Jak zhubnout rychle: 9 tipů, abyste se ráno probudili štíhlejší

  • Jak zhubnout rychle: 9 tipů, abyste se ráno probudili štíhlejší
    15. října  2016 
     06:00

    Chceme všechno hned. Nebo nejpozději zítra. Nejen nové oblečení či boty, novou televizi, ale také třeba novou postavu. Bohužel, hubnutí je záležitost pro trpělivé. Ale naštěstí i tady existuje pár triků, jak shazování váhy uspíšit. Alespoň opticky. Tady je máte. 

  • Rychlé zhubnutí, dobré zhubnutí?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na webu Shape.com nás zaujaly rady, jejichž autorem je David Zinczenko, propagátor diety zaměřené na ploché břicho. Většina odborníků na hubnutí s ním asi nebude souhlasit, ale on tvrdí, že klíčem k úspěchu je nikoli pomalé snižování váhy, ale rychlý útok na kila navíc. Podle něj totiž většina lidí, kteří hubnou pomalu, kýžené hmotnosti nikdy nedosáhne, protože cíl je zkrátka moc daleko. Zinczenko proto doporučuje věřit spíše rychlému zhubnutí s tím, že pak je potřeba zaměřit se na udržení nižší váhy. A jaká jsou jeho doporučení, která by vám v tom měla pomoci?

  • 1. trik: Nevěřte jogurtům

    Bílý jogurt obsahuje probiotika, která vás mohou zbavit zápachu z úst.
    Autor: Shutterstock.com

    Ačkoli odborníci na diety jogurty doporučují, on radí je z jídelníčku spíše vyřadit, protože většina z nich obsahuje příliš mnoho přidaných cukrů nebo tuku, případně obojího. Rizikem je zvláště přidaný cukr, protože paradoxně živí v našich střevech ty bakterie, o které extra nestojíme. Výsledkem může být nadýmání. 

    Co s tím: Na druhou stranu – jogurty jsou skvělým zdrojem bílkovin a ty rozhodně potřebujeme. Volte však pouze bílé, bez zahušťování škrobem a s maximálně třemi procenty tuku. 

  • 2. trik: Dejte si do celého těla

    Dřepy s činkami
    Autor: shutterstock.com

    Rozhodně se musíte hýbat, ale ani to nemusí zabrat půl dne. Mělo by vám na to stačit osm minut, alespoň tedy na tohle cvičení, s jehož pomocí zapojíte celé tělo. 

    Stoupněte si, nohy od sebe na šířku ramen. Do každé ruky si vezměte činku, dlaně proti sobě. 

    Jděte do dřepu, dokud nebudou vaše stehna v rovnoběžně poloze s podlahou, pak se pomocí jednoho pohybu postavte a činky zvedněte co nejvýše nad hlavu. Pak se obět vraťte do výchozí polohy. Cvičte pomalu po dobu osmi minut, postupem času můžete zvyšovat váhu činek. 

  • 3. trik: Dejte si sprchu před spaním

     

    Při sprchování se pořádně opláchněte.
    Autor: Shutterstock.com

    Aby se nám spalo dobře, potřebujeme čerstvý vzduch a spíše chladnější klima. Když si před spaním dáte ne snad ledovou, ale alespoň vlažnou sprchu, aktivujete cosi jako termostat ve svém těle a lépe usnete. Lepší spánek znamená nižší hladinu stresového hormonu kortizolu, který zvyšuje ukládání tuku v těle.  

  • 4. trik: Tuhle snídani potřebujete

    Nepřeskakujte přes den jídlo.
    Autor: Shutterstock.com

    Co by nemělo po ránu chybět? Oves, trošička tmavé hořké čokolády, bobulové ovoce, oříšky, možná i trocha skořice. Tohle všechno vás po ránu zahřeje, nasytí a prospěje to vaší střevní mikroflóře. 

  • 5. trik: Vyhýbejte se moc slaným jídlům

    Hanna Little dlouhých patnáct let jedla jen hranolky.
    Autor: reprofoto youtube.com
    Nové výzkumy to ukazují čím dál jasněji: příliš slaná jídla celkově zvyšují chuť k jídlu, ačkoli není úplně jasné, proč se to děje. Navíc bývají často smažená a plná tuku, což je další minus a o důvod víc, proč si je nedávat vůbec. Pozor, nejde jen o klasický fast food, hodně slaná jsou také čínská jídla. 

  • 6. trik: Pozor na žvýkačky bez cukru

    Žvýkání žvýkaček je dobré nejen proti zubnímu kameni, ale také na odehnání chutí.
    Autor: Shutterstock.com

    Žvýkačky vypadají neškodně, ba dokonce zdravě, protože pomáhají snižovat riziko vzniku zubního kazu a cukr v nich není, pouze náhradní sladidla. A to je právě ten problém. Ukazuje se totiž, že sorbitol, asi nejčastěji používané umělé sladidlo, sice neobsahuje žádné kilojouly, ale hodně dlouho se tráví, což zvyšuje potíže s nadýmáním a plynatostí. Navíc někteří lidé kvůli neustálému žvýkání pociťují hlad.  

  • 7. trik: Energetické tyčinky jako riziko

    proteinová tyčinka
    Autor: Shutterstock

    Energetické, neboli proteinové, tyčinky, to je teď velký hit. Bohužel, poměrně dost lidí kvůli nim přibývá na váze, ačkoli je jedí z přesně opačného důvodu. A i když po nich nepřiberou, nafoukne se jim po nich břicho. Jak to? Za prvé: obsahují množství syrovátky, a ta je nadýmavá. Za druhé: mnohé z nich obsahují sóju a ta rovněž nadýmá. Za třetí: je to přímo esence průmyslově zpracovávaných potravin, a to samo o sobě vede k tomu, že přibíráme. Ukázal to nejeden výzkum. Za čtvrté: obsahují nečekaně mnoho energie, což lidé podceňují. Místo toho, aby jimi zahnali skutečně velký hlad, berou je jako malou svačinku. 

  • 8. trik: Bobulovité ovoce vám pomůže

    Borůvky. I když v zimě není úplně jejich sezóna, klidně si je dejte i zmražené. Své super schopnosti, jako to, že jsou antioxidační, si přesto zachovají. Jejich konzumace snižuje chuť na sladké, nebude vás honit mlsná. Navíc jsou skvělé do ovesných vloček nebo smoothie.
    Autor: Shutterstock.com

    Sušené ovoce je docela dobrým zdrojem živin a vlákniny, ale bohužel může lidi také nadýmat, protože jim může působit potíže cukr v něm obsažený, tedy fruktóza. Proto je mnohem lepší ovoce čerstvé, které je stravitelnější. Vzhledem k objemu je v něm fruktózy méně. Skvělé je zejména drobné bobulovité ovoce. 

  • 9. trik: Proteinové nápoje vynechte

    Zapomeňte na diuretické čaje a podobné.
    Autor: Shutterstock.com

    Proteinové nápoje jsou skvělé, ale bohužel ty průmyslově vyráběné často obsahují příliš mnoho složek, které jejich efekt snižují, a napak mohou vést k nadýmání a zažívacím potížím. Daleko lepší jsou koktejly vyrobené doma. 

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji