Máte pořád chutě na sladké? Víme, jak odolat pokušení!

  • Máte pořád chutě na sladké? Víme, jak odolat pokušení!
    6. září  2016 
     06:00

    Určitě to znáte také. Je po obědě  a vy očima slídíte kolem a hledáte, kde byste našla kousek čehosi sladkého, co by vás uspokojilo. Alespoň na okamžik. A v takových chvílích je pak člověk schopen sníst téměř cokoliv. Bez ohledu na to, že poslední týdny se snaží jíst zdravě, s omezeným přísunem sacharidů, ztužených tuků a nasycených mastných kyselin. Jak odolat chutím na sladké? 

  • Zbavte se pokušení

    Autor: Shutterstock.com
    Co oči nevidí, srdce nebolí, případně po tom tělo netouží. Je jasné, že jakmile budete mít doma v ledničce tabulku čokolády, vaše myšlenkové směry se budou stále intenzivněji ubírat tím směrem. A dokud ji tam budete mít, neuleví se vám. Věřte ale, že jakmile doma nebude něco, na co byste mohli mít chuť, ani po tom nezatoužíte. Proto se zbavte všech pokušení, co máte doma. Jestli se vám ve skříni válí staré sušenky, klidně je vyhoďte. Nemějte výčitky, že jste vyhodili peníze. Myslete na své tělo. No a nebo si pozvěte návštěvu, která vám s likvidací pomůže.
  • Dejte si oříšky

    Autor: Shutterstock.com
    Mějte po ruce vždy oříšky, ty dokážou skvěle zahnat mlsnou. Tedy, dejte si pozor, aby se to nezvrhlo a vy jste nesnědli celý pytlík. Ale jinak to skutečně funguje. Vypijte dvě sklenice vody a snězte 30 gramů oříšků (6 vlašských ořechů, 12 mandlí, nebo 20 arašídů). Během zhruba dvaceti minut všechny touhy a chutě po sladkém přejdou. Zaplníte si totiž žaludek a nezbude v něm už místo pro cokoliv jiného. 
  • Jezte chytře

    Autor: Shutterstock
    Z objektivního hlediska, někdy se prostě opravdu stane, že můžete mít na něco chuť. To když máte nedostatek bílkovin nebo jste unavení. Potom obelstěte své chuťové buňky a zaměstnejte na delší dobu mozek. Dejte si třeba mrkev nebo ledový salát. Zelenina obsahuje vlákninu, která vás zasytí, takže nebudete mít takový hlad, tudíž i chuť na sladké se sníží. A navíc než schroupete takovou mrkev, bude vám to chvíli trvat, tělo tedy bude mít pocit, že má dostatek něčeho dobrého, po čem toužilo. 
  • Hoďte se do klidu

    Autor: Shutterstock.com
    Jestli se chcete zbavit všech chutí na sladké, musíte odstranit spouštěče, které vám nasadí do hlavy tu myšlenku, že chcete něco sníst. Často to bývá právě psychické rozpoložení. Jakmile je tělo delší dobu ve stresu, začne vyplavovat hormon kortizol, který zvyšuje chuť k jídlu. Potřebuje totiž, aby mělo dostatek energie fungovat v "pohotovostním" režimu, za který se stres považuje. Jenže to je běh na dlouhou trať, nečekejte, že naprostá nirvana přijde během jediného dne. Nicméně začněte na tom pracovat a uvidíte postupné pokroky. 
  • Vyspěte se

    Autor: Shutterstock
    Funguje to podobně jako v případě stresu. Pokud jste unavení a nevyspalí, tělo potřebuje dobýt energii. To nás pak vede neomylně k ledničce plné jídla, kde ale nesáhneme po bílém jogurtu, jak bychom měli, ale spíše po něčem sladkém nebo naopak hodně kalorickém a tučném. Jako kdyby se nám tělo chtělo pomstít za to, že jsme mu nedopřáli dostatek spánku, vrací nám to neutuchajícími chutěmi na všechno, co je nezdravé. Takže jednoduché řešení - naprogramujte si svůj den tak, aby vám zbyl dostatek času na spánek. A uvidíte, že kromě chutí se zbavíte i nějakého toho kilogramu. Málo času stráveného v posteli vede k ukládání tuků. 
  • Vychutnejte si mátu

    Autor: Shutterstock.com
    Vlastně ani moc nezáleží na tom, jestli žvýkáte žvýkačku, anebo třeba pijete mátový čaj. Ale samotná chuť peprmintu dokáže ukočírovat vaše chutě na sladké. Takže než se zakousnete do něčeho sladkého, zkuste si předtím třeba uvařit čaj, dát žvýkačku, vyčistit zuby nebo si vykloktat pusu ústní vodou. Já si tedy myslím, že vás to zbaví chutí i proto, že cokoliv se snažíte sníst poté, co jste si vyčistili zuby, nechutná dobře, a tak si to člověk rozmyslí. 
  • Rozptylte se

    Autor: Shutterstock.com
    Že chcete sníst tu zmrzlinu, co máte v mrazáku, není proto, že byste snad měli hlad, to je jen chuť. A ta trvá v průměru asi tak deset minut. Takže se pokuste po tu dobu nějak zabavit, abyste nemuseli pořád přemýšlet nad tím, zda si trochu dáte, nebo ne. Zatelefonujte někomu, přečtěte si jednu kapitolu vaší oblíbené knížky nebo si třeba poslechněte pár písniček. Během té doby vás chuť přejde a můžete mít radost, že se vám podařilo odolat.
  • Občas si dopřejte

    Autor: Shutterstock.com
    Na druhou stranu, nemá smysl odolávat všem chutím na věky věků. Jednou za čas si tu zmrzlinu klidně dopřejte. Ale kupte si raději jen malé balení, ne litrovou krabici, která by vás poté děsila v mrazáku. Jednou za čas to skutečně nevadí. A pokud byste z toho měli mít výčitky, pak až půjdete běhat, dejte si třeba o deset minut delší trasu anebo o jednu sérii dřepů navíc. 
  • Přidejte bílkoviny

    Autor: Shutterstock.com
    Jestli vás neustále honí chuť na sladké, potom  je to také možná znamení nedostatku bílkovin ve vaší stravě. Ty totiž dlouhodobě zvládají držet hladinu krevního cukru na uzdě v jedné rovině. Navíc nedostatkem bílkovin, které jsou jedním ze základních stavebních kamenů našeho organismu, tělo slábne, svaly se povolují, a tak náš organismus potřebuje odněkud tu energii přijmout. A první myšlenky tak člověka zavedou právě ke sladkostem. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji