Obezita vás může zabít. V Česku jí trpí stále více lidí

Obezita vás může zabít. V Česku jí trpí stále více lidí
Prezentace klienta
  20. února  2017 
 00:00

Nadváha a obezita se stala jednou z největších hrozeb současnosti. Navíc je to hrozba, která je stále podceňovaná. Podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace trpí nadváhou 1,6 miliardy dospělé populace, z toho 400 milionů lidí těžší formou obezity. Řešení je přitom jednoduché. Problémy s váhou může vyřešit gastrický bypass. Trend posledních let popíše primář centra pro léčbu obezity a miniinvazivní chirurgie kliniky ISCARE MUDr. Pavel Beňo.

Proč je obezita takovým strašákem?

Prognózy říkají, že za šest let by mohlo být na světě 2,3 miliardy dospělých s nadváhou a více než 700 milionů lidí trpících obezitou! Situace se dotýká i našich potomků. S nadváhou se potýká přinejmenším dvacet milionů dětí starších pěti let. Většinu z nich rodiče je nevedou ke zdravému životnímu stylu, problém nijak neřeší a tak je tyto zdravotní komplikace doprovází po celý život.

Přitom řešení není nijak složité. „Děti je třeba vést ke správné životosprávě, pravidelnosti příjmu potravy, skladbě potravy doma a tím vypěstovat správné návyky. Omezovat zejména cukry ve všech formách - mouka, škrob, brambory, objem jídla, nahrazovat přílohy zeleninou a hlavně vést k větší pohybové aktivitě, sportu,“ říká MUDr. Pavel Beňo, primář centra pro léčbu obezity a miniinvazivní chirurgie kliniky ISCARE.

MUDr. Pavel Beňo
Autor: ISCARE

Nezdravý život si vybírá svoji daň

Obezita není dána geneticky, jedná se o civilizační onemocnění. Všeobecně se dá říci, že čím větší obezitou člověk trpí, tím rostou šance na nepříjemné zdravotní potíže a zkrácení délky života. Do kategorie extrémní obezity řadíme ty, kteří mají BMI vyšší než 40. Možná se vám zdá, že dosáhnout tohoto čísla je skoro nemožné, ale opak je pravdou. Trendem poslední doby jsou gastrické bypassy, které pacienta efektivně zbaví přebytečných kil. Bypass žaludku znamená chirurgické rozdělení žaludku na horní menší část a dolní větší část, která zůstává vyřazena z pasáže i s částí tenkého střeva. Patří mezi neinvazivní operace, tudíž je možný rychlý návrat do normálního života.

Váhový pokles je po gastrickém bypassu výrazný pohybuje se dle výchozí hmotnosti od 40 až přes 80 kg, jeho stabilitu ovlivňuje i spolupráce pacienta s lékařem po operaci a dodržování jitých režimových opatření, které musí nemocný dodržovat i po operaci, kde největším nepřítelem jsou cukry…“ doplňuje MUDr. Pavel Beňo.

Výskyt obezita stoupá i v Čechách

Čísla pro Českou republiku také nejsou optimistická. Každý třetí Čech má zkušenosti s nadváhou, každý pátý trpí obezitou. Nejvíce zarážející je ale fakt, že více než 300 000 českých občanů splňuje kritéria těžké obezity. Ale i problémy s morbidní obezitou můžete snadno vyřešit. Že nevíte, jak? A už jste slyšeli o takzvaném gastrickém bypassu?

Gastrický bypass
Autor: ISCARE

Jde o zdraví

Problémy s váhou způsobují u další onemocnění jako je například cukrovka, srdeční choroby, infarkt myokardu, cévní mozkové příhody, dnu, zvýšený krevní tlak a další. U obézních pacientů se vyskytují častěji gynekologické problémy, žlučníkové kameny a jejich komplikace, brániční kýla a některé nádory, jako je karcinom dělohy nebo prsu, prostaty a tlustého střeva, opakované krátké zástavy dýchání ve spánku (syndrom spánkové apnoe), onemocnění pohybového aparátu (zvýšená mechanická zátěž způsobuje vznik artrózy kyčelních, kolenních a hlezenných kloubů a hrudní a bederní páteře).

Co víte o bariatrických operacích?

Tento chirurgický zákrok je vyhrazen pro osoby postižené 2. a 3. Stupněm obezity. O provedení tohoto výkonu rozhoduje celým tým odborníků - obezitolog, internista, chirurg, psycholog. Bariatrické výkony patří k nejúčinnějším způsobům léčby a provádí se téměř výhradně laparoskopicky, miniinvazivně. Ve výjimečných případech je nutné provést otevřenou operaci, ale tyto situace jsou opravdu ojedinělé.

Vzhledem k nejlepším výsledkům je ve světě i u nás stále rozšířenější gastrický bypass, který přináší nejlepší výsledky redukce a zlepšení mnoha nemocí. 

Pro více informací navštivte web kliniky ISCARE.

 

 

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji