Hubnutí a oxytocin: Proč se zamilovaným a spokojeným lidem hubne líp?

  • Hubnutí a oxytocin: Proč se zamilovaným a spokojeným lidem hubne líp?
    21. ledna  2017 
     06:00

    Velmi často jíme z jiných důvodů než z hladu. Zajídáme stres, nespokojenost, frustraci, bolest, nudu – jíme z emočních důvodů. K tomu, abychom ale začali hubnout, stačí dodat tělu oxytocin – tzv. hormon lásky. Výzkumy naznačují, že to skutečně funguje.

  • K čemu potřebujeme oxytocin?

    3220092:gallery:true:true

    Jak říká dr. Alex Korb, oblast mezilidských vztahů v mozku se překrývá s oblastí vztahující se k jídlu. K tomu, abychom se cítili šťastně, potřebujeme hormon oxytocin, jehož tvorba se spouští fyzickým kontaktem a interakcí s ostatními lidmi. A jeho uvolňování zvyšuje pocit důvěry a spokojenosti, tudíž se snižují pocity úzkosti a stresu.

  • Čím více hormonu lásky, tím méně toho sníme

    3220095:gallery:true:true

    Nejnovější studie z Harvardovy univerzity zcela jasně ukazují, že čím víc oxytocinu naše tělo produkuje, tím menší máme potřebu jíst. Studie se sice zaměřila na testování mužů, ovšem výsledky byly jednoznačné. Během studie byl účastníkům aplikován nosní sprej s obsahem oxytocinu. Všem byly nabízeny dvojnásobné dávky jídla. Ti, kteří užívali oxytocinové kapky, snědli mnohem méně a neměli potřebu se dojídat. Neměli ani touhu po čokoládě a jiných sladkostech.

     

  • Zamilovaní si nepotřebují umocňovat pohodu jídlem

    3220093:gallery:true:true

    V průměru snědly oxytocinem saturované osoby o 500 až 800 kJ méně než ty, které oxytocin neužívaly. V průměru zkonzumovali první lidé také o 9 gramů tuku méně, a navíc se jim zlepšily hodnoty cukru v krvi. Je to jasné: hormon lásky, jak se oxytocinu říká, pomáhá při hubnutí. Jak říká dr. Iva Málková ze STOB, depresivní lidé mají sice rychlejší metabolismus, a tudíž mohou hubnout ve stresu, ale... „Když se naučíme řešit stresy v dospělosti jídlem, tloustneme. Pokud je člověk zamilovaný a spokojený, tak většinou v žebříčku hodnot stojí partner výše než čokoláda. Proto si nepotřebuje umocňovat pohodu jídlem.“

     

  • Více dotyků, úsměvů a lásky

    Domácí masáže nemusí být nebezpečné, když se naučíte, jak správně na ně.
    Autor: Shutterstock.com

    Co tedy dělat, abychom si „vyrobili“ více oxytocinu? Zlepšete kvalitu intimních vztahů, a to nejen s manželem, partnerem, ale i s rodinou a přáteli. Pokud víte, že problémy s kýmkoli z nich ve vás vyvolávají emocionální hlad, tak pracujte na zlepšení. Ideální je fyzický kontakt s jinou osobou – to je nejjistější způsob, jak zvýšit hladinu oxytocinu. Nemáte-li partnera, je to těžké, ale nezoufejte. I když je partnerská masáž fajn, tak když jste single, můžete přece zajít někam na masáž. Masírování těla je nejlepší metoda, jak načerpat maximum oxytocinu a minimalizovat stres (a tím pádem i emocionální hlad).

     

  • Objímání s lidmi i se zvířaty

    3220094:gallery:true:true

    Říkejte nebo udělejte něco hezkého pro svou kamarádku. Když vám budou lidé věřit a budou se na vás moct spolehnout, zvyšuje to hladinu oxytocinu. Ke zvýšení hladiny oxytocinu pomáhá i mazlení s domácími mazlíčky, zejména těmi chlupatými. Skvělé je taky objímání, ale musí být co nejdelší. Zvláště dlouhé objetí uvolňuje oxytocin, a navíc snižuje krevní tlak. Podobně fungují i lidský hlas (samozřejmě příjemný) nebo zachumlání se do teplé deky. Jak říká dr. Williams, fyzické teplo pomáhá podporovat pocit důvěry.

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji