Po kterých olejích přiberete a po kterých ne? Víme, které se hodí při hubnutí

  • Po kterých olejích přiberete a po kterých ne? Víme, které se hodí při hubnutí
    24. října  2016 
     06:00

    Ještě nedávno nám odborníci doporučovali, abychom z jídelníčku při hubnutí vyloučili tuky. Dnes už to neplatí a doporučení zní: Tuky ano, ale ty správné. Jaké oleje by tedy měly být vašimi hubnoucími favority a proč?

  • Olivový olej

    olivový olej
    Autor: Shutterstock

    Oblíbený parťák všech, kteří hubnou. Navíc krásně voní, má hezkou barvu a chutná po olivách. Jak říká výživový specialista Martin Škába, v top kvalitě má vysoký kouřový bod (je to teplota, kterou když přesáhnete, vznikne kouř a začnou se tvořit nežádoucí látky, čím je tedy bod vyšší, tím lepší pro smažení i pečení) – kolem 200° C. Proto se hodí prakticky pro jakoukoli kulinární úpravu. Obsahuje hodně mono-nenasycených mastných kyselin a hodně vitaminu E a díky tomu, že je tepelně stálý, hodí se nejen do salátů, ale i na vaření. Pokud však kupujete extra panenský olivový olej, ten se hodí spíše do studené kuchyně – nemá totiž tak vysoký kouřový bod. „Dá se sice na něm smažit, ale při vyšších teplotách a pomalém pečení ztrácí velkou část aromatických složek,“ dodává Martin Škába.

  • Řepkový olej

    řepkový olej
    Autor: Shutterstock

    Z výživového hlediska je z běžných olejů nejvhodnější. Má výhodné složení a je poměrně stabilní i při vyšších teplotách. Obsahuje hodně omega-6 mastných kyselin a také omega-3 mastných kyselin. Kromě toho i řepkový olej má vysoký kouřový bod, takže se snadno nepřepálí. Na rozdíl od olivového oleje nemá tolik antioxidantů, ale má zase relativně dlouhou životnost. Pokud chcete hubnout, pak zřejmě nebude smažení vaším favoritem, ale v teplé kuchyni se řepkový olej neztratí.

  • Kokosový olej

    kokosový olej
    Autor: Shutterstock

    Tento typ oleje tvoří nasycené tuky, tzv. triglyceridy, ale také tuky nenasycené, takže se hodí pro dodávku energie. Hlavní složkou je kyselina laurová, která má antimikrobiální, antibakteriální a antivirové účinky. Kokosový olej je tedy vynikající pro imunitní systém, což se nám při hubnutí hodí také. Někomu může vadit jeho typická kokosová chuť, takže se hodí spíše do studené kuchyně. Jinak má méně kalorií než běžné tuky, neobsahuje cholesterol a podporuje metabolismus. Přispívá především ke snížení množství tuku na břiše. Déle se tráví, takže dodává tělu energii postupně.

  • Ghí

    ghí
    Autor: Shutterstock

    Ghí je pročištěné přepuštěné máslo, které je základem indického vaření, podobně jako olivový olej v Itálii. Má vysoký kouřový bod, takže se z něj během vaření nekouří. Je bohaté na vitaminy rozpustné v tucích A, E a K a obsahuje kyselinu linolovou (CLA), která pomáhá spalovat tuky (hlavně přes noc). „Skvěle se tráví, neobsahuje sůl ani laktózu, proto se hodí pro lidi, kteří nemohou jíst mléčné výrobky,“ říká Martin Škába. Získává se odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny. Hodí se do studené i teplé kuchyně.

  • Rýžový olej

    rýžový olej
    Autor: Shutterstock

    Tento druh oleje velmi dobře znají a používají v Japonsku, Koreji, USA a Thajsku. Není divu. Obsahuje hodně přírodních antioxidantů, spoustu vitaminů (například E) a pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi. Má téměř 0 % transmastných kyselin, takže se hned tak nepřepálí. Jeho kouřový bod je až 215 °C. Odborníci doporučují rýžový olej na přípravu steaků – stačí jen pár kapek, kterými potřete maso. A dáte ho na pánev.

  • Konopný olej

    konopný olej
    Autor: Shutterstock

    Podle Martina Škáby je olej z konopného semínka nejvyváženější olej vůbec. Obsahuje nejpříznivější poměr omega-3 mastných kyselin a omega-6 mastných kyselin: 3:1. Omega-3 mastné kyseliny v konopí účinně snižují krevní tlak. Tento olej se hodí jen do studené kuchyně a musíte ho skladovat v ledničce.

  • Lněný olej

    lněný olej
    Autor: Shutterstock

    I tento druh oleje je při hubnutí povolenou „pomůckou“. Přestože jde o čistý tuk, je nadupaný omega-3 a omega-6 mastnými nenasycenými kyselinami, a zajišťuje tak správné fungování těla. Při pravidelné konzumaci urychlí a podpoří nejen hubnutí, ale i zdravotní stav. Upravuje trávení, stolici, hladinu cholesterolu, krevního tlaku a odstraňuje chutě na sladké. 

     

     

     

/
Autor: aši
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji