Melounová semínka i kozí maso: To jsou superpotraviny pro rok 2017!

  • Melounová semínka i kozí maso: To jsou superpotraviny pro rok 2017!
    7. března  2017 
     06:00

    Zapomeňte na chia semínka, kapustu a další superpotraviny. Jsou tu nové, které přinášejí spousty benefitů, a to nejen z hlediska hezčí postavy. Tato jídla mají utužit vaše zdraví, a dokonce zlepšit sexuální apetit. Která to jsou? 

  • Fialové potraviny

    Zelí
    Autor: shutterstock.com
    Zelená zelenina? Ale kdeže, to jste loňští! Hitem pro letošní rok je fialová na talíři! Tato barva totiž většinou značí, že je v potravině obsažen dostatek antioxidantů, které pomáhají pročistit tělo a zbavit ho škodlivých látek. Fialová barva vás ochrání před záněty a jsou dokázány pozitivní účinky na srdce a cévy. Zkuste třeba fialový květák, fialový chřest, kedlubnu, borůvky, černou rýži, sladké brambory, acai, bezinky.

  • Melounová semínka

    Meloun
    Autor: shutterstock.com
    I když v posledních letech se stává čím dál tím oblíbenější vodní meloun bez pecek, tentokrát byste si jeho nákup měli rozmyslet a raději sáhnout po tom peckatém. Protože právě pecky jsou další ze superpotravin pro tento rok. Obsahují totiž vitamin B, hořčík a bílkoviny. Odborníci doporučují přidat si je třeba do zeleninového nebo ovocného salátu, což nám přijde trochu zbytečné. Asi by úplně postačilo, kdybychom je jen neplivali všude kolem, ale snědli je spolu s melounem. 

  • Maca

    Maca
    Autor: Shutterstock.com
    Tato potravina, která se podobá ředkvičce, nepatří mezi úplné novinky, ale její hvězda začíná stoupat až teď poslední dobou. K dostání je nejčastěji ve formě doplňků stravy, ale má ohromné účinky. Když pomineme, že se jí říká peruánská viagra, tak má spousty přínosů pro každého. Posiluje imunitní systém, pomáhá regeneraci svalů, zlepšuje paměť a koncentraci, omlazuje organismus, působí proti stresu a v neposlední řadě urychluje spalování tuků. Přidejte si denně dvě až šest malých lžiček maky do smoothie, mléka nebo čaje. Ideální je před nebo po fyzické zátěži.

  • Aktivní uhlí

    Aktivní uhlí
    Autor: Shutterstock.com
    Sice ho používáme v létě na grilování, ale aktivní uhlí je po staletí známo jako lék pro detoxikaci. Zkuste ho rozpustit ve vodě a pít nebo ho můžete polykat i jako tablety. Mimo jiné vám poděkuje vaše pokožka, která bude ještě jasnější. Uhlí se používá také pro bělení zubů, zejména pokud je máte tmavé z pití vína či kávy. Neměli byste se ale ládovat aktivním uhlím jen tak, jak se vám zachce, vždy to raději konzultujte s odborníkem. 

  • Tygří ořechy

    Tygří ořechy
    Autor: Shutterstock.com
    Že vám přijde název tygří ořechy divný? No, možná je budete znát ještě pod pojmenováním zemní mandle. To není o moc lepší, což? Přitom vlastně vůbec nejde o ořechy, ale o kořenovou zeleninu, která pochází z Ameriky. Má velmi nízký obsah tuku a kalorií a oproti tomu disponuje spoustou draslíku, vitaminu E, železa a nenasycených mastných kyselin. Skvělá kombinace! Tygří ořechy seženete v obchodech se zdravými potravinami. 

  • Kozí maso

    Kozí maso
    Autor: shutterstock.com
    Kozí sýry nebo kozí mléko jsou u nás docela běžné. Ale kozí maso? To se jí přece hlavně v Africe, ne? To sice ano, ale jeho kvalit si začínají všímat i odborníci na stravu v Evropě. "Je to zdravá varianta s nízkým obsahem tuku a vyšším obsahem bílkovin, než mají některá jiná masa. Také má více železa než třeba hovězí nebo vepřové," říká specialistka na výživu Lilly Soutterová. Ovšem jeho nevýhodou může být poměrně výrazná a specifická chuť, která ne každému sedne. 
    Video se připravuje ...
    Snídejte steak! Výstřední doporučení? Ne, trenérka tvrdí, že díky tomu zhubnete a naberete svaly • VIDEO: Adam Balažovič

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji