8 dietních jídel, po kterých nebudete mít hlad a ještě si pochutnáte!

  • 8 dietních jídel, po kterých nebudete mít hlad a ještě si pochutnáte!
    15. září  2016 
     06:00

    Sotva jste dosnídali, a už myslíte na oběd. Poznáváte se v tom? Kdo by ne! Přitom to tak vůbec být nemusí. Stačí, když budete jíst věci, které vám dodají energii na delší dobu a ne jen na tu chvilku, kdy vás nestačí pořádně nakopnout. Naučte se jíst správně!  

  • Vejce

    Vajíčko by mělo patřit do našeho jídelníčku, je to skvělý zdroj bílkovin. Ale i to má nějakou energetickou hodnotu, konkrétně 1,24 km. Ale neberte to tak doslova, nějakou energii potřebujete.
    Autor: Shutterstock.com
    Kolem vajec se toho napsalo až až. Na jednu stranu jejich konzumace údajně zvyšuje cholesterol a to našemu tělu škodí. Jenže už málokdy se dodává, že zvyšuje hladinu toho "správného", který pak pomáhá držet ten druhý, "špatný", na uzdě. Kromě toho ale bylo prokázáno, že lidé, kteří snídají vajíčka, pak bez jídla vydrží delší dobu, aniž by měli hlad. "Ve vejcích je ideální kombinace bílkovin a tuků, která snižuje chuť k jídlu a dodává tělu větší pocit sytosti," vysvětluje dietoložka Julie Kaye. Klidně si tak můžete dopřát vajíčka ke snídani, pokud je tedy neuděláte na slanině, tuku a nezakousnete si k tomu bílé pečivo.
  • Avokádo

    ...
    Autor: Shutterstock
    Superpotravina dnešní doby, i když už i proti avokádu začali lidi brojit. Tedy zejména proti způsobu jeho pěstování, které, podle některých ochránců, škodí životnímu prostředí. Ať je to jakkoliv, avokádo obsahuje vysoký podíl vlákniny a zdravých tuků, takže se pak člověk cítí mnohem sytější. Takže ačkoliv někoho může děsit obsah tuku, ve výsledku přijmete menší energetickou hodnotu, než kdybyste měli bojovat s mlsnou, která by vás bezpochyby chytla. 
  • Luštěniny

    Denně byste měli sníst přibližně 1 gram bílkovin na 1 kilogram vaší živé váhy.
    Autor: Shutterstock.com
    Porce fazolí, čočky, cizrny nebo jiných luštěnin vám dodá ten správný pocit sytosti, který potřebujete. Jsou to hotové bílkovinné bomby, plné komplexních sacharidů a dobrých tuků. To vše v kombinaci nejenže pomůže tomu, abyste ihned po jídle neměli hlad, ale navíc ještě pomůže s růstem svalové hmoty. Hlavním benefitem je to, že pomůže udržet stabilní hladinu cukru v krvi.
  • Kajenský pepř

    Kajenský pepř se vyrábí z chilli papriček.
    Autor: Shutterstock.com
    Toto silné koření je skvělé nejen na to, aby jídlu dodalo správný říz, kajenský pepř dokáže potlačovat chuť k jídlu. Podle studií lidé, kteří přidali půl lžičky kajenského pepře do jídla, snědli v průměru o 250 kJ méně než ostatní. Což když se nasčítá, není málo. Hlavně pálivé jídlo zrychluje metabolismus, takže si můžete odečíst ještě pár dalších kalorií.
  • Voda

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Existuje nespočet důvodů, proč denně pít více vody, než jste zvyklí. Kromě toho, že je důležitá pro správné fungování našeho těla, pro zdraví orgánů, kloubů, tkání a trávicího systému, tak také může zamezit hladu. Však to znáte - Hlad je převlečená žízeň! Vypijte před jídlem jednu, dvě sklenice vody a sníte toho mnohem méně.
  • Řecký jogurt

    Řecký jogurt
    Autor: Shutterstock.com
    Už jste někdy měli řecký jogurt? Ne? Tak byste si jej měli dát! Je totiž bohatý na vápník, má minimum cukru (pokud si nekoupíte slazený) a má až dvojnásobek bílkovin co běžný jogurt. A právě proteiny jsou klíčem k úspěšnému hubnutí, stavbě svalové hmoty a ovládání hladu.
  • Polévka

    Během diety si dejte zeleninový vývar.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli víte, že máte pořád hlad a nedokážete jej správně ukočírovat, zkuste jíst polévky. Ale žádné hutné smetanové, ale kuřecí vývar s masem a rýží. Klidně si můžete dát porci k obědu. Je dokázáno, že lidé pak sní až o 450 kJ k obědu méně. Může za to poměr bílkovin v kuřecím masu, sacharidy v rýži a voda. Stejně tak můžete vyměnit kuřecí vývar za zeleninový. V tom je zase spousta vlákniny, které působí stejně jako bílkoviny, tedy zaplní vás na delší dobu.
  • Mandle

    Hrstka mandlí dokáže spalovat tuky.
    Autor: Shutterstock.com
    Všechny ořechy obsahují zdravé tuky, ale mandle k tomu jako nadstavbu mají ještě větší množství vlákniny na jednu porci. Budete mít tedy větší pocit sytosti. Jestli ale chcete zhubnout, nesmíte sníst celý pytlík mandlí na posezení. Dejte si patnáct kousků ke svačině. Také by neměly být pražené a slané. To pak ztrácí naprosto význam.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji