Co je základem úspěšného hubnutí? Naučte se milovat jídlo!

  • Co je základem úspěšného hubnutí? Naučte se milovat jídlo!
    4. října  2016 
     06:00

    Jídlo vždy bylo a dosud je středobod našich životů. Sama znám jen málo lidí, kteří si téměř nevzpomenou, že by se měli najíst, a když už je k tomu hlad donutí, je jim poměrně jedno, čím se nasytí. Jsou to spíš výjimky, které potvrzují pravidlo, že po jídle toužíme a chceme si ho vychutnat. Máme to prostě v genech. Naši dávní předci na tom nebyli jinak, i oni na jídlo neustále mysleli. 

  • O jídlo už nemusíme bojovat

    Zkuste dietní návyky jeskynních žen! Budete spalovat tuky jako divá.
    Autor: Shutterstock
    Kdykoliv natáhneme ruku, nějaké jídlo je k mání. Nemusíme ho nijak usilovně shánět, natož o něj bojovat. A tak si dopřáváme, co hrdlo ráčí, a pak jsme zoufalí, jak že se těch špeků na těle zbavíme. Zkoušíme různé diety, chvíli to vydržíme, ale pak už ne a přejíme se. Následují výčitky, poté druhý pokus, další selhání, a tak to jde pořád dokola. Jak ze začarovaného kruhu odpírání, selhávání, obviňování se a nových snah o zhubnutí ven?
  • Jezte, i když nemáte hlad

    Podívejte se, co prozradí chutě o vašem zdraví!
    Autor: Shutterstock.com
    „To, co je základem úspěšného zhubnutí, je nový a hlavně zdravý vztah k jídlu. Člověk se prostě musí naučit jíst i v dostatku,“ říká psycholožka Marta Boučková, která se ve své soukromé praxi na pomoc lidem s nadváhou specializuje. Ono se to lehce řekne, ale co dělat s hlasem, který uvnitř pořád hlasitě volá: Tohle bych si dal!

    „Klienti ke mně většinou přijdou už vybavení informacemi od výživových poradců. Vědí, kolik a čeho mají povoleno sníst a že by se měli hýbat. Mě žádají o podporu, kterou potřebují, aby se pohnuli z místa, protože je neustále napadá: Tohle přece nemohu zvládnout,“ říká psycholožka. „Následně snášejí argumenty, proč určitě selžou. Dostáváme se k různým tématům, která provázejí jejich vztah k jídlu. Ale mě nejvíc zajímá právě ten moment selhání."

  • Včas se vrátit

    Jste zoufalí, že ať děláte co děláte, kila dolů nejdou? Podívejte se, kde děláte možná chybu.
    Autor: shutterstock.com
    Podle Marty Boučkové je totiž úplně normální, že člověk redukční dietu poruší, a ne jednou, ale opakovaně. To, co je klíčové, je fakt, jak rychle se dokáže k hubnutí vrátit. Kdo je totiž na sebe zlý, nadává si a vyčítá si selhání, nemotivuje se, ale působí naopak na sebe destruktivně. Ve výsledku může své redukční snahy na dlouho, nebo dokonce navždy ukončit. A to je veliká škoda.
  • Hlavně v pohodě

    Při těle
    Autor: shutterstock
    Vytvořit si zdravý vztah k jídlu trvá někomu jen pár chvil, stačí mu třeba dvě tři sezení u psychologa, kde si všechno s jeho pomocí v hlavě porovná. Na nadbytečné kilogramy jiných je ovšem nabaleno tolik dalších problémů, že potřebují psychologickou podporu delší dobu a řeší spoustu témat, která se s procesem hubnutí otvírají. „Každopádně platí, že by člověk měl začínat s hubnutím ve chvíli, kdy je mu dobře. Změna životního stylu nás zatěžuje, a tak potřebujeme být jinak v pohodě,“ zdůrazňuje Marta Boučková. Lidé ovšem paradoxně začínají s dietami, když jsou ve stresu – čerstvě se rozešli s partnerem nebo jim lékař hrozí nemocí. Pod tlakem ale hubnutí u většiny lidí podle Boučkové nefunguje.
  • Vezměte to do vlastních rukou

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zhubnout je nelehký úkol i z jiných důvodů. „Když chceme hubnout, provádíme vlastně ilegální činnost. Ostatní na nás koukají divně. Rodina, která má jídlo spojené s pohodou, může propadnout panice, že jsme nemocní, když nám nechutná,“ konstatuje doktorka Boučková. Nedá se ale nic dělat – zbavovat se kil znamená vzít svůj život do rukou a pevně ho řídit. Prostě o sebe bojovat. To není žádné sobectví, jde přece o naše zdraví!

/
Autor: lac

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji