Největší snídaňové hříchy? Jíme málo tuků a pijeme moc džusů!

  • Největší snídaňové hříchy? Jíme málo tuků a pijeme moc džusů!
    22. října  2016 
     06:00

    Čokoládový croissant, bílý rohlík s džemem nebo koblihy sice potěší chuťové buňky, ale k snídani to není nejlepší volba. Jaké chyby děláme nejčastěji při snídani?

    Autor: Shutterstock
  • Základ snídaně? Bílkoviny, sacharidy a tuky

    ...
    Autor: Shutterstock

    Základ snídaně by měly tvořit kvalitní bílkovina, sacharidy s nižším glykemickým indexem a vhodné tuky, zelenina nebo ovoce. A tahle pravidla platí pro všechny! Jaké jsou tedy největší chyby, které souvisí s našimi snídaňovými zvyklostmi? Bohužel je jich víc než dost. Ovšem když se nad nimi zamyslíte a aspoň některé z nich přehodnotíte a vypustíte, budete se divit, co to s vaším tělem udělá!

  • Málo bílkovin

    ...
    Autor: Shutterstock

    Proteiny nepotřebují jen vzpěrači a chlapi, kteří chtějí nabrat sílu a hlavně svalovinu. Bílkoviny potřebujeme i my! Jsou doslova základním kamenem, který poskytuje tělu „palivo“ pro celý den. „Když si dáte ke snídani jen sacharidy, váš metabolismus nebude fungovat tak, jak má, a vy budete mít hodně brzo hlad jako vlk,“ říká Krista Yoder Larorture, výživová poradkyně. Ideální je přijímat bílkoviny s každým jídlem, nekonzumovat je tedy samotné. A ještě jeden důvod tu je, proč jíst ke snídani bílkoviny: denně potřebují ženy asi 80 až 100 g bílkovin a organismus jich naráz dokáže absorbovat pouze 30 g, takže když si je nedáte ke snídani, jen stěží přijmete za den doporučené množství. Ovšem pozor, neznamená to, že do sebe budete každé ráno ládovat steak s vejci.

  • Nedostatek tuků

    ...
    Autor: Shutterstock

    Spousta lidí se domnívá, že když vypustí ze snídaně tuky, budou jíst zdravěji. Není to tak docela pravda. Ignorovat tuk se nevyplatí, zdravé tuky potřebujeme. Zdravé jsou ty, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, zejména omega-3 mastné kyseliny a omega-6 kyseliny. Ty pomáhají udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi, podporují správný růst, zlepšují přenos kyslíku a podporují pevnost a odolnost buněk. Najdeme je například v rostlinných olejích, semínkách, mořských rybách, margarínech apod. Pozor na skryté tuky (maso, uzeniny, sýry), takže dávejte přednost těm, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Pokud ale netrváte na uzeninách, klidně si k snídani namažte na chléb trošku másla. Jde o celkový denní příjem – nasycené versus nenasycené tuky v poměru 1:2.

  • Málo vlákniny

    ...
    Autor: Shutterstock

    Vláknina ovlivňuje hladinu cukru v krvi a některé druhy vlákniny i hladinu cholesterolu. Pokud máte ve snídani dostatek potravin obsahujících vlákninu, prodlouží se tak pocit nasycení. Zdrojem rozpustné vlákniny jsou například ovoce, zelenina, částečně obiloviny. Vybírejte ale správně, ovoce je ke snídani méně vhodné, protože obsahuje zároveň moc cukru, lepší je zelenina. I cereálie vybírejte se sníženým obsahem cukru, například Dobrá vláknina od Bona Vita.

  • Snídáme jen ovocné džusy

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud žijete s představou, že když budete pít po ránu pouze čerstvě vymačkané ovocné šťávy a džusy, budete hubnout, pak jste na velkém omylu. Počítejte s tím, že běžná sklenice má zhruba 500 až 600 kilojoulů, což je víc než jeden obyčejný rohlík. Na sladkých džusech je zrádné i to, že jsou poměrně hutné a vyvolají falešný dojem, že jsme se nasytili. Jenže je to opačně, brzo budeme mít hlad, a to kvůli cukru, který obsahují. Rozkolísá se vám hladina krevního cukru. Chcete-li si tedy ke snídani dopřát ovocný fresh, pak jedině v kombinaci s bílkovinami, například k jogurtu nebo vajíčkům.

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji