Čím nahradit těstoviny? Vyzkoušejte těchto deset alternativ!

  • Čím nahradit těstoviny? Vyzkoušejte těchto deset alternativ!
    1. srpna  2016 
     06:00

    Trend ve zdravém jídelníčku je jasný: omezovat bílou pšeničnou mouku. Zvláště tehdy, když chcete zhubnout, a tak se snažíte redukovat všechny sacharidy na minimum, případně vyměnit je za ty složené. Jak ale nahradit tolik oblíbené špagety či jiné těstoviny? Nebojte, možností je dost.

  • Celozrnné těstoviny

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nejjednodušším krokem ke zdravé výživě je použít místo klasických výrobků z bílé mouky těstoviny z tvrdé pšenice (semoliny) nebo z celozrnné pšeničné mouky. „Ty celozrnné mají vyšší obsah vlákniny, semolinové zase vyšší obsah bílkovin,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Výhodou těchto těstovin je také nízký glykemický index, to znamená, že zasytí na delší dobu. A také se tak rychle nerozvaří.
  • Cuketové špagety

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Tenoučké špagety si můžete vytvořit z cukety za pomoci přístroje zvaného spiralizér. Na webu jsme našli i jednodušší postup: stačí cuketu nebo i mrkev či ředkev naškrábat na proužky pomocí škrabky Julienne Presto Expert. Zeleninové špagety se jedí syrové.
  • Domácí těstoviny

    Celozrnné těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Těstoviny si podle Pavlíny Žďárkové, specialistky na výživu, můžete ve zdravější variantě připravit doma. Zkuste třeba těstoviny s cizrnovou moukou: smíchejte 200 g pšeničné mouky, nejlépe z tvrdé pšenice nebo té špaldové, dále 200 g cizrnové mouky, 2 vejce, 1 dl vody, 2 lžíce oleje, sůl. Po vypracování udělejte z těsta bochánek a nechte ho 30 až 60 minut odpočinout pod vlhkou utěrkou. Těsto pak rozválejte na co nejtenčí plát, klidně i dva. Nakrájejte na oblíbenou velikost – vlasové nudle, široké nudle nebo špagety. Vložte do vroucí osolené vody a vařte jen 3 až 5 min. Více na www.jdetoizdrave.cz
  • Konjak

    Těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Zeleninové těstoviny z rostliny konjak mají nulovou kalorickou hodnotu. Zkuste třeba It’s My Life! – pastu stejnojmenného dietního programu. Konjak je rostlina, které se také říká zmijovec indický a která roste převážně v Japonsku, Číně nebo Jižní Koreji. Kořenovou hlízu, připomínající bramboru, v Asii sklidí, usuší, umelou a vzniklou mouku používají do speciálního pečiva nebo z ní vyrábějí nudle.
  • Alternativa v polévce

    592541:gallery:true:trueNení tradičnější věc do vývarů než bílé nudle. Jak ale doporučuje nutriční specialistka Kateřina Šimková, odborná garantka společnosti Zdravé stravování, polévky lze obohatit i o jiné zavářky přinášející cenné látky. Zkuste amarantová zrníčka, quinou, neboli merlík chilský, celozrnnou rýži, pohanku a nezapomínejte na luštěniny – včetně zajímavě chutnající cizrny. Více na www.zdravestravovani.cz.
  • Strojek na těstoviny

    2789741:gallery:true:truePokud máte dost času a chuti vyrábět si těstoviny pravidelně doma, můžete si pořídit pomocníka: strojek na výrobu těstovin. Ten může být na ruční pohon nebo i elektrický. Snadno pak vykouzlíte dietnější varianty.
  • Pasta s málem kalorií

    Těstoviny je ideální kombinovat se zeleninou.
    Autor: Shutterstock.com
    „Těstoviny není nutné vždy něčím nahrazovat, pokud zvolíte vhodný recept a přiměřené množství, tak se může jednat o zcela vyvážené jídlo, a to i při hubnutí,“ je přesvědčena Hana Málková ze společnosti STOB. „Pokud se snažíte hubnout, tak část těstovin nahraďte libovolnou zeleninou, zachováte tím velikost porce, ale ušetříte energii.“
  • Šmakující bílek

    Štíhlé nudle
    Autor: šmakoun
    Říká se jim „šmakoun“ – nebo štíhlé nudle. Vyrábějí se z vaječného bílku a mají ve srovnání s běžnými těstovinami 5krát nižší obsah sacharidů a 2,5krát nižší energetickou hodnotu. Jsou tepelně upravené a již se nevaří. Více na www.rohlik.cz
  • Černé nebo zelené?

    těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Mouku na výrobu zdravých těstovin lze získat například z černých fazolí nebo ze zelené sóji. Organic Protein Pasta, novinka na trhu, je ideální pro ty, kteří chtějí extra proteiny a těstoviny s nízkým glykemickým indexem. Neobsahují lepek ani laktózu.
  • Konopné těstoviny

    2789791:gallery:true:trueKonopné těstoviny Carun mají zajímavou oříškovou chuť a jsou bohaté na proteiny. Vyrábějí se z pšeničné a konopné mouky a vody. Více na www.carun.cz.

/
Autor: lac

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji