7 tipů, jak za rok zhubnout o 7 kilo bez diet a námahy!

  • 7 tipů, jak za rok zhubnout o 7 kilo bez diet a námahy!
    7. února  2017 
     06:00

    Kéž by bylo hubnutí tak jednoduché a šlo samo od sebe, bez zbytečného omezování a trápení se cvičením, které nás kolikrát ani nebaví! Ale ono to skutečně nemusí být tak těžké, stačí, když ve svém denním režimu změníte pár věcí, které nejsou nijak náročné, a půjde to samo. Ušetříte tím totiž spousty zbytečných kalorií, které přijímáte, ale nemuseli byste. 

  • Začněte salátem

    Před každým jídlem si dejte zeleninový salát.
    Autor: shutterstock.com
    Salát by neměl být jako hlavní jídlo. Pokud do něj tedy nepřidáte kopu bílkovin, aby vás zasytil, a vy jste tak nestrádali, v důsledku čehož byste toho pak mohli sníst mnohem více. Není ale vůbec na škodu si ho dát před hlavním chodem. Tím, že do sebe něco dostanete, navíc v tomto případě něco tak nízkokalorického, sníte o to méně hlavního chodu. Budete mít akorát, nepřejíte se, a ještě ušetříte kalorie. A navíc do sebe dostanete vitaminy a vlákninu. 

  • Jezte vidličkou

    Jezte vidličkou!
    Autor: shutterstock.com
    Jestli jste milovníkem salátů, pak odložte lžíci a jezte ho vidličkou. Neslupnete ho tak rychle, takže vaše tělo stihne zachytit, že něco dostalo, a tak není nutné vytvářet zásoby na příště. A navíc vám to ušetří zbytečná sousta navíc. A to v podobě dresinku, pokud si ho na salát dáváte. Stihne totiž okapat, než ho vložíte do úst, a přitom vám bude akorát tak stačit k tomu, abyste si pochutnali. Zálivka na zelenině ze salátu totiž dovede udělat pořádnou kalorickou smršť.

  • Choďte a choďte

    Při telefonování choďte, neseďte.
    Autor: shutterstock.com
    Všude se pořád mluví o tom, že když budeme chodit, zhubneme. Alespoň třicet minut denně. Jenže chodit můžete třeba i při obyčejném telefonování. Až vám zazvoní mobil a vaše kamarádka si bude chtít vylít srdce, zvedněte se z gauče a po celou dobu hovoru pochodujte. Najednou uvidíte, že už dvacet minut pochodujete po bytě. Každý pohyb se počítá! Jen co se oteplí, můžete na tyto hovory vyjít i ven z domu a chodit po ulici, aspoň si nebudete připadat jako lev v kleci. 

  • Zdvojnásobte bílkoviny

    Bílkoviny jsou hojně zastoupeny v mléčných výrobcích. Nejlepší je tvaroh.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli si myslíte, že máte dostatek bílkovin, tak se s velkou pravděpodobností pletete. Mnoho žen totiž má menší příjem bílkovin, než skutečně potřebuje. Pokud chcete zhubnout, měl by se denní příjem pohybovat kolem 25 až 30 procent ze všeho, co denně sníte. Někdy se také uvádí, že by měl člověk sníst 0,8 až 1 gram bílkovin na jeden kilogram živé váhy. Obecně řečeno, mělo by to být mezi 50 a 100 gramy bílkovin denně. 

  • Vyvarujte se bílého pečiva

    Bílé pečivo vyměňte za tmavé, celozrnné.
    Autor: shutterstock.com
    Jsou to úplně zbytečně přijaté sacharidy. Tedy pokud každý den jíte bílé pečivo. Je to jednodušší, než si myslíte. Vyměňte bílé housky a rohlíky, které jíte, za ty celozrnné. Zabijete tím dvě mouchy jednou ranou. Zvýšíte si příjem vlákniny, která je obsažena v celozrnných výrobcích, a snížíte příjem jednoduchých sacharidů. Ale pozor, ne každé tmavé pečivo je to správné! Musí nést označení "celozrnné". Pak si můžete být jisti, že není obarvené a skutečně na prvním místě ve složení není pšeničná mouka. 

  • Pijte vodu

    Video se připravuje ...
    Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin! • VIDEO: Igor Hellebrandt

    Pocit hladu nás může zbytečně oklamat. To znamená, že naše tělo ve skutečnosti nevysílá signály o tom, že touží po jídle, ale že potřebuje tekutiny. Jak říká staré známé přísloví: hlad je převlečená žízeň. A skutečně tomu tak je. Než půjdete slupnout nějakou sváču, zkuste nejprve vypít sklenici vody a chvíli vyčkejte. Možná vás to skutečně zasytí, takže si ušetříte jedno jídlo, které vlastně ani v tu chvíli třeba nepotřebujete. 

  • Pohlídejte si kávu

    Pozor na to, jakou kávu si dáváte. Může totiž mít stejnou energetickou hodnotu, jako svačina.
    Autor: Shutterstock.com
    Dáváte si schůzky v kavárnách, kde neodoláte velkému latté, ještě navíc třeba s příchutí? Pak si ho ale nezapomeňte připočítat do svého denního jídelníčku. Takový kofeinový nápoj totiž energetickou hodnotou s přehledem vydá za svačinu, v některých případech se může pohybovat i kolem 1000 kJ. To máte nejen plnotučné mléko, ale i sladké sirupy, které do nich jsou přidávány. Pokud odstraníte ze svého jídelníčku třikrát týdně tisíc kilojoulů, už se to musí projevit.

    Rozhodla jste se přece jen začít cvičit v posilovně? Možná vás bude zajímat, jaká 3 úskalí čekají na "fitness nováčky" a co dělat, aby vám vaše nadšení vydrželo!

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji