Jíte saláty, a přesto vůbec nehubnete? Víme proč!

  • Jíte saláty, a přesto vůbec nehubnete? Víme proč!
    30. července  2016 
     06:00

    Že si dáváte salát k obědu, večeři… Až vám pomalu leze i ušima? A stejně se vám nedaří zhubnout, jak byste chtěli? Někde je problém! Zeleninu ve svém jídelníčku potřebujeme, rozhodně se jí nesnažte zbavit. 

  • Teplé v létě? Uf!

    Tahle dieta potěší ty, kteří se bez pečiva a příloh neobejdou
    Autor: profimedia.cz
    Málokdo z nás má v létě chuť na teplá jídla. Během dne saháme spíš po čerstvé zelenině či ovoci a až později večer, kdy teplota venku klesne, dostaneme hlad. Jenže to už je osm, což zrovna není vhodný čas na jídlo.
  • Raw strava je moderní alternativní způsob stravování, který, mimo jiné, slibuje i úbytek na váze. Aby to ale fungovalo, musí se z toho stát součást vašeho života.
    Autor: Shutterstock.com
    Abyste večernímu nájezdu na ledničku zabránili, musíte na salátových orgiích ubrat. „Jen ze salátů zkrátka nezhubnete,“ říká Nikola Hanyšová, nutriční specialistka. Jak to? Vždyť zelenina je obecně doporučována jak v rámci zdravého jídelníčku, tak i toho redukčního. „Ano, má nízkou kalorickou hodnotu se současně vysokým podílem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Její výhodou je právě to, že za minimálního množství energie můžete přijmout velký objem stravy, tudíž docílíte většího pocitu nasycení.“ A jak známo, vláknina snižuje glykemický index, hladinu tuků v krvi, tedy pomáhá v boji s aterosklerózou, dále funguje jako prevence zácpy, karcinomu tlustého střeva atd. Jenže tu je jedno velké ALE.
  • Bude vám to chybět!

    Zeleninový salát působí z psychologického hlediska jako hladové jídlo. Máme tendenci tuto "dietu" poté dohnat někde jinde.
    Autor: Shutterstock.com
    Snažíte-li se hubnout pouze pomocí zeleniny, budou vám významně chybět makroživiny: sacharidy, bílkoviny a tuky. „Sacharidy jako zdroj energie jsou velmi důležité, a to i během redukce váhy. Velkou chybou je, že dietářky se je snaží z jídelníčku zcela vyřadit. Stačí jen je snížit,“ radí odbornice.
  • Hlavně nevynechat

    Chcete zhubnout a držíte hladovku? To vám akorát uškodí!
    Autor: Shutterstock.com
    Každé vaše jídlo by tedy pečivo, rýži, těstoviny, ale třeba také kuskus, bulgur, špaldu mělo obsahovat. Vyhnete se díky nim hladovění, přitom se nemusíte bát, že vám kila dolů nepůjdou. „Absolutní vynechání příloh totiž později vede k jojo efektu: tedy až zpátky začnete normálně jíst, zase se vám kila vrátí,“ uvádí Nikola Hanyšová.
  • Ryby a maso. Nezapomeňte!

    K jídlu si nezapomeňte přidat zeleninu. Snížíte tím energetickou hodnotu celého jídla.
    Autor: Shutterstock.com
    Stejně tak je to i s bílkovinami. To, že ženám bílkoviny v jídle obecně chybějí, je známá věc. No řekněte sama: po čem spíš sáhnete – po těstovinách s parmezánem, nebo steaku? Těstovinách, vidťe! „Přitom pokud budete dávat důraz na dostatečný příjem bílkovin ve stravě, pak budou podporovat vaše svaly a metabolismus bude mnohem rychlejší. Svaly totiž spalují více kalorií než tuk, a dělají to dokonce i tehdy, když jste v klidu,“ říká expert na zdravý životní styl Martin Škába. Jestli tedy jedete v zelenině, přidejte si k ní maso, ryby, luštěniny, méně tučné sýry… Vyváženou stravou vede cesta ke zhubnutí nejsnáze.

     

/
Autor: bla

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji