Dieta podle krevních skupin: Víte, co jíst, když jste 0, A nebo B?

  • Dieta podle krevních skupin: Víte, co jíst, když jste 0, A nebo B?
    28. listopadu  2016 
     06:00

    Existují čtyři krevní skupiny – 0, A, B a AB. Dostali jsme je do vínku od rodičů a podle toho, k jaké krevní skupině patříme, naše tělo údajně zpracovává potravu. Principem diety je tedy vyloučit z jídelníčku konkrétní potraviny. Zjednodušeně řečeno: majitel konkrétní krevní skupiny by měl jíst jen to, co mu náleží a co snese. Dá se tomu všemu ale věřit?

  • Pavěda, nebo dieta s vědeckým základem?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Většina odborníků považuje tuhle dietu za pavědu, na které není nic pravdivého. Když ale budete poslouchat svoje tělo, brzy zjistíte, že možná na těch krevních skupinách a konkrétních potravinách něco bude. Nutriční terapeutka Dana Šímová je jednou z těch, které při své práci s klienty přihlížejí i ke krevním skupinám. „Nikdo by neměl brát tento způsob stravování striktně, každý člověk je jiný a má jiné krevní složení, jiné potřeby a jiné genetické uspořádání. Nicméně při sestavování jídelníčku občas ke krevní skupině přihlédnu,“ říká.

     

  • Krevní skupina A

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jsou to lidé typu zemědělci a vegetariáni, kteří jsou usedlí a systematičtí. Pokud k nim patříte, do jídelníčku byste měli zahrnout především zeleninu, tofu, ryby, obiloviny, luštěniny a ovoce. Nevhodné jsou mléčné výrobky, maso, uzeniny a tučné výrobky. Lidé s „áčkem“ se dobře adaptují na změny ve stravě i v prostředí, mají citlivější trávicí trakt, trpí často na anémii a onemocnění srdce. Vhodné je pro ně uklidňující cvičení, jako jsou jóga či taiči.

    Video se připravuje ...
    Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin! • VIDEO: Igor Hellebrandt

  • Krevní skupina B

    ...
    Autor: Shutterstock

    Lidé s touhle krevní skupinou bývají střídmí, tvůrčí a pružní. Hodí se pro ně maso, ryby, zelenina i ovoce. Nejvhodnější jsou pro ně mléčné výrobky, zejména jogurt, kefír nebo ovčí sýr. Můžou i játra, luštěniny a obiloviny. Není pro ně vhodné kuřecí a vepřové maso. Tahle krevní skupina je "všežravá" a mívá největší problémy s nadváhou. Mezi zakázané potraviny patří kukuřice, čočka, arašídy, pohanka a pšenice. Doporučené potraviny: listová zelenina, vejce, zvěřina, játra, čaj. Vhodné je pro ně mírné tělesné cvičení s duševní rovnováhou, pěší turistika, cyklistika či plavání.

     

    Video se připravuje ...
    Večerní uzobávání jde na kila nejvíc! Čím nahradit sýry a chipsy • VIDEO: Vím, co jím

  • Krevní skupina 0

    Kuřecí prsa se špenátem
    Autor: Shutterstock.com

    Nulky jsou masový typ, jsou to lovci a vůdčí osobnosti. Nejlépe ze všech krevních skupin snášejí maso. V jejich jídelníčku by mělo být hodně potravin s vysokým obsahem bílkovin, a to hlavně z masa, dále jsou vhodné ryby, zelenina a ovoce. Nesnášejí změny stravovacích podmínek. Měli by omezovat obilná zrna, fazole a luštěniny. Zakázané potraviny: pšenice, kukuřice, fazole, čočka, zelí, růžičková kapusta, květák. Doporučené potraviny: mořské řasy, mořské produkty, sůl, játra, červené maso, kapusta, špenát, brokolice. Vhodná cvičení jsou aerobic, bojová umění a kontaktní sporty.

  • Krevní skupina AB

    luštěniny
    Autor: Shutterstock.com

    Tahle krevní skupina je více „namíchaná“, a jak říká nutriční terapeutka Dana Šímová, může si dopřát téměř cokoli. Vhodná je pro ni kombinace živočišné a rostlinné stravy, ideálně by to měly být maso, mořské produkty, ryby, mléčné výrobky, tofu, luštěniny, obiloviny, těstoviny, zelenina i ovoce. Zakázanými potravinami jsou červené maso, kukuřice a pohanka. Hodí se pro ně uklidňující cvičení, jako jsou jóga, taiči, pěší turistika, cyklistika nebo tenis.

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji