Můžou za obezitu antibiotika? Hubnutí ovlivňují bakterie ve střevech, tvrdí vědci

  • Můžou za obezitu antibiotika? Hubnutí ovlivňují bakterie ve střevech, tvrdí vědci
    18. února  2017 
     06:00

    Máte pocit, že se nepřejídáte, jíte pravidelně a zdravě, a přesto jste pořád spíše baculka? Možná za to nemůžete vy, ale bakterie ve vašich střevech a také časté podávání antibiotik ve vašem dětství.

  • Vliv antibiotik na tělesnou hmotnost

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pediatři z Harvard Pilgrim HealthCare nedávno zveřejnili poznatky z výzkumu, který se týkal vlivu antibiotik v dětském věku na budoucí tělesnou hmotnost. Vědci zkoumali zdravotní záznamy asi 1,6 milionu dětí a především se zaměřili na možnou rezistenci ATB, která by mohla hrát vedlejší roli v obezitě.

    Vedoucí autor studie doktor Enelli tvrdí, že to není náhoda. Za obezitu podle něj a jeho kolegů můžou nejen geny, špatná životospráva, ale taky časté používání antibiotik v mladém věku. Vědci sledovali, kolikrát byla předepsána dětem antibiotika během prvních dvou let života, a pak je sledovali od pěti do deseti let a zjišťovali, kolik z nich bylo obézních. Vědci uvedli, že některé druhy antibiotik mají větší vliv na zvýšení tělesné hmotnosti v porovnání s jinými.

     

  • Obézní lidé mají ve střevech jiné bakterie

    ...
    Autor: Shutterstock

    Proč to tak je? Podle nich antibiotika způsobují nerovnováhu bakterií ve střevech, a to může později ovlivnit hmotnost. To tvrdí i izraelská odbornice Lili Segal, zakladatelka DayTwo – firmy, která rozjela průkopnický nutriční program zaměřující se na analýzu střevních bakterií. Jak říká: složení střevních bakterií spoluurčuje rozhodnutí našeho mozku, která mají vliv na hmotnost.

    To potvrzuje i Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. „Obézní mají ve střevě převahu bakterií, které přednostně přeměňují živiny na zásobní tuk, na rozdíl od osob s normální, tedy zdravou střevní mikroflórou. První výsledky byly publikovány u školních dětí, kde se potvrdil rozdíl mezi složením střevní mikroflóry obézních dětí a dětí s normální tělesnou hmotností,“ říká český odborník.

    Chcete se dozvědět více o významu střev pro naši imunitu a váhu? Čtěte zde.

     

    Video se připravuje ...
    Co by mělo jíst batole? • VIDEO: Vím, co jím

  • Aplikace na výběr vhodných potravin

    Autor: Shutterstock.com

    Nová technologie DayTwo izraelské nutriční firmy je založena na výzkumu Weizmann Institute pod vedením profesora Erana Segala a doktora Erana Elinava. Jejich výzkum ukázal, že složení střevních bakterií, které je jedinečné pro každého člověka, má diferenciální vliv na to, jak daná osoba reaguje na určité potraviny, a to konkrétně hladinou cukru v krvi. Pro osobu s určitým typem střevních bakterií může konzumace banánu výrazně zvýšit hladinu cukru, zatímco jiná osoba může mít opačnou reakci.

    DayTwo spustil aplikaci, která umožní každému člověku ze vzorku stolice zjistit, které jsou pro něj ty "dobré" a které ty "špatné" potraviny, a to na základě toho, jak jeho střevní bakterie reagují na konkrétní potravinu. Funguje to snadno: vyplníte app dotazník, pošlete ve zkumavce vzorek krve a stolice a získáte odpověď, jak na tom se svými střevními bakteriemi jste. S aplikací pak obdržíte seznam nejvhodnějších deseti jídel. V budoucnu chtějí izraelští odborníci pomocí střevních bakterií nejen určit, co jíst, ale i stanovit to, kdy a kolik toho sníst, a dokonce i to, kdy byste měli cvičit a chodit spát.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji