Ranní návyky, kvůli kterým nehubnete, ale tloustnete!

  • Ranní návyky, kvůli kterým nehubnete, ale tloustnete!
    18. listopadu  2022 
     06:00

    Je nad slunce jasné, že mezi špatné ranní návyky, které mohou za to, že přibíráte na váze, patří třeba konzumace koblih nebo smažených párečků. Jenže je spousta dalších nástrah, které negativně ovlivňují to, kolik vážíte. Například to, že ráno nemůžete vstát z postele. Jaké jsou ty další? 

  • Spíte příliš mnoho

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Tak jako nedostatek spánku může mít vliv na to, že přibíráte, může ničit vaše snahy o hubnutí i přemíra spánku. Tou se myslí deset a více hodin denně. Během spánku se produkuje hormon leptin, který nám dává najevo, že jsme syti. Je jasné, co nastane, když nebudeme spát dostatečně. Málo spánku také zvyšuje produkci ghrelinu, po kterém nás honí mlsná a chutě. Podle vědců ale může hormony totálně rozhodit i přemíra spánku, kdy hormony nebudou vědět, v jakou dobu se správně vyplavovat. Ideální je tedy denně zalézt pod deku na alespoň šest, maximálně pak devět hodin. 

  • Vstáváte do tmy

    záclony
    Autor: Shutterstock.com
    V zimních měsících je to dost komplikované, zvláště pokud ráno musíte vstávat brzy, kdy je ještě tma. Ale jakmile se začne rozednívat, neměli byste vstávat do zatemněného pokoje. Studie, která vyšla v časopise PLoS One, totiž došla k závěru, že lidé, kteří neměli ráno dostatek denního světla, měli výrazně vyšší BMI než ti, kteří ihned po probuzení roztahovali záclony. A to bez ohledu na to, kolik jídla snědli. Podle studie může už 20 až 30 minut denního světla ovlivnit BMI. Proto ráno, jakmile vstanete, roztáhněte záclony a žaluzie v celém bytě a nasávejte dost denního světla. Kterého je nyní už čím dál tím více...

  • Nestelete si postel

    Stelete postel?
    Autor: Shutterstock.com
    Zdá se to jako téměř nepochopitelný aspekt, ale některé studie skutečně poukazují na to, že pokud jste bordeláři a postel si nestelete, můžete mít větší tendence k tomu, denně pak sníst více jídla, než kolik byste skutečně potřebovali. Charles Duhigg, autor knihy Power of Habit (Síla návyků), uvádí, že lidé, kteří se o své noční království starají, mají útulnou ložnici a v ní uklizeno, si také dávají více záležet na tom, co jedí, a často si tak připravují zdravé obědy do práce. Navíc mají tito lidé údajně silnější vůli ubránit se chutím během celého dne. No, zda je to skutečně pravda, těžko říct, ale určitě stojí za zkoušku změnit své denní návyky. 

  • Přeskakujete vážení

    ...
    Autor: Shutterstock
    I když jsou odborníci velmi obezřetní ohledně vážení a spíše varují lidi, aby to nebrali jako jedinou bernou minci, každodenní vážení prý může pomoci snížit tělesnou váhu. A to z prostého důvodu: váha je brzy po ránu nejnižší, což člověka může pozitivně motivovat. Zároveň vám to také poskytuje informaci o tom, jak na tom jste a zda se váha hýbe nahoru/dolů, což vás může pro zbytek dne včas varovat. 

  • Nesnídáte

    ...
    Autor: ...
    Stejně špatné jako snídat nezdravě je nedat si ráno k jídlu vůbec nic. Výzkumníci z univerzity v Tel Avivu zjistili, že pokud si člověk dá snídani bohatou na bílkoviny, vlákninu a kvalitní sacharidy, jejíž energetická hodnota se pohybuje kolem 2500 kJ, zamezí tím dopoledním chutím. Během dopoledne neměly pokusné osoby hlad a nehonila je "mlsná na nezdravé věci".

     

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji