Dětské ovocné svačinky: Co v nich skutečně je a nemohou dětem ublížit?

Dětské ovocné svačinky: Co v nich skutečně je a nemohou dětem ublížit?
9. listopadu  2016 
 06:00

Ovocné kapsičky coby dětské přesnídávky vytlačují ty klasické ve skle. Jsou prakticky balené, lehké, dají se brát na cesty. Existují i varianty s obilovinami, jogurtem či tvarohem. Jsou však tak zdravé a výživově hodnotné, jak se tváří? Nehrozí, že jimi nejmenším dětem rodiče založí na obezitu nebo zkažené zuby? Přečtěte si, jak dopadlo redakční hodnocení ve spolupráci s odborníky. 

Výsledky testu dětských ovocných kapsiček nás překvapily. Jelikož jsme na ně v redakci opakovaně slyšely kritiku jak od některých expertů na výživu, tak od dentálních hygienistů a dětských zubařů, předpokládaly jsme, že je výživová poradkyně z iniciativy ztrhá. 

Nakonec však dopadly docela dobře. Při výběru ovocné kapsičky pro dítě se řiďte jednoduchým pravidlem: ve složení hledejte jen ovoce, pokud najdete cukr, jděte raději dál. "Většina výrobků to splňuje, obsahují pouze cukr přirozeně se vyskytující v ovoci," říká Karolína Hlavatá. Záleží tedy pak už jen na vás a na chuťových preferencích vašeho dítěte, jaké příchuti si vyberete.

I tak se dejte pozor, protože i mezi testovanými výrobky se našel jeden, který měl cukr přidaný a na první pohled vypadal úplně stejně jako ty ostatní. Navíc v regálech – většinovu jsou k mání v drogeriích v oddělení výživy pro nejmenší děti – přibývají další a další výrobky tohoto typu, a to i od firem, které se apriori nesoustřeďují na potraviny pro nejmenší děti. O to větší smysl má hlídat, jaké je složení výrobku.

Jak dopadly testované svačinky, si přečtěte ZDE

Navíc i Karolína Hlavatá upozorňuje na to, že vzhledem ke způsobu výroby a k tomu, že jde o výrobek trvanlivý, vitaminů v něm moc nebude. Čerstvé ovoce bude v tomto ohledu rozhodně lepší. Navíc pokud byste to s kapsičkami přeháněli, přijme dítě moc cukru tak jako tak. Stranou nelze nechat ani výtky od zubařů, podle nichž příliš mnoho ovocné kašovité stravy ničí zuby.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji