Hubněte podle vlastní intuice! Platí to i pro vlašák a čokoládu?

  • Hubněte podle vlastní intuice! Platí to i pro vlašák a čokoládu?
    2. února  2017 
     06:00

    Abyste zhubla, musíte jíst pětkrát denně, a hodně zeleniny, ovoce, bílkoviny… Naskakuje vám ze všech dietních pravidel husí kůže a máte chuť dát si na protest bůček? Pak vyzkoušejte hubnutí, u kterého si pravidla nastavujete sama. 

  • V zimě salát? Brr!

    Autor: shutterstock.com
    Když jsem svému muži říkala, že přes zimu nemůžu jíst zeleninové saláty a přes léto zase polévky nebo zázvorový čaj, smál se mi. Měla jsem pro své „chutě“ jednoduché vysvětlení: prostě to tak cítím. Ani jsem o tom nevěděla a vlastně jsem hubla podle intuice. „Není to žádná dieta, ale způsob, jak dostat tělo a mysl do rovnováhy. Základní princip spočívá v naslouchání svým skutečným potřebám a vědomém nalezení takového životního stylu, ve kterém se úplně jednoduše budete cítit skvěle a necháte pracovat přirozenou inteligenci svého těla,“ vysvětluje odbornice na zdravý životní styl Kamila Metzlová, která tvrdí, že tenhle způsob hubnutí je lepší než všechny diety světa. Jak to tedy udělat?

  • Poslouchejte své tělo

    Autor: Shutterstock.com
    Vaše tělo přesně ví, co potřebuje, ale dnes máme kvůli shonu, stresu a spoustě nezdravých potravin svou intuici zadupanou do země. Navíc si necháme nabulíkovat, že zhubneme, když budeme jíst jen bílé maso, když se vždycky nasnídáme, když budeme chodit třikrát týdně do posilovny… Na tom sice není nic špatného, ale co sedne jedné, může druhou ničit. Vy jste totiž jedinečná, takže když se trochu zklidníte, uslyšíte své tělo, které vám řekne, co, jak a kdy jíst, aby bylo šťastné.

  • Přejídání, nebo intuice?

    Autor: Shutterstock.com
    Nejtěžší je poznat, kdy funguje intuice a kdy třeba zajídáte smutek, stres nebo třeba nespokojenost s vlastním životem. „Vysvětlím vám to na konkrétním příkladu. Pokud máme nutkavou potřebu sníst na posezení velkou bonboniéru, načež pak přijdou výčitky a špatný pocit ze sebe sama, je dobré odhalit, proč to děláme. Nejedná se o intuici, ale o záplatu vnitřního problému. Po sladkém můžeme nadměrně toužit při nevyváženém jídelníčku, při spánkovém deficitu, ve stresu nebo životní nepohodě. Tělo si říká o více cukrů a s tím lze pro začátek bojovat tak, že mu to sladké dopřejeme, ale v rozumné míře a zdravější formě,“ vysvětluje Kamila Metzlová, která doporučuje ve stresu nebo tehdy, když vás honí mlsná, jíst třeba kombinaci hořké čokolády a pomeranče nebo banán krátce opečený na kokosovém oleji a zakápnutý medem s trochou zakysané smetany a skořicí navrch. To jsou sladkosti, které nejsou jen prázdnými kaloriemi.

  • Vlašák není intuice

    Autor: Shutterstock.com
    Má kamarádka Marcela tvrdila, že jí intuice radí válet se na gauči, jíst brambůrky, párky a zapíjet je limonádou nebo sladkým vínem. Máte to podobně? „V tomto případě se určitě nebavíme o intuici, ale o způsobu života, kdy dáváme přednost krátkodobým požitkům, které však mívají dlouhodobé následky. Právě používání intuice ve stravování nás dovede k tomu, že my ovládáme jídlo, a ne jídlo nás,“ tvrdí odbornice na životní styl. Podle ní navíc většina lidí, kteří si pravidelně libují v „prasárnách“ typu ruské vejce, moc dobře ví o vnitřním hlásku, který je donutí sem tam si položit otázku, jestli se ve svém těle cítí dobře. Na vás je, jestli ho zadupete a zajíte dalším řízkem, nebo ho začnete poslouchat.

  • Jak trénovat?

    Autor: Shutterstock.com
    Ať už jste si toho vědomá nebo ne, intuici má v sobě každá z nás. Někdy k nám mluví šeptem, jindy křičí jako o život. Abyste ji nepřeslechla, je fajn ji trénovat. „První krok je intuici důvěřovat a cvičit ji. Čím víc jí dáte v životě prostoru, tím víc ji posilujete,“ povzbuzuje Kamila. Trénovat se dá v běžném životě i na maličkostech. „Třeba ve chvílích, kdy se rozhodujete mezi dvěma variantami. Tentokrát nechte rozum, argumenty a logiku stranou a vnímejte svůj vnitřní pocit. Intuici ale můžete nastartovat třeba i očistou těla, která vytříbí všechny naše smysly, hlavně chuť.“

  • Pravidla intuitivní diety

    Autor: Shutterstock.com
    I tady se doporučuje omezit sladké nápoje, uzeniny, sladkosti, živočišné tuky a vyloučit průmyslové produkty, které jsou plné zatěžujících látek. Důležité je si uvědomit, jestli jdete správným směrem. Pokud se po jídle cítíte líp než před ním, děláte to dobře. Hlídejte si množství jídla, které za den sníte. Pokud není energetický příjem alespoň o trochu nižší než výdej, těžko začnete hubnout. Jezte s mírou a dobrým pocitem, že si dopřáváte, co vašemu tělu prospívá. Staňte se znovu malou holkou. Dítě, když je unavené, usne, když má hlad, nají se, když nemá hlad, nejí, když má přebytek energie, běhá. „Nezatěžujme tělo nadbytkem jídla, dopřejme si dostatek spánku a přirozeného pohybu. Vzbudíme tak přirozenou inteligenci svého těla, která nám postupně ukáže, jaká cesta je ke zbavení se kilogramů ta nejlepší,“ doporučuje Kamila Metzlová.

/
Autor: Majka Dvořáková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji