9 slov, která by nám odborníci na výživu nejraději zakázali

  • 9 slov, která by nám odborníci na výživu nejraději zakázali
    27. září  2016 
     06:00

    Jakmile se dáte do řečí o hubnutí, některým slovům a frázím neuniknete. Část z nich je přitom nesmyslná nebo alespoň zavádějící. Která slova byste si příště měli raději odpustit? Americká dietoložka Natalie Rizzo pro web Shape.com dala dohromady devět z nich. 

  • Břišní tuk

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Spousta lidí ráda mluví o tom, že se musí zaměřit především na břišní tuk, přičemž je v tom podporují i někteří odborníci. Výsledný dojem? Existuje způsob a možná ne jeden, který vede k tomu, že člověk shazuje právě a jen břišní tuk. Ale to je nesmysl! Když začnete hubnout, půjde tuk dolů všude – a naopak. Rozhodně není možné někde zhubnout a jinde ne. Něco jiného je, když se mluví o tom, že břišní tuk – uložený mezi vnitřními orgány – je ze všech tuků nejnebezpečnější. To pravda je. 

  • Dieta

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jakmile někdo začne s tím, že "drží dietu", začne se spoustě nutričních specialistů otvírat pomyslná kudla v kapse a my se jim nedivíme. Protože dieta zavání šíleným odříkáním, nesmyslnými jídelníčky a pocitem, že to stačí nějaký čas vydržet, člověk zhubne a pak zase bude moci jíst jako dřív. Jenže to nefunguje. 

  • Bez výčitek

    Zbavte se chutí na sladké!
    Autor: Shutterstock.com

    Tohle je věc, kterou možná neznáte – nebo alespoň ne v tomto podání. Ale například v USA se na potravinách běžně objevuje nápis "guilt-free", který znamená, že si takovou potravinu můžete dát "bez výčitek". Týká se to třeba brambůrků bez tuku nebo bez soli a podobně. Jenže vy nemáte nikdy jíst s pocitem viny, že? Nehledě na to, že když sníte jídla s označením "guilt-free" moc, přiberete nakonec taky. 

  • Den, kdy můžete hřešit

    Sýry si při dietě byste si měla dopřát, jsou plné vápníku a bílkovin, mohou vám tak pomoct zhubnout.
    Autor: Shutterstock.com

    Jasně – když jeden den v týdnu toho sníte více než v jiné dny, svět se nezboří a z vás se nestane metráček. I když na druhou stranu – když budete hřešit bezuzdně, nakonec to možná na ten metrák dotáhnete. I když se jindy budete držet docela zkrátka. Běžně se stává například to, že člověk si povolí jeden hřích, ale pak mu vůle poněkud povolí a dá si další porci a nakonec se zbytek dne trápí výčitkami a zároveň pocitem, že ten den už je fakt jedno, co všechno ještě sní. 

  • Nevhodné potraviny

    ...
    Autor: Shutterstock

    "Když slyším lidi, jak říkají, že mléko nebo sacharidy jsou špatné, rozčiluje mě to," říká Toby Amidor, výživový specialista. Podle něj takové hodnocení lidé často používají i u potravin, které obsahují důležité živiny. Navíc i nezdravé potraviny mají na našem jídelníčku místo, když to s nimi nepřeháníme. 

  • Detox, neboli očista

    Dejte si před Vánoci detox a zhubněte ještě před Štědrým dnem.
    Autor: Shutterstock.com

    Tohle je mantra mnoha takzvaných expertů na výživu a zdraví. Stejně jako spousta lidí věří, že když se potřebují vyhrabat z nějakých zdravotních potíží nebo zhubnout, spasí je detox. Tedy to, že se jejich tělo zbaví toxinů, které se v něm hromadily celá léta. Jenže nic takového se neděje, tělo se samo dokáže zplodin zbavovat průběžně, ostatně má kvůli tomu ledviny a játra. 

  • Toxiny

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když už jsme zmínili detoxikaci a toxiny, je třeba rovnou zmínit to, že podle některých lidí jsou mnohé potraviny přímo zdrojem toxinů, a proto bychom je neměli jíst. Nebo je alespoň zajíst větším množstvím zeleniny. 

  • Paleo

    Jezte co hrdlo ráčí, nepřejídejte se ale!
    Autor: Shutterstock.com

    Velký hit posledních let paleodieta, založený na příjmu množství bílkovin a minima sacharidů, je mnoha odborníkům rovněž trnem v oku. Protože tato dieta je příliš jednostranná, příliš nabitá bílkovinami. Těžká a vlastně poněkud nesmyslná. 

  • Superpotraviny

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rádi věříme tomu, že některé potraviny jsou zdravější než jiné a že je to zrovna těch deset, o kterých se mluví. Ale trochu divné je, že se každou chvíli mluví o trochu jiné desítce: jednou je hlavní hvězdou brokolice, pak jsou to zase borůvky a teď zrovna jsou to chia semínka. To důvěryhodnost superpotravin vážně poněkud snižuje. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji