Zhubněte o pět kilo, prodloužíte si život o deset let

  • Zhubněte o pět kilo, prodloužíte si život o deset let
    3. srpna  2016 
     06:00

    Chcete zhubnout, protože doufáte, že díky tomu budete v životě šťastnější? Bohužel, žádnou zárukou větší životní spokojenosti to není. Ale získáte něco jiného – s každým přebytečným kilem, kterého se zbavíte, stoupá vaše šance na delší život. 

  • O kolik může hubnutí prodloužit život?

    Video se připravuje ...
    Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin! • VIDEO: Igor Hellebrandt

    Renomovaný časopis amerických lékařů Journal of the American Medical Association už před několika lety přinesl studii, která to shrnula celkem jasně: nadváha či obezita zkracují délku života, a to tím spíše, čím dříve v životě člověk ztloustne. Převedeno na čísla: dvacetiletý muž, který měří kolem 180 centimetrů a váží 130 kilo, bude žít v průměru o deset až dvanáct let kratší dobu než stejně vysoký štíhlý člověk. I menší nadváha, dejme tomu o deset až dvacet kilo navíc, může život zkrátit až o několik let. 

  • Jak je to možné?

    Video se připravuje ...
    Jak se vyznat v nabídce obchodů, když držíte dietu • VIDEO: Tereza Kovářová/úvodní foto Shutterstock

    Samozřejmě nejspíše i vy znáte člověka, který vážil vždycky nejméně metrák, a přesto nedávno oslavil osmdesátku. Roli hrají samozřejmě i geny a náchylnost k různým chorobám, ale snažte se nespoléhat na to, že zrovna vy jste dostali do vínku dlouhověkost. Jak tedy souvisí délka života s váhou? Lidé, kteří váží příliš mnoho, například daleko více trpí cukrovkou a nemocemi srdce a cév, které jsou těmi skutečnými příčinami toho, proč žijí kratší dobu. Se zvyšující se váhou stoupá také riziko výskytu některých druhů rakoviny. 

  • Kolik má smysl shodit?

    Možná si to neuvědomujete, ale za vaši nadváhu může i sůl.
    Autor: Shutterstock.com

    Udává se, že riziko výskytu civilizačních chorob klesne až o půlku, když člověk shodí pět až deset procent své váhy. Pokud má osmdesát kilo, znamená to čtyři až osm kilo, u sto dvaceti kilo šest až dvanáct kilogramů dolů.  

  • Souvisí hubnutí se štěstím?

    Může dojít i k záměně pacienta.
    Autor: Shutterstock.com

    Prodloužení délky života je jedna věc, pocit životní spokojenosti druhá. Bohužel, snížení váhy není vždycky provázeno pocity štěstí nebo třeba navázáním nového vztahu, ačkoli si to dotyčný od své proměny sliboval. Je proto lepší nemít v tomto směru přehnaná očekávání, situaci může zhoršovat i fakt, že udržení nové nižší váhy vyžaduje poměrně dost sebeovládání.  

    Podívejte se na to, jak úspěšně zhubnout

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji