Jak do Vánoc nepřibrat ani deko? Udržte si letní postavu!

  • Jak do Vánoc nepřibrat ani deko? Udržte si letní postavu!
    5. října  2016 
     06:00

    Jestli se vám v létě povedlo držet si štíhlou postavu „do plavek“, nezkazte si to. Postavy se sice s příchodem chladnějšího počasí zahalují do oblečení, to ovšem neznamená, že se mají současně nadbytečně zaoblovat tukovými polštářky. Poradíme vám, jak během podzimu nepropadnout přejídání a nepřibrat do Vánoc ani deko.

  • Pomůže vám pravidelnost

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Podmínkou úspěchu je pravidelnost jídla, bez ní si vysněnou postavu neudržíte. „Jídlo v menších porcích každé tři hodiny zaručí, že nebudete hladově pošilhávat po bagetě z rychlého občerstvení, nezláká vás vůně grilovaného kuřete ani nesáhnete po sladké tyčince,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Vynecháním svačiny nebo večeře si rozhodně neprospějete, naopak hlad a chuť na něco nezdravého se umocní.

  • Snídaně? Raději ano

    Video se připravuje ...
    Jak si vybrat müsli k snídani: Kolik má obsahovat cukru a kolik vlákniny? • VIDEO: Vím, co jím

    Udělejte si čas na snídani, ta je základním kamenem každého dne. Dopřejte si kvalitní sacharidy a bílkoviny, které vás zasytí a dodají vám dostatek energie na celé dopoledne. Vejce, šunka nebo tvarohová pomazánka, porce zeleniny a kousek celozrnného pečiva jsou naprosto ideální. Pokud dáváte přednost sladkým chutím, pak volte domácí nepřislazované müsli, bílý jogurt a kousek ovoce. Nezapomeňte už od rána dodržovat pitný režim, dejte si bylinkový nebo ovocný čaj.

    Na druhou stranu je fér přiznat, že některým lidem snídaně nevyhovují a mohou hubnout, i když ráno nic nejedí a dopřejí si třeba až oběd. 

  • Pozor na mlsání mezi jídly

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mlsání mezi jídly je pro postavu doslova hrob, stejně jako popíjení kalorických nápojů či večerního alkoholu. Nenahrazujte svačinu cigaretou. „Ideální je posvačit sezonní ovoce, ale dopřát si můžete i raw nebo proteinovou tyčinku, sušené ovoce, semínka, ořechy, polotučný tvaroh nebo dip se zeleninou,“ radí Věra Burešová. Mějte v kabelce vždy nějakou zdravou pojistku, která vás zachrání před kručením v břiše a návštěvou nejbližší cukrárny.

  • Vsaďte na vodu

    Nechte se inspirovat jednoduchými triky těch, kterým se podařilo zhubnout.
    Autor: Shutterstock.com

    Mějte stále po ruce nápoj. Během dne vypijte alespoň 1,5 litru neperlivé a neslazené vody. Pokud vám připadá příliš bez chuti, přidejte pár kapek citronové šťávy, lístky máty či meduňky, plátek pomeranče, okurky nebo jablka. Zajímavou chuť přidá i pár kuliček mražených borůvek nebo malin. Sladké a energetické nápoje ani alkohol se do pitného režimu nepočítají!

  • Pozor na zrádnou kávu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Omezte kávu a zkuste si energii dodávat něčím jiným. Vyhýbejte se především velkým kávám s mlékem a sladkými sirupy. Obsahují více cukru než kofeinu, proto po nich nejen přiberete, ale navíc i budete brzy unavení.

  • Tajemství tří třetin

    I ovoce ze zahrádky je nutné mýt.
    Autor: Shutterstock.com

    Rozdělte si každý talíř s obědem i večeří na třetiny. Jednu zaplňte syrovou či šetrně upravenou zeleninou, nejlépe sezonní. Druhou třetinu by měla tvořit kvalitní bílkovina: libové maso, ryba, tempeh, tofu či luštěniny. A na poslední část přidejte sacharidovou přílohu: bulgur, kuskus, quinou, vařené brambory, rýži nebo těstoviny. „Pozor, sacharidy ze svého jídelníčku nevyřazujte, dlouhodobě to naše tělo vyčerpává a hubnutí to také nepomáhá,“ upozorňuje výživová odbornice z Naturhouse.

  • Zamyslete se nad solí

    Jak se zbavit přebytečné soli v jídle?
    Autor: Shutterstock.com

    Nesolte víc, než je zdrávo. Sůl je totiž už obsažená v řadě polotovarů a hotových jídel, takže snadno překročíte doporučenou denní dávku soli, která je méně než 5 gramů – tedy jedna kávová lžička. Příliš velké množství soli v naší stravě působí negativně na krevní tlak, cévy, játra, kosti, ledviny. Nové výzkumy navíc ukazují, že nadbytek soli zvyšuje chuť k jídlu. Zkuste sůl nahradit čerstvými i sušenými bylinkami nebo kořením (pozor ale na směsi s vysokým podílem soli). Uděláte něco pro své zdraví a zároveň objevíte nové chutě. 

  • Pěší chůze, ta je zdravá

    Zkuste chůzi s hůlkami!
    Autor: Shutterstock.com

    Nemusíte se dřít v posilovně nebo platit za služby osobního trenéra. Třicet minut rychlejší chůze na čerstvém vzduchu umí zázraky. „Chůze je pro nás nejpřirozenější pohyb a kyslík prospěje nejen našim plicím. Svižná procházka také pomůže pročistit si hlavu. Pro zpevnění těla jsou výborné i jóga nebo pilates,“ dodává Věra Burešová.

Autor: Zdena Lacková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji