Jednoduchý trik, jak rychleji zhubnout? Otevřete si okno!

  • Jednoduchý trik, jak rychleji zhubnout? Otevřete si okno!
    25. října  2016 
     06:00

    Existuje spousta skvělých rad, jak urychlit metabolismus, aby šla přebytečná kila dolů rychleji. Některé se mohou zdát až směšné, jako třeba otevřít si na sebe před spaním okno. Ale pokud je zkombinujete s pravidly, jak správně jíst, budou skutečně fungovat. Kromě čerstvého vzduchu je jich ale mnohem více.  

  • Otevřete si okno

    Světlý byt je touhou snad všech lidí, ale v ložnici to chce závěsy
    Autor: shutterstock
    Trikem rady, jak urychlit metabolismus pomocí otevřeného okna, není to, že teď na podzim zmrznete, takže nebudete mít jak jíst, pointa tkví v něčem jiném. V těle máme dva druhy tuku. Tmavý a světlý. Ten světlý, stejně jako je to u potravin, je ten "špatný". Ukládá se nám na břiše a na partiích, kde bychom ho raději neviděli. Ten druhý, jinak také hnědý, je pro nás "pracujícím tukem". Využíváme z něj energii a pomáhá k udržení tělesného tepla. Pokud tedy proměníme ten bílý na hnědý, půjde nám k dobru. Pokud si před spaním otevřete okno a vyvětráte, tělo bude mít snahu se zahřát, čímž zapojí ten hnědý tuk. To povede k tomu, že budete více spalovat ten bílý, uložený na pro nás tolik kritických místech. 

  • Modrá je dobrá

    Přidejte si do kuchyně modrou!
    Autor: Shutterstock.com
    Jakou barvu nádobí doma máte? Ať je to jakákoliv, zkuste si do kuchyně pořídit i nějaké modré kousky. A mohou to být klidně i doplňky. Je totiž známo, že modrá barva potlačuje chuť k jídlu. Podle studií lidé, kteří mají kuchyň vymalovanou na modro, snědí v průměru o třicet tři procent méně jídla než ostatní. Zřejmě za to může optický klam, podle kterého jídlo v modré vypadá méně přitažlivě. Můžou to být klidně i ubrus, hrnečky nebo prostírání. Naopak se snažte vyhnout se barvám, jako jsou červená, žlutá, oranžová.
  • Posviťte si na to

    Večeře při svíčkách.
    Autor: Shutterstock.com
    Dekorace v místech, kde jíte, může skutečně více ovlivňovat vaše chutě. Nejen modrá barva je potlačuje, podobně funguje i osvětlení. Jasně, je to těžká romantika, večeřet při svíčkách, ale pak toho do sebe dostanete mnohem více. Nízké osvětlení totiž potlačuje naše stravovací zábrany. Naopak pomalá a uklidňující hudba zase podpoří klidné a pomalé žvýkání, které je tolik důležité. Čím rychleji totiž své jídlo sníte, tím spíše po něm budete mít zase hlad. Mozku totiž okamžitě nedojde, že už je tělo syté. Proto byste po každém jídle měli počkat dvacet minut, než si přidáte. Tato doba totiž slouží k tomu, abyste dali mozku prostor ujasnit si, zda ještě potřebuje energii, nebo už jí má dost. 
  • Zapalte si svíčku

    Zapalte si vanilkové svíčky!
    Autor: Shutterstock.com
    Svíčky ale úplně nezatracujte. I když je třeba při večeři raději vynechte, po jídle si svíčku klidně zapalte. Ba naopak – může vám to pomoci. Zvláště jestliže jste zvyklí dát si po jídle nějaký dezert, ačkoliv víte, že by bylo lepší, kdybyste jednou vynechali. K tomu vám skvěle poslouží svíčka s vůní vanilky. Skupina dobrovolníků si po večeři vždy zapalovala vonné vanilkové svíčky a většina z nich poté potvrdila, že je chuť na jakýkoliv sladký dezert poté přešla. 
  • Vyfoťte si jídlo

    Vyfoťte si jídlo!
    Autor: Shutterstock.com
    V dnešním světě sociálních médií jsou lidé schopni sdílet téměř cokoliv, jídlo nevyjímaje. Ono ale fotografování jídla má něco do sebe. Nemusíte okamžitě sdělovat celému světu, co jste právě měli k obědu, poslouží to spíše vám samotným. Určitě si budete chtít vyfotografovat raději grilovaná kuřecí prsíčka se zeleninou a lehkou přílohou než smažák s hranolky a tatarkou. Ona totiž vizuální stránka dělá divy. Zkuste si takhle fotit jeden den vše, co sníte, a pak si to prohlédněte. Určitě vám to pomůže změnit stravovací návyky. 
  • Podívejte se do očí svým chutím

    Před zrcadlem toho sníte méně.
    Autor: shutterstock.com
    Podívat se pravdě do očí může být občas dost náročné. A to i v případě, kdy jde o jídlo. Proto lidé, kteří mají v jídelně zrcadlo, toho pravidelně snědí mnohem méně. Dívat se totiž tváří v tvář tomu, kolik toho skutečně sníte, může být pro mnohé objevným zjištěním. A hlavně vás to donutí zamyslet se nad tím, zda toho skutečně nemáte na talíři více, než je nutné. Podívejte se svému stravování do očí! 
  • Opásejte se

    V čem tkví kouzlo štíhlých Francouzek?
    Autor: Shutterstock.com
    Toto je jeden z tajných triků Francouzek, jak si udržují své štíhlé postavy. Některé si totiž, než jdou na večeři, vezmou pod své oblečení do kalhot pásek, i když ho zrovna nepotřebují. Tím získají pocit, že jsou vlastně už najedené dost, protože to na břichu cítí i zvenku. A ve chvíli, kdy mají pocit, že "prasknou", přestanou jíst. Což je o trochu dříve, než kdyby si povolily knoflík u kalhot, a otevřely tak dveře dalšímu chodu. Ale zase to nepřehánějte, nemusíte se kvůli menší porci uškrtit na pásku. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji