10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí

  • 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
    12. dubna  2018 
     06:00

    Někdy stačí opravdu málo a hubnutí nastartujete raz dva. Třeba když přidáte do jídelníčku následující potraviny, díky kterým odlehčíte svému žaludku a nebudete mít problém s nadýmáním a zácpou. Které to jsou?

  • Zázvor

    Se zázvorem to nepřehánějte, může vám být pěkně zle od žaludku!
    Autor: Shutterstock.com

    Čerstvý kořen zázvoru přijde někdy vhod, zvláště když máte potíže s trávením. Někomu opravdu hodně pomůže jako prevence před nadýmáním, nevolností či zažívacími problémy. Stačí prý půl lžičky denně čerstvě nakrájeného zázvoru a bude vám dobře. Vařte ho třeba s čajem a vychutnejte si pocit lehkosti.

  • Chřest

    chřest
    Autor: profimedia

    Chřest je přírodní diuretikum díky aminokyselině zvané asparagin. Díky diuretikům budete častěji močit, ale vašemu nafouklému břichu se uleví. Neexistuje žádné pravidlo, kolik byste ho měli denně sníst, takže pro začátek stačí, když si kousek přidáte k obědu a večeři. Zkusit můžete i chřest ugrilovat, chutná skvěle.

  • Mátový čaj

    Mátový čaj
    Autor: Shutterstock.com

    Starý známý pomocník v boji s nadýmáním. Tajemství jeho úspěchu je látka mentol, která pomáhá trávicímu systému, aby lépe pracoval. Mentol je taky dobrý v potlačení chutí, zejména těch, které vás přepadají v noci. Mátovým čajem tak zabíjíte dvě mouchy jednou ranou – pomáhá proti nadýmání a taky tlumí chutě na sladké.

     

  • Koriandr a petržel

    Koriandr
    Autor: profimedia.cz

    Máte-li doma zahradu nebo velký balkon, je to příležitost k tomu, abyste je začali pěstovat. Obě tyto bylinky jsou močopudné, obsahují prospěšné enzymy a fytonutrienty, které slouží jako přírodní léky proti gastroenterologickým problémům. Bylinky navíc dodají jídlu specifickou chuť, takže nepotřebujete tolik solit.

  • Kefír

    Kefír
    Autor: Shutterstock

    Ideální potravina pro vaše střeva, navíc má spoustu probiotik, která pomáhají při trávení. Fermentovaný mléčný výrobek má konzistenci smoothie a najdete v něm opravdu stovky zdraví prospěšných probiotik. A mnohem víc než klasický jogurt. Díky probiotikům vás nebudou trápit zácpa nebo nadýmání.

  • Okurka

    Okurky jsou plné vody, která dokáže organismus hydratovat.
    Autor: Shutterstock.com

    I tenhle druh zeleniny je prospěšný tomu, aby se z vašeho těla odplavovala přebytečná voda. Má hodně vody, a to až 95 %. Žádná jiná jí nemá víc. Okurka pomáhá při trávení a hydrataci, pomáhá vás zbavit nepříjemných pocitů v břiše, a navíc její chuť je svěží. Půl šálku denně okurky v salátu nebo kousek jen tak samotné a budete se cítit mnohem lehčí.

     

  • Meloun

    Osvěžující melounová limonáda je perfektní do letních veder.
    Autor: Scom, archiv Blesku

    Meloun chutná zejména v letních měsících, protože nádherně osvěží. I meloun totiž obsahuje vysoké množství vody, takže hydratuje a pomůže vám odvodnit se. Snězte denně jeden šálek melounu k snídani a žádný trávicí problém vás nepotká.

  • Banány

    ..
    Autor: Shutterstock

    Draslík obsažený v banánech reguluje hydrataci a množství elektrolytů ve vašem těle. Což ve finále působí proti trávicím obtížím, jako je nadýmání atd. Studie zveřejněná v jednom odborném časopise uvádí pokus, kdy 34 zdravých žen jedlo nebo pilo banánovou šťávu před jídlem, a to 2x denně. Tato skupina, která jedla banány nebo pila banánový nápoj, hlásila 50% snížení nadýmání.

  • Ananas

    ananas
    Autor: Shutterstock.com

    Další ovoce je dobrým pomocníkem, a to díky obsahu bromelinu, který tělu pomáhá rozkládat bílkoviny, které by jinak mohly způsobit žaludeční problémy. Odšťavňujte, popíjejte, přidávejte ananas do svého oblíbeného smoothie a nadýmání zmizí jako pára nad hrncem.

  • Kokosová voda

    Kokosová voda
    Autor: Shutterstock

    I ona umí skvěle odvodnit. Má také hodně draslíku, podobně jako banány, takže pomáhá regulovat hladinu elektrolytů a udržuje hladinu tekutin v našem těle. Jedna sklenka kokosové vody obsahuje 600 mg draslíku, banán „jen“ 422 mg.

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji