Nejbláznivější diety: Které má smysl zkoušet a které jsou nebezpečné?

  • Nejbláznivější diety: Které má smysl zkoušet a které jsou nebezpečné?
    3. října  2016 
     06:00

    Pro splnění svého snu o štíhlé postavě dokážeme udělat téměř cokoli. Pít jen kokosovou vodu, polykat tablety s neznámým obsahem, odsát si tuk nebo podstoupit měsíční hladovku. Jaké jsou ty nejbláznivější diety, které můžete vyzkoušet? A proč byste to raději dělat neměli? 

  • Limonádová dieta

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tato dieta, známá také pod pojmem javorová čisticí kúra, je v USA proslulá již od roku 1976 a jejím původním záměrem byla léčba žaludečních vředů. Během deseti dnů, kdy dietu držíte, pijete speciálně připravenou citronádu, a to v množství 10 až 12 sklenic denně. Pro přípravu této limonády jsou nezbytné javorový sirup, kajenský pepř (chilli), citronová šťáva a pitná voda. Během diety je zakázáno jakékoli jídlo, můžete však prý popíjet neperlivou vodu, případně mátový čaj. Večer vše zakončíte projímavým čajem – to prý aby detoxikace byla „dokonalá“. A co na to odborníci? Původní záměr je chvályhodný, ovšem jakýkoli režim blížící se hladovce je rozporuplný. Hrozí, že vám ostré koření podráždí vnitřnosti. Navíc si můžete být skoro jistí, že se vám kila vrátí i s úroky. 

  • Drunkorexie

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nově vznikající fenomén a nová forma hubnutí, které zkoušejí hlavně mladé a dospívající dívky. Už spojení slov naznačuje, o co jde – drunk (opilí) a anorexie (porucha příjmu potravy). To mluví za vše. Při této „dietě“ v podstatě nic nejíte, jen pijete alkohol. Podle nutriční terapeutky Lady Noskové z Diet Planu jde o značně destruktivní způsob života. Alkohol vyvolává závislost a v kombinaci s minimální konzumací jídla může vést k rozvratu minerálního hospodářství, cévním mozkovým příhodám a psychickým poruchám.

  • Dieta 5:2

    ...
    Autor: Shutterstock

    Princip této diety je v podstatě velmi jednoduchý – pět dní se jí normálně a dva dny se držíte zkrátka. Pět dní v týdnu si tak dopřáváte potraviny dle libosti – přejídat byste se však prý neměli. Dva dny v týdnu, které by neměly následovat po sobě, se musíte vejít do energetického příjmu 2500 kJ. Přitom prý není vůbec důležité, zda si tuto dávku rozložíte do celého dne nebo ji sníte naráz. Toto střídání dnů, kdy člověk jí více a kdy se spíše postí, má přispět k tomu, že metabolismus nezleniví a nezvykne si na nízký příjem potravin. Podle dr. Petra Fořta je tenhle dietní nápad celkem rozumný. Vyhovuje totiž dávno geneticky fixovanému způsobu stravování našich předků. Řada nejnovějších studií prokázala, že skutečně je téměř jedno, zda „svůj denní příjem energie“ zkonzumujete naráz nebo si ho rozložíte do více denních dávek. Takže tahle dieta s matematickým názvem se dá doporučit.

  • Jodová dieta

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tahle dieta je založená na principu zvýšeného přísunu jodu do těla. Přijímáte ho buď ve formě potravinových doplňků, nebo zvýšíte příjem potravin s obsahem jodu. Oblíbily si ji Angelina Jolie nebo Halle Berry. Ovšem s jodem byste měli zacházet opatrně. Ve velkém množství je pro organismus nebezpečný a toxický, může způsobit například poruchu srdečního rytmu. Zdravému člověku může nadměrný přívod jodu způsobit změny ve funkci štítné žlázy a zvýšený výskyt autoimunitních onemocnění štítné žlázy. Vyznavačky jodu nicméně věří, že jim zrychlí metabolismus, na což se ale naopak moc spoléhat nedá. 

  • Hormonální dieta

    ...
    Autor: Shutterstock

    Zámořský hit: dieta je založená na těhotenském hormonu HCG (choriogonadotropin). Vědci prokázali, že uměle dodávaný hormon působí pozitivně na snižování chuti k jídlu a pomáhá odbourávat tuk zejména v problematických partiích, jako jsou bříško a boky. Hormon HCG nastartuje hubnoucí proces zaměřený právě na problematické partie. Jak ale říká Lada Nosková z Diet Planu, jde o další dietu, která slibuje rychlé výsledky s minimálním úsilím. Bohužel už dieta neuvádí, že je nutné snížit i energetický příjem. Navíc existuje riziko, že příliš vysoké dávky hormonu mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny. 

  • Paleolitická dieta

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tento dietní režim, známý také pod pojmem paleodieta či dieta doby kamenné, vychází z přesvědčení, že v období paleolitu člověk neznal zemědělství, a živil se tedy lovem a sběrem. Zastánci tohoto stravovacího režimu předpokládají, že lidské trávení není evolučně přizpůsobené na produkty zemědělství (obilí a mléčné výrobky). Při paleodietě se tak v jídelníčku omezují, nebo se dokonce z něj vyřazují obiloviny, luštěniny, pečivo atd. Součástí jídelníčku se tak stávají především živočišné produkty (maso – hlavně zvěřina, vejce, ryby), ale i „volně rostoucí“ plodiny a bobule (jablka, lesní plody, houby, ořechy, zelenina). Jen mít ten čas běhat do lesa a sbírat kořínky a lesní plody. Podle odborníků je tahle dieta "v reálných podmínkách nereálná", a to z důvodu nedostatku vhodných potravin na trhu a především z důvodu jejich vysoké ceny. Asi tak: více bílkovin, méně sacharidů, více zeleniny, více zdravých tuků a celkově méně energie – a zhubnete i bez bláznivých diet.

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji