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji