Jak si udržet nižší váhu, když se vám povedlo zhubnout?

  • Jak si udržet nižší váhu, když se vám povedlo zhubnout?
    18. října  2016 
     06:00

    Konečně jste dosáhla své vysněné váhy, ale co dál? Dietu přece celý život držet nemůžete, ale vrátit se do výchozí pozice předtím, než jste se rozhodla zhubnout, to by pak nemělo dlouhého trvání, než by se vám znovu zakulatilo bříško. Co tedy dělat, abyste si váhu udržela, a přitom nijak nestrádala? 

  • Vyměňte červené maso za ryby a kuřecí

    Červené maso vyměňte za libové.
    Autor: Shutterstock.com
    Červené maso je všeobecně mnohem kaloričtější, navíc obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin a tuků. A ty se ukládají rovnou kolem břicha a boků. Takže ten tam je úzký pas laňky. Navíc některé ryby, zejména třeba losos, tuňák nebo sleď, obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají zbavit se vnitřního zánětu, a tělo tak umějí donutit lépe pracovat. Navíc jsou zdrojem kvalitních bílkovin, které vás zasytí na delší dobu a pomáhají při stavbě svalové hmoty. 
  • Jezte nerafinované obilí

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Věděla jste, že nerafinovaná zrna jsou jedním z nejlepších dietních jídel? Na rozdíl od těch rafinovaných totiž neobsahují prázdné kalorie, a naopak mají v sobě dostatek vlákniny. A to jak té rozpustné, tak té nerozpustné. To znamená, že po jejich konzumaci nebudete mít hlad, a navíc se vám sníží hladina krevního cukru, takže vás nebude honit mlsná, a sníží se tak chuť na nezdravé potraviny. Vláknina se navíc váže s tukem, takže ho z těla odstraní místo toho, aby ho uložila do tukových buněk. 
  • Hlídejte si své porce

    Hlídejte si porce jídla.
    Autor: Shutterstock.com
    Jedním z důvodů, proč lidé začnou opět nekontrolovatelně přibírat, je to, že si nehlídají své porce. Pokud to budete přehánět, může se stát, že denně přijmete až dvakrát více kalorií, než kolik je skutečně nutné. Myslete na to, že správná velikost porce, pokud jde o bílkoviny, je vaše dlaň. U sacharidů je optimální porce jedna hrst. V případě tuků je porce velká jako váš palec. K tomu nezapomínejte na zeleninu a ovoce. 
  • Záleží na tom, jak vaříte

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Nezáleží ale pouze na tom, co jíte, ale také na tom, jak to jíte. Způsob přípravy jídla je nedílnou součástí zdravého životního stylu. A pokud si do friťáku hodíte nějakou nízkokalorickou dobrotu, rozhodně nemůžete čekat, že kila nepůjdou zpátky nahoru.

    Dejte si pozor na to, jak jídlo ochucujete. Zda to nepřeháníte s kořením, ve kterém se hojně vyskytuje sůl. Dále to mohou být omáčky, které mohou obsahovat cukry. Na smetanové omáčky zapomeňte a raději si pohrajte s přirozenou chutí jídla, čerstvými bylinkami a jednoduchým kořením.

    Chuť jídla a koření podpoří příprava pomocí blanšírování, grilování nebo dušení.

    Zapomeňte na trvanlivé potraviny, ty bývají konzervovány cukry, raději si připravujte vše čerstvé. Stejně tak raději jezte doma než někde venku. Budete mít jistotu, co skutečně jíte.

  • Pravidelné cvičení

    Chůze je skvělá nejen pro zdraví, ale lze jí i hubnout.
    Autor: Shutterstock.com
    Bohužel – alespoň pro některé to bez cvičení nepůjde. Pokud se chcete udržet v kondici i poté, co se vám podařilo shodit nějaké kilogramy, tak sebou musíte občas hýbnout. Nebojte, nikdo po vás nebude chtít rovnou uběhnout maraton, stačí, když se alespoň dvakrát třikrát týdně vydáte na svižnou delší procházku. I když ideální model by vypadal tak, že každý den se vydáte ven na alespoň třicet minut. 

    Je dobré pohyb kombinovat, potom tělo nebude mít takovou vůli si na danou aktivitu zvyknout, tudíž bude stále spalovat dost kalorií. 

  • Nebuďte na sebe tak přísná

    Jestli si k obědu odepíráte přílohu, možná pak neodoláte chuti na sladké.
    Autor: Shutterstock.com
    Když už se dostanete na svou vysněnou váhu, nemusíte si také dělat příliš velkou hlavu se situací, kdy budete mít na něco chuť a budete si chtít dát něco dobrého. Jasně, neměla byste se začít živit pouze brambůrky a čokoládou. Ale pokud dostanete chuť na chlebíček, dejte si ho a hlavně z toho nemějte výčitky. Po jednom hříšném jídle se nepřibírá. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji