7 tipů, jak nastartovat metabolismus a zhubnout i v zimě!

  • 7 tipů, jak nastartovat metabolismus a zhubnout i v zimě!
    30. listopadu  2016 
     06:00

    Chladné a mrazivé počasí je doslova zabiják našeho spalování. Tělo tak nějak přepíná na stav hibernace, jíme více, méně se hýbeme a zdá se, že celkem nevyhnutelně přibereme. Nemusí to tak ale být, bojujte se zimou jednoduchými tipy, díky nimž nastartujete svůj metabolismus a zhubnete i v prosinci či lednu!

  • Teplé snídaně

    ...
    Autor: Shutterstock

    Chcete zrychlit spalování? Pak je dobré, když chladné ráno začnete teplou snídaní, ideálně miskou ovesných vloček s teplým mlékem. Jak říká nutriční terapeutka Erin Palinski, bylo prokázáno, že konzumací ovesných vloček po ránu zvýšíte metabolismus až o 10 %. Jeden šálek ovesných vloček navíc obsahuje 13 až 16 % vaší doporučené denní dávky vlákniny a díky té tělo spaluje až o 30 % víc kalorií.

  • Zůstaňte v posteli

    ...
    Autor: Shutterstock

    To je skvělá rada, pokud to ale jde realizovat. Cítíte-li přirozené nutkání zůstat pod peřinou, když vám je zima, poslechněte ho. Příliš málo spánku může zpomalit váš metabolismus. Výzkumníci z University of Chicago zjistili, že i krátkodobý nedostatek spánku má negativní vliv na jinak zdravé osoby, pokud jde o hodnoty cukru v krvi. Lidé, kteří spali jen čtyři hodiny v noci, metabolizovali glukózu o 40 % pomaleji než ti, kteří spali osm hodin.

     

  • Cvičte a zažeňte lenost

    ...
    Autor: Shutterstock

    Někdy je velmi těžké přinutit se v zimě cvičit, a přitom je to jedna z nejdůležitějších pomůcek, jak udržet metabolismus v pohotovosti. Zahnat zimní lenost je složité, ale využijte sezonní aktivity. Jednou týdně zajděte do posilovny na běžící pás a k tomu přidejte nějaký zimní sport, třeba bruslení, výlety na sněžnicích, lyže. A pokud bydlíte ve městě, kde není moc sněhu, dá se klidně i běhat, jen to chce termoprádlo.

  • Pijte dostatek tekutin

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nezdá se to, ale i v zimě je potřeba pít, aspoň osm sklenek denně. Suchý vzduch totiž může zvýšit pravděpodobnost dehydratace a už i mírná dehydratace zpomalí metabolismus o 2 až 3 %. Proč tomu tak je? Odborníci spekulují, že rychlost, s jakou naše buňky metabolizují tuk, má co do činění s jejich velikostí, a když se zmenšují působením dehydratace, stávají se méně efektivními.

     

    Video se připravuje ...
    Pavel Suchánek: Klidně si při sportu dejte slazené nápoje • VIDEO: Igor Hellebrandt

  • Jezte správné tuky

    ...
    Autor: Shutterstock

    Víte, že vaše tělo potřebuje správný druh tuků, které pomáhají absorbovat důležité živiny z potravy stejně jako pomáhají hubnout? Zásobte se všemi možnými tuky, vyhněte se hydrogenovaným a trans-tukům, které číhají hlavně ve zpracovaných potravinách. Zkuste jíst více olivy, mandle, avokádo, losos, vlašské ořechy, lněné semínko, máslo ghí nebo nerafinovaný kokosový olej. Podle odborníků stačí dvě polévkové lžíce kokosového oleje denně a dojde ke zvýšení tělesné teploty a zároveň ke zrychlení metabolismu.

     

  • Jezte přírodní sladkosti

    ...
    Autor: Shutterstock

    Touží vaše tělo po sladkém? V zimě zapomeňte na rafinované cukry a sacharidy, které nejen přidávají kilogramy, ale jsou i nebezpečné pro vaše srdce. Jezte tuhle zimu přirozeně sladké potraviny, které vás uspokojí a zároveň dostanou hladinu cukru na příznivou hladinu, takže vás nebude honit mlsná. Zkuste sladké brambory, pečenou řepu, dýně a podobně.

  • Dejte přednost žitnému chlebu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Švédští vědci zjistili, že lidé, kteří jedí žitný chleba k snídani, jsou později během dne méně hladoví na rozdíl od těch, kteří jedí pšeničné pečivo. Žitný chléb má více vlákniny, takže vás zasytí na delší dobu a zároveň zrychlí spalování.

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji