8 chyb v hubnutí, které se po čtyřicítce neodpouštějí

  • 8 chyb v hubnutí, které se po čtyřicítce neodpouštějí
    23. listopadu  2016 
     06:00

    Je to tak, jakmile se dostanete mezi čtyřicátnice, vaše hubnoucí snahy se mohou poněkud zkomplikovat. Metabolismus se zpomaluje, takže tělo už nespaluje tak rychle a kilogramy rychleji nabíráte, než shazujete. Jaké chyby v tomto věku jsou nejčastější při snaze zhubnout?

  • Vážíme se každý den

    Autor: Shutterstock.com

    I když studie ukazují, že některým lidem pomáhá, když si každý den stoupnou na váhu, denní vážení může být pro mnohé ženy po čtyřicítce značně frustrující. Dochází totiž k hormonálním výkyvům, které můžou změnit váhu klidně každý den, a to až o dva kilogramy. Proto se važte jen jednou týdně, ideálně ve stejnou denní dobu.

    Video se připravuje ...
    Hubnutí v každém věku: Ve dvaceti sportujte, ve čtyřiceti zapomeňte na rohlíky • VIDEO: Vím, co jím a piju

  • Málo spíme

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ženy po čtyřicítce, které spí méně než osm hodin denně nebo spí špatně a často se budí, spalují hůře než ženy, které mají pravidelný spánek. Podle jedné studie tyto „dobře spící“ ženy spalují tuky až o 33 % více než ty, které nespí.

  • Přeháníme to s dezerty (nebo je vypouštíme naopak zcela)

    Autor: Shutterstock.com

    Jíst moc cukru rozhodně našemu pasu neprospívá, ovšem vyloučit ho zcela také není na místě. Jíme-li moc zákusků a potravin obsahujících rychlé sacharidy (koblihy, koláčky atd.), poškozujeme tím tvorbu kolagenu, který udržuje pokožku hladkou a pevnou. Je lepší jíst sladkosti s nízkým glykemickým indexem (celozrnné), obsahují menší množství cukrů. Chcete-li si tedy dopřát něco sladkého, pak si oslaďte čaj stévií, což je přírodní bylinné sladidlo.

  • Výrazně snižujeme příjem tuků

    Autor: Shutterstock.com

    Tuky potřebujeme, a po čtyřicítce dvojnásob. Ovšem ty správné tuky, které prospívají pleti, vlasům a nehtům. Jíme-li potraviny bez tuku a neustále jen ty nízkotučné, připravujeme tělo o cenné živiny, které podporují zdravé buněčné dělení, regeneraci buněk a které dělají dobře naší pokožce. Naše tělo potřebuje esenciální mastné kyseliny, které si neumí samo vyrobit.

     

  • Vynecháváme jednotlivá jídla

    ...
    Autor: Shutterstock

    Vypouštíte dopolední svačinu nebo tu odpolední, nebo dokonce i večeři v domnění, že rychleji zhubnete? Po čtyřicítce to fakt neplatí. Přeskakovat jídla nebylo nikdy moc moudré, ale ve třiceti se to dalo čas od času přehlédnout. Po čtyřicítce už nikoli. Lepší je jíst méně a častěji, aby vás nepřepadal vlčí hlad.

  • Pijeme až moc vína

    Autor: Shutterstock

    Jedna sklenka denně nikoho nezabije, ovšem když jich vypijeme víc, už to může znamenat, že nám hubnutí nepůjde. Jedna sklenka vína znamená dalších 300 až 400 kJ navíc, což ještě není taková tragédie, ale pokud je těch skleniček pět, už jde o jedno denní jídlo. Samozřejmě to ale neplatí pro každého, ale v každém případě platí, že po čtyřicítce hůře metabolizujeme alkohol, takže jsou jeho účinky toxičtější. Denně bychom měly po čtyřicítce vypít max. 120 ml vína nebo piva.

  • Jíme moc bílého pečiva a příloh

    Autor: Shutterstock.com

    Takový čerstvý bílý rohlík chutná dobře, ovšem po čtyřicítce bychom na něj měly my ženy zapomenout. Volme raději celozrnné potraviny, místo těstovin si dopřejme brambory nebo rýži – ovšem všeho mnohem méně. Stačí použít selský rozum. Všechny porce tedy servírujte na menší talíře, a pokud jde o přílohy, snižte jejich porci na polovinu.

     

    Video se připravuje ...
    Hubnutí v každém věku: Ve dvaceti sportujte, ve čtyřiceti zapomeňte na rohlíky • VIDEO: Vím, co jím a piju

  • Necvičíme vůbec, nebo to naopak přeháníme

    ...
    Autor: Shutterstock

    Některé ženy po čtyřicítce usoudí, že jediná cesta, jak zůstat štíhlá, je cvičit každý den, a neodpočinou si. Bohužel – pokud je cvičení tak moc intenzivní, nebudete moct dobře spát, budete mít váčky pod očima, bude vás bolet tělo, zvýší se vám tepová frekvence a paradoxně nebudete hubnout, ale strádat. Je nutné naplánovat si i odpočinek, rovnováha mezi výdejem a zotavením je nezbytná. Na druhou stranu jsou ženy, které necvičí vůbec – tak tahle cesta taky k hubnutí nepovede.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji