7 způsobů, jak se zbavit nočního přejídání se, a proč ho vůbec provádíte?

  • 7 způsobů, jak se zbavit nočního přejídání se, a proč ho vůbec provádíte?
    29. ledna  2017 
     06:00

    Přiznejte se, kolikrát se v noci objevíte před ledničkou a tajně z ní ujídáte? Ani jednou? Gratulujeme. Pokud ale patříte k těm, kteří vlčímu hladu čas od času podlehnou, zkuste se řídit následujícími tipy. Za večerní „luxování“ ledničky totiž můžou především stres, špatně sestavený jídelníček a hormony.

  • Nalaďte se na spánek

    ...
    Autor: Shutterstock

    Není dobré vstát od televize nebo počítače a hned zamířit do postele. Podle doktora Shelby Freedmana, ředitele spánkové laboratoře v New Yorku, je ideální, když si vyčleníte na přípravu na spánek aspoň 30 až 45 minut. Během této doby byste si měli zakázat vše, co by vás mohlo stimulovat – žádný mobilní telefon, žádné psaní esemesek, žádné brouzdání po internetu. Vaše tělo se potřebuje připravit na to, že bude odpočívat.

     

    Video se připravuje ...
    Přejídáte se kvůli smutku či stresu? Možná máte psychickou poruchu! • VIDEO: Adam Balažovič

  • Meditujte a dýchejte

    2795679:gallery:true:true

    Nemusíte být zrovna buddhistický guru, někdy stačí pětiminutový předspánkový rituál, který vás zklidní. Jste-li věřící, můžete se pomodlit, pokud v Boha nevěříte, naučte se nějaké meditační cvičení, které podpoří klidnou mysl. Zkuste třeba zhluboka dýchat. Na deset minut si sedněte, zavřete oči a zhluboka dýchejte. Uvědomujte si, že vzduch vchází a vychází špičkou vašeho nosu. Nádech, výdech a pořád dokola.

  • Dopřejte si horkou koupel

    Vyberte si pro masturbaci místo, které vám nejvíce vyhovuje. Třeba ve vaně můžete svou ruku skrýt.
    Autor: Shutterstock.com

    Zní to jako klišé, ale fakt to funguje. Máte-li vanu, napusťte si do ní horkou vodu a přidejte éterické oleje, které zklidňují mysl a navozují spánek (například levanduli, ylang-ylang). Doktor Michael Breus, autor knihy Krása spánku, říká: "Horká koupel nejen uvolní svaly, ale i zvýší tělesnou teplotu, která funguje jako spouštěč usínání."

     

  • Pravidelně jezte během dne

    ...
    Autor: Shutterstock

    Abyste se v noci nepřejídali, nezapomínejte snídat. A správně snídat! Snídaně by měla být plná bílkovin, které pomáhají vyrovnat hladinu cukru v krvi. Vhodné jsou vejce, sýr, ale i konopné semínko, chia semínka, ořechy či brusinky. Ovoce, ořechy a třeba jogurt můžete dát do mixéru a získáte plnohodnotný nápoj, který vám pomůže udržet cukr po celé dopoledne v rovnováze. Vaše tělo je takovými hormonálními hodinami, takže ho poslouchejte a jezte v jeho rytmu, aby bylo v pohodě. Při každém jídle byste měli mít na talíři bílkoviny a zdravé tuky.

  • Užívejte vitamin D

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nebo si ho dopřejte venku na slunci. Tento vitamin pomáhá regulovat vaše hormony a vyvažuje hladinu inzulinu. Existují doplňky s vlákninou a vitaminem D, které je dobré užívat patnáct minut před jídlem a po večeři, což by vám mohlo pomoct snížit noční chutě. Chutě snižuje taky chrom. Ovšem efekt je velmi individuální.

     

  • Pijte čaj a pozor na cvičení

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Minimalizovat stres před jídlem dokáže i obyčejný šálek heřmánkového čaje – nebo čaje z jiné bylinky, která zklidňuje. Pokud milujete pohyb, je to sice fajn, ale tři hodiny před ulehnutím byste neměli provozovat žádné fyzicky náročné cvičení. Jóga ano, ta je v pořádku. Budete-li ale hodinu před spaním šlapat na rotopedu nebo poběžíte-li na pásu, může vás to nabudit a ztíží vám to usnutí.

  • Foukejte do bublinek

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ne doslova, jde o relaxační techniku, kterou doporučují někteří psychologové. Zavřete oči a představujte si, že jste ve sklenici plné mýdlových bublin. Dívejte se pomalu na to, jak foukáte do každé z nich, dokud bubliny nezmizí. Můžete opakovat, dokud nebudete mít pocit, že jste se zklidnili.

     

     

/
Autor: aši
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji