6 triků, jak si udržet ideální váhu. Tohle zaručeně funguje!

  • 6 triků, jak si udržet ideální váhu. Tohle zaručeně funguje!
    6. února  2017 
     06:00

    Spousta lidí chce zhubnout, ale spousta je také těch, kteří jsou se svou váhou spokojeni. Podle výzkumů zhruba dvě pětiny. Bez ohledu na to, zda už jste své vysněné váhy dosáhli nebo sice vážíte o něco více, ale jste spokojeni, jak si takovou váhu udržet? Tady máte 6 triků, které dali dohromady editoři webu Shape.com. 

  • Jezte často stejné potraviny

    ...
    Autor: Shutterstock

    Znáte pravidlo, že vítězný tým se nemění? Držte se ho i při hubnutí – tady jím máme na mysli doporučení, abyste jedli jídla, která se vám už při hubnutí osvědčila a která vám přitom chutnají. 

    Podle některých studií to totiž spolehlivě zabraňuje přejídání, aniž byste museli například úzkostlivě dodržovat přesný čas snídaně, oběda a večeře. Na tom zase tolik nesejde, ačkoli určitá pravidelnost hubnutí také svědčí. 

  • Přece jen trochu počítejte

    Video se připravuje ...
    Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin! • VIDEO: Igor Hellebrandt

    Je pravda, že kdo chce hubnout, měl by jíst hodně zeleniny a také nějaké to ovoce, ale samo o sobě to nestačí, pokud nadále jíte nezdravě a váš energetický příjem převyšuje výdej. Což se bohužel běžně děje, protože část lidí sice jí více mrkve, ale pořád stejně dejme tomu čokolády. Záleží také na tom, s čím si zeleninu dáte – a některé dipy jsou překvapivě tučné. Proto si alespoň občas spočítejte, kolik kalorií jste do sebe vlastně dostali. 

  • Vařte si

    Neplýtvejte v kuchyni zbytečně penězi!
    Autor: profimedia.cz

    Je dokázáno, že když si budete jídlo chystat a vařit sami místo toho, abyste kupovali polotovary či rovnou jedli v restauracích, sníte toho méně a spíše zhubnete. Budete totiž více přemýšlet o tom, jaké suroviny použijete, a méně pravděpodobně se přejíte, zvláště když si raději nepřipravíte žádné jídlo na přidání. A to rozhodně doporučujeme. 

  • Jak naložit s alkoholem?

    Video se připravuje ...
    Co by měly jíst ženy po třicítce, aby zhubly nebo nepřibraly • VIDEO: Vím, co jím

    Není pravda, že musíte přestat pít veškerý alkohol, protože jinak nezhubnete ani si váhu neudržíte. Zdá se dokonce – minimálně podle některých výzkumů – že ženy, které si dají sklenku alkoholu denně, zhubnou spíše než ty, které tak neučiní, a to nejspíše kvůli tomu, že hodně přemýšlejí nejen o tom, kolik toho vypijí, ale také o tom, kolik toho snědí. Ale rozhodně tady platí, že pít se má s mírou a že víno je lepší než pivo. Naopak si pokud možno úplně odpusťte míchané koktejly. 

  • Cvičení? Rozhodně ano

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pravidelné cvičení je jednou z nejlepších strategií pro udržení váhy. Nemusíte každý den do posilovny ani do terénu, ale měli byste si slušněji dát do těla v součtu alespoň čtyři až pět hodin týdně. Důležité zkrátka je, aby se pohyb stal běžnou součástí vašeho života. A pravidlo, kterého byste se měli držet? Maximálně dva dny bez nějaké pohybové aktivity. Takže pokud jste se nikam nedostali ani ve čtvrtek, ani v pátek, v sobotu už zkrátka musíte. 

  • Nečekejte, až bude hůře

    ...
    Autor: Shutterstock

    I když se snažíte a hlídáte se ve všech směrech, čas od času se ručička vah vychýlí směrem vzhůru. Ani nemusíte stoupat na váhu, poznáte to třeba na těsnějších kalhotách. Nemáme teď na mysli výkyv hmotnosti během cyklu, ale pomalé, vcelku nenápadné, ale trvalé stoupání váhy. Nenechte ho rozjet se a řešte to hned – většinou stačí ubrat na jídle a přidat na pohybu a do týdne dvou je vše v pořádku. Když to necháte rozjet, za měsíc či dva to půjde hůře. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji