5 nesmyslů o tuku, kterým věříme, a proto nehubneme

  • 5 nesmyslů o tuku, kterým věříme, a proto nehubneme
    26. července  2016 
     06:00

    Zdravé tuky se mohou stát vaším nejlepším přítelem, když hledáte způsob, jak zhubnout. Zapomeňte proto na myšlenku, že kdo chce shodit přebytečná kila, musí jíst tuků pokud možno co nejméně, nebo dokonce žádné. A zdravé, dietní, a přesto tučné potraviny? Avokádo, řecký jogurt nebo třeba losos. Na druhou stranu – ani ty se nesmějí jíst bez omezení. 

  • Nevěřte tomu, že se dají shodit tukové zásoby jen někde

    Vyzkoušejte třeba skok přes švihadlo!
    Autor: Shutterstock.com

    Jeden z úporných mýtů týkajících se tuků není ani tak o jídle, ale spíše o tom, že se dají shodit tukové zásoby jen tam, kde to potřebujeme. Tedy třeba kolem břicha, ale nikoli na prsou. To vážně nejde a nedá se to ovlivnit žádnou dietou světa. Když se budete zbavovat tukových zásob, tak všude – a naopak, přibývat budou taky všude. Popravdě řečeno – spíše se může stát, že když se budete úporně zaměřovat jen na vybrané partie, nedokážete přinutit celé tělo k výkonnému spalování, ačkoli přesně o to vám jde. Ideální jsou dřepy, výpady a bench press.

  • Zdravé tuky s omega-3 kyselinami můžeme jíst bez omezení

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    To také není tak úplně pravda, protože nakonec se kilojouoly přece jen sečtou, a pokud přešvihnete doporučený denní energetický příjem, váha půjde nahoru úplně stejně, jako kdybyste si dali bůček. To, že jeden gram tuku obsahuje skoro 40 kilojoulů, totiž platí pro všechny druhy tuků bez omezení. 

  • Věříte na spalování tuků v kardio zóně?

    Kliky
    Autor: shutterstock.com

    Jsou odborníci, kteří přísahají na to, že na spalování tuků je nejlepší cvičit v jistém tempu, a jsou jiní, kteří to považují za nesmysl. Tady si asi můžete tak trochu vybrat. Například Michael W. Smith, lékař a hlavní zdravotnický editor webu WebMD, to považuje za zbytečnou snahu. Podle něj je sice pravda, že když cvičíte s menší intenzitou, spálíte vyšší podíl kalorií z tuků než sacharidů, ale podle něj je to celkově stejně dost málo. A že proto je lepší cvičit s větší intenzitou. Díky větší námaze toho nakonec celkově spálíte více, a o to jde. 

  • Jsou potraviny se sníženým obsahem tuku lepší?

    Video se připravuje ...
    Proč je smetanová zmrzlina lepší než ovocná a jaký nanuk vaše dieta snese? • VIDEO: Vím, co jím

    Už už saháte po dietních potravinách se sníženým obsahem tuku? Tak na ně zase zapomeňte. Protože mohou mít naopak zvýšený obsah cukru, aby chutnaly pořád stejně – a o to nestojíte, nehledě na to, že rozdíl mezi normální a odtučněnou verzí potraviny nemusí být zásadní. Navíc to může vyvolat falešný dojem, že si pak můžete něčeho jiného dopřát více.  

  • Vejce jako zlo?

    dieta, grep
    Autor: shutterstock

    Ještě pořád vám, když se řekne vajíčka, naskakuje cosi o tom, jak jsou nebezpečná a plná cholesterolu? To děláte chybu. Protože tím, že budete jíst vajíčka, si ve skutečnosti spíše prospějete, je to skvělý zdroj bílkovin a také tělu užitečných tuků. Ideální snídaně, nemyslíte? 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji