Úspěch hubnutí? Jezte to, co máte, ve správnou denní dobu!

  • Úspěch hubnutí? Jezte to, co máte, ve správnou denní dobu!
    20. prosince  2016 
     06:00

    Aby se vaše snaha neminula účinkem, tak když se do něčeho pouštíte, musíte vyhmátnout správný okamžik. Ne že by to jinak nebylo efektivní, ale tím nejlepším načasováním zvýšíte pravděpodobnost, že to skutečně klapne. Víme, kdy je ta nejlepší doba.

  • Kdy být aktivní?

    Video se připravuje ...
    Prkno je pouze základ. Tento cvik můžete provádět v mnoha provedeních. • VIDEO: Adam Balažovič

    „Dobrý čas na cvičení je kdykoliv,“ říká trenér hvězd Max Tomilson. „To znamená, že cvičit kdykoliv je lepší než necvičit vůbec.“ Po ránu ale doporučuje spíše různé typy jógy, stejně jako silové tréninky. Naopak dynamické cvičení je vhodné po 17. hodině, maximálně do 20 hodin. „Nedoporučuji kardio cvičení, rychlý běh a aerobik v pozdějších večerních hodinách, protože stimulují adrenalin. Rozpumpují tělo až moc a dlouho mu pak trvá, než se dostane do klidové fáze vhodné pro spánek.“

  • Dopřát si sacharidy

    Pozor na bílý cukr.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli jste si myslela, že uslyšíte odpověď "dopoledne", tak jste vedle. „Konzumace sacharidů v průběhu dne pomáhá udržovat hladinu energie,“ říká výživový poradce Petr Minařík. „Ale mají také určitou roli v noci, kdy vám pomáhají ke kvalitnějšímu spánku. Proto je velkou chybou je při dietách úplně vynechávat.“ Komplexní sacharidy mějte proto ve výživě stále, ráno ve velkém, večer v menším množství.

  • Jíst ovoce

    Jaké ovoce si při dietě můžete dát?
    Autor: Shutterstock.com
    Vitaminy jsou potřeba a nejlepší čas na jejich čerstvou formu je během dopoledne. Pokud jste ale aktivní a cvičíte, není problém si dát banán nebo mandarinku i k odpolední svačince.

  • Pít vodu

    Kolik tekutin vaše tělo skutečně potřebuje, zjistíte podle vzorečku.
    Autor: Shutterstock.com
    Voda je pro tělo nejlepší tekutina. Hydratuje, osvěžuje, zahání žízeň. Lékaři doporučují pít víc dopoledne než odpoledne. Rozhodně už tolik ne večer, aby se nezatěžovaly ledviny. Váš denní příjem i teď během zimy by měl být kolem 2,5 až 3 litrů na den. A sklenice vody před jídlem pomáhá v hubnutí.

    Video se připravuje ...
    Zadržujete v těle vodu, nebo jsou to tuky? Víme, jak to poznat! • VIDEO: Adam Balažovič
  • Brát doplňky stravy

    Zobete doplňky stravy? Pak si dejte pozor na to, co s čím kombinujete. U vitamínů to nevadí, u železa ano.
    Autor: Shutterstock.com
    Tady odpověď není tak jednoznačná. Různé doplňky stravy totiž působí jinak v různou dobu během dne. Výživový poradce Petr Minařík říká: „Vitamin D může ovlivnit spánek, takže je ideální dávat si ho k snídani. Vitaminy skupiny B pomáhají přeměňovat potraviny na energii, proto je nejlepší s nimi začínat dopoledne. Probiotika je nejlepší brát v noci na prázdný žaludek a zapít je vodou. Důležité přitom je, aby se životaschopné bakterie nacházely v kapsli, která je odolná vůči kyselému prostředí žaludku, čímž je zajištěno jejich přežití během průchodu žaludkem. Tak se dostanou v nepoškozeném stavu do tenkého a tlustého střeva, kde jsou potřeba.“

  • Pečovat o pokožku

    mmm
    Autor: shutterstock.com
    Mazat si obličej, odličovat se, čistit, obrušovat peelingem… Zkrátka starat se o pleť je nejlepší večer. Ihned po koupeli nebo sprše, když je vaše pokožka vlhká, aplikujte hydratační krémy a séra. Právě v tuhle dobu se všechno nejlépe vstřebává. „Ve večerních hodinách absorbuje kůže účinné látky obsažené v některých hydratačních krémech nejlépe,“ říká kosmetička Michaela Corellová. To kvůli tomu, že proces regenerace je nejúčinnější, když spíte.

/
Autor: bla

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji